Copa América: Argentína egyedül is megrendezné a tornát

Vágólapra másolva!
2021.05.18. 21:47
null
A Copa Américának Kolumbia és Argentína adna otthont (Fotó: Getty Images)
A kolumbiai zavargások miatt a társrendező Argentína felajánlotta, hogy egyedül megrendezi június 13-tól a labdarúgó Copa Américát – közölte a Magyar Távirati Iroda.

 

A kontinenstornára 105 éves története során először kerülne sor két országban, a jelenlegi állás szerint 15 mérkőzésnek – köztük a döntőnek – Kolumbia, 13-nak Argentína ad otthont.

Alberto Fernández argentin köztársasági elnök kedden közölte, hogy országa egyedül is megállná a helyét, amennyiben megfelelő garanciákat kap a dél-amerikai szövetségtől.

Az argentinok helyzetét ugyanakkor nehezíti a tomboló koronavírus-járvány, a River Plate klubnál már 25-en adtak pozitív tesztet. Az országban a pandémia kezdete óta mintegy 3.3 millió fertőzöttet regisztráltak, és több mint 71 ezren hunytak el a COVID-19 betegséggel összefüggésben.

Kolumbiában a tiltakozások egy azóta visszavont adóreform-tervezet miatt kezdődtek áprilisban, ám a demonstrálók már az egészségügy tervezett reformja, a rendőri erőszak és a biztonság általános hiánya ellen is tiltakoznak, továbbá a kormány és a fegyveres csoportok közti béketárgyalások folytatását sürgetik. Az erőszakba torkolló tüntetéseknek eddig legalább 50 halálos áldozatuk volt, továbbá több mint ötszázan eltűntek.

Bogotá 2016-ban kötött békemegállapodást a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szélsőbaloldali gerillaszervezettel, ezt követően az ország gazdasági mutatói jelentősen javulásnak indultak. Az akkor lezárult, mintegy ötven évig tartó konfliktusban a hivatalos becslések szerint több mint 260 ezren haltak meg, 60 ezren sebesültek meg és 6.9 millióan menekültek el otthonukból.

A harcok azonban nem csitultak, az azóta lefegyverzett FARC területeiért más gerillacsoportok és kábítószer-kereskedő bandák vetélkednek, amelyek gyakran csapnak össze a biztonsági erőkkel is az ország elzártabb, nehezen megközelíthető térségeiben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik