Budapest vagy Bécs lehet a helyszín, ha elviszik Athénból az Ekl-döntőt – NS-infó

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2024.05.11. 17:22
Fotó: Getty Images
Mint arról tegnap beszámoltuk, lapunk görögországi forrásokból úgy értesült, hogy rendezési nehézségek miatt Athénból akár Budapestre helyezhetik át a május 29-i finálét. Információink szerint Bécs is bekerült a képbe, de ha fővárosunkban lesz is a döntő, a Puskás Aréna akkor sem jöhet számításba.

Pénteken beszámoltunk róla, hogy a Nemzeti Sport információi szerint rendezési nehézségek miatt elkerülhet Athénból az Európa-konferencialiga-döntő – amit az Olympiakosz és a Fiorentina vív meg egymással –, a helyére pedig Budapest ugorhat be. 

Elsőre úgy tűnt, ha így lesz, a Puskás Aréna lehet a helyszín, ám az Ekl fináléját kisebb stadionokban szokták megrendezni (az eddigiek 20 ezer körüli stadionokban voltak, az athéniban nagyjából 32 ezren férnek el), emiatt más helyszínt keresnek. Az előbbi szemponton kívül a május végén, június elején koncertekkel sűrített program miatt is nehezen jön szóba a Puskás Aréna.

Úgy tudjuk, azóta Ausztria fővárosa, Bécs is bekerült a képbe, adott esetben ott is rendezhetik a döntőt, ha elveszik Athéntól a lehetőséget. Utóbbi egyébként egyelőre kérdéses, de az Ekl-trófea már megérkezett a görög fővárosba, a szükséges médiaakkreditációs határidő pedig kedden jár le, így az Európai Labdarúgó-szövetségnek gyorsan döntést kell hoznia az ügyben.  

A trófea már megérkezett Athénba (Fotó: Getty Images)

ELŐZMÉNYEK

Minden bizonnyal plusz motivációt adott a görög kluboknak, hogy a harmadik számú sorozat, az Európa-konferencialiga döntőjének május 29-én az AEK athéni stadionja ad otthont – a PAOK például a legjobb nyolcig, az Olympiakosz pedig egészen a fináléig menetelt. Hiába övezi nagy várakozás Görögországban a mérkőzést, lapunk úgy értesült, adott esetben Budapestre helyezhetik át a döntőt. 

Úgy tudjuk, hogy a görög rendőrség egyelőre nem tudja garantálni a biztonságot az Olympiakosz ősi riválisának számító – Pireusztól néhány kilométerre lévő – AEK Athén létesítményében, az Aja Szofia Stadionban és környékén, ezért elvehetik a döntő rendezési jogát a görögöktől, s ebben az esetben a budapesti Puskás Aréna lehet a beugró helyszín. Görögországból származó információnk szerint az Európai Uniós választásokat megelőző érzékeny belpolitikai helyzet is hatással lehet arra, hogy az Olympiakosz-szurkolók körében népszerűtlen görög miniszterelnök, Kiriakosz Micotakisz se erőltesse a kockázatosnak ígérkező rendezést. 

Mint ismert, tavaly augusztusban egy horvát szurkolót halálra késeltek az AEK Athén–Dinamo Zagreb Bajnokok Ligája-selejtező előtt, ezúttal pedig nemcsak az AEK–Olympiakosz rivalizálás okozhat problémát, hanem a döntőre érkező, szintén heves vérmérsékletű olasz szurkolók is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik