SZ. E. M. 2020.01.30 13:02 Frissítve: 2020.01.30 14:36

ECA: egységben az erő – ismerje meg a Budapesten ülésező szervezetet!

Az ECA az európai klubfutball legjelentősebb érdekérvényesítő szerve, amely márciusban Budapesten ülésezik.

 

Andrea Agnelli az ECA első embere (Fotók: AFP)

 

Szerdai számunkban már beszámoltunk róla, hogy az Európai Klubszövetség (ECA) március végén Budapesten tartja általános közgyűlését. Az esemény részleteiről még nincs információnk, amiként arról sincs, hogy kik vesznek részt rajta, de röviden érdemes bemutatni a szervezetet, hiszen (relatíve) ismeretlensége ellenére befolyásos csoportosulás.

Az ECA 2008-ban az elitgárdákat tömörítő G14 megszűnésével jött létre, és elődjével ellentétben nemcsak több tagja van, hanem az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is elismeri. Ez nyilván sokkal erősebbé teszi, az pedig még inkább, hogy nem csupán „kívülről” lobbizhat a klubok érdekeiért, hanem az UEFA szinte minden jelentős bizottságába delegál képviselőket, így a legfelsőbb végrehajtó szervbe, a végrehajtó bizottságba is.

Az ECA-t Andrea Agnelli, a Juventus első embere vezeti, s több befolyásos klubvezető is a végrehajtó tanács tagja, többek között Edwin van der Sar (Ajax), Josep Maria Bartomeu (Barcelona), Nasszer el-Kelaifi (PSG), Ed Woodward (Manchester United) és Hans-Joachim Watzke (Dortmund) – információnk szerint közülük többen is ott lesznek a budapesti eseményen.

A tagok száma egyébként változó (jelenleg 242), az országok UEFA-rangsorban elfoglalt helyezése (is) befolyásolja, hány képviselőjük lehet a szervezetben. Magyarországról a Debrecen, a Ferencváros, a Honvéd és a Mol Fehérvár van jelen az ECA-ban. Az érdekek összehangolása nem feltétlenül egyszerű, hiszen szélsőséges különbségek vannak a tagok között, a Real Madridnak nyilván más lehetőségei, tervei vannak, mint az andorrai Santa Colomának, bizonyára nagy kihívás kompromisszumos álláspontra jutni.

Az ECA-nak köszönhető többek között a kompenzációs rendszer bevezetése, ennek értelmében a FIFA kárpótolja azokat a klubokat, amelynek játékosai megsérülnek egy-egy válogatott mérkőzésen vagy tornán (gyakorlatilag felépülésükig állja a fizetésüket). A szervezet emellett támogatta a pénzügyi fair play bevezetését, az UEFA-klubsorozatok átalakításába is beleszól, valamint szoros kapcsolatot épített ki az Európai Unióval, továbbá különféle képzésekkel is próbálja segíteni a tagokat.

 
2021.07.26 17:28:25

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nyerni akartak a szentgyörgyiek Bodzavásáron, vezettek is, de a végén az egy pontnak is örülhettek.

2021.07.26 14:57:47

Minden más foci CSILLAG PÉTER

Gianfelice Facchetti: „Ha nem ismered Puskást, nem tudsz semmit a futballról.”

2021.07.25 19:56:34

Minden más foci KRASZNAI BENCE

Kleinheisler László csapata izgalmas mérkőzésen 2–1-re nyert a Poljud Stadionban.

2021.07.25 18:26:06

Minden más foci T. J.

Hamar hátrányba került a TSC, de őrült első húsz perc után átvette a vezetést, amit meg is tartott.

2021.07.25 16:13:55

Minden más foci CSELŐTEI MÁRK

A félidőben már 3–0-ra vezettek a nagymihályiak, akik 4–1-re nyertek.