Bayern-Dortmund és PSG-Marseille csúcsrangadó a kupákban

Vágólapra másolva!
2013.02.27. 13:07
null
A két csapat legutóbbi mérkőzése döntetlennel zárult (Fotó: Action Images)
Bár az európai topligák szerdán pihennek, és a Bajnokok Ligájában is épp szünet van a nyolcaddöntő visszavágói előtt, mégsem maradunk ma futball nélkül: kupamérkőzéseket játszanak Angliában, Spanyolországban, Németországban, Franciaországban és Hollandiában is.

 

 

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó találkozót alighanem a Német Kupa negyeddöntőjében rendezik: a Bundesligát toronymagasan vezető Bayern München fogadja a címvédő Borussia Dortmundot. Az előző szezonban a ligát is megnyerő dortmundiak ráadásul épp a bajorok ellen diadalmaskodtak a tavalyi a fináléban, 5–2-re ütötték ki legfőbb riválisukat.

A sárga-feketék ezzel a sikerrel ötmérkőzésesre növelték Bayern elleni győzelmi sorozatukat, de a müncheniek a Német Szuperkupában visszavágtak (2–1), és a Bundesligában is megtörték rossz szériájukat (1–1). Az örökmérleg a közelmúltbeli jelentős dortmundi fölénye ellenére masszív Bayern-dominanciát mutat, eddigi 98 találkozásuk során a bajorok 44-szer diadalmaskodtak, 29 döntetlen mellett 25 Borussia-siker született.

„Úgy gondolom, a Bayern ebben a szezonban megmutatta, hogy milyen erős, és milyen mély az edző merítési lehetősége, ami az ő munkáját is megkönnyíti. A müncheniek mindenre nagyon jól reagálnak, történjen bármi velük az idény során. Képesek úgy rotálni a kezdőcsapatot, hogy ne szenvedjenek minőségbeli visszaesést, így a játékosoknak van lehetőségük pihenni” – mondta Jürgen Klopp, a Borussia vezetőedzője.

A dortmundi együttesben a bajnokságban eltiltott Robert Lewandowski a kupában ismét pályára léphet, a lengyel támadó pedig a vezetőedző elmondása szerint nem foglalkozik az őt a Bayernnel összeboronáló hírekkel, csak a mérkőzéssel.

„Nem érdekel, hogy Lewandowski ügynöke mikor, hol és mit beszél a játékos jövőbeli terveiről. Tudom, hogy Robert gondolatai a futball körül forognak. Jelenleg ő csak a Dortmundra koncentrál. Az eltiltása előtt nagyszerű formában volt, de a játékosok számára nem könnyű ritmusban maradni, amikor eltiltás miatt nem léphetnek pályára. A cserékkel edzett, és minden rendben ment, úgy vélem, kipihente magát, feltöltődött energiával. Nagyon örülünk, hogy visszatérhet, és ismét játszhat” – fogalmazott a Dormund mestere.

Hajnal Tamás együttese, a VfB Stuttgart a másodosztályú Bochummal találkozik a negyeddöntőben.

Angliában még egy hely kiadó a nyolc között, az FA-kupa címvédője, a Chelsea a másodosztályú Middlesbrough otthonába látogat. A londoni „kékek” még úgy is esélyesebbnek számítanak, hogy két védőjük, Gary Cahill és César Azpilicueta sem játszhat szerdán, előbbi vírusfertőzés, utóbbi lábsérülés miatt esett ki. A párharc továbbjutója a negyeddöntőben a Manchester Uniteddel találkozik.

Spanyolországban már az elődöntőnél tartanak a csapatok, sőt, az egyik döntős már ismert is, miután a Real Madrid kedden a hazai 1–1 után a Camp Nouban 3–1-re legyőzte ősi riválisát, az FC Barcelonát.

A másik ágon szintén akad egy fővárosi csapat, a bajnokságban a katalánok mögött második helyen álló Atlético Madrid 2–1-es hazai sikert követően utazik Sevillába. A „matracosok” mestere, Diego Simeone szerint együttesének kontroll alatt kell tartania a középpályát a visszavágón, hogy kiejtse a Sevillát.

Franciaországban a nyolcaddöntőben egy negyedik ligás, sőt egy ötödosztályú csapat is érdekelt, a Raon-l'Etape és a Vénissieux egyaránt élvonalbeli ellenfelet lát vendégül – előbbihez a Bordeaux, utóbbihoz a sereghajtó Nancy látogat.

A legnagyobb érdeklődés persze a PSG–Marseille párharcot övezi. A két együttes a hétvégén a bajnokságban is összecsapott, az akkor is hazai pályán játszó PSG 2–0-ra nyert, ezzel megtartotta hárompontos előnyét a Lyonnal szemben a tabella élén, míg a Marseille nyolc pontra leszakadva maradt a harmadik helyen. A PSG és az OM egyébként az ősszel a francia Ligakupában is összecsapott, és a párizsi mérkőzést akkor is a PSG nyerte meg 2–0-ra.

A rangadón először szerepelhet a párizsiak kezdőcsapatában David Beckham, a téli átigazolási szezonban érkező angol klasszis az eltiltott Marco Verrattit váltja a középpálya belső részén Carlo Ancelotti vezetőedző elmondása szerint.

„Beckham Verratti posztján fog szerepelni. Megvannak a képességei ahhoz, hogy a középpályán és a védelemben is tudjon futballozni. Megértem, hogy David nagyon fontos személy a média számára, de ő nagyon szerény srác. Olyan játékos, aki igazán keményen hajt az edzéseken” – mondta Ancelotti, majd kitért a Zlatan Ibrahimovic formáját kritizálókra is.

„Az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy a szezon kezdete óta huszonkét gólt szerzett a bajnokságban. Még ha nem is volt jó meccse a Marseille ellen, így is betalált, és ő sem teljesíthet mindig száz százalékon” – tette hozzá a PSG vezetőedzője.

„Természetesen a lehető legjobb eredményt akarjuk elérni, és olyan messzire jutni, amennyire csak lehetséges – mondta ezt már Elie Baup, a Marseille mestere. – Tudjuk, hogy jelenleg a PSG a legjobb a Ligue 1-ben, de úgy érezzük, hogy egy mérkőzésen rossz játékra tudjuk őket kényszeríteni, és jó eredményt tudunk kiharcolni. Remélhetőleg ez sikerül a kupában, és túl tudunk lendülni a hétvégi vereségen.”

Hollandiában a bajnokság első két helyezettje is érdekelt a négy között, a listavezető PSV és az Ajax ugyan egyaránt botlott a hétvégén (előbbi a Feyenoordtól kapott ki 2–1-re, utóbbi az ADO Den Haaggal játszott 1–1-et), de a kupában így is toronymagas favorit. Az eindhoveni csapat a mindössze 15. helyen álló PEC Zwolle otthonába utazik, míg az amszterdamiak a nem is olyan rég még szebb napokat látott AZ-et fogadják.

 

ANGLIA, FA-KUPA, NYOLCADDÖNTŐ
Middlesbrough (II. o.)–Chelsea 20.45 (tv: Sport2)

SPANYOLORSZÁG, KIRÁLY-KUPA, ELŐDÖNTŐ
Sevilla–Atlético Madrid 22.00 (tv: Digi Sport 1)
Az első mérkőzésen: 1–2

NÉMETORSZÁG, NÉMET KUPA, NEGYEDDÖNTŐ
VfB Stuttgart–Bochum (II. o.) 19.00 (tv: Sport2)
Bayern München–Borussia Dortmund 20.30 (tv: Sport1)

FRANCIAORSZÁG, FRANCIA KUPA, NYOLCADDÖNTŐ
Lorient–Brest 17.00
Raon-l'Etape (IV. o.)–Bordeaux 18.45
Vénissieux (V. o.)–Nancy 19.00
PSG–Olympique Marseille 20.55

HOLLANDIA, KUPA, ELŐDÖNTŐ
PEC Zwolle–PSV 18.45
Ajax–AZ 20.45

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik