P. K., SZ. GY. 2021.01.30 11:41 Frissítve: 2021.01.31 11:37

Ausztrália: az igazgató elnézést kért a Puskás-szobor állapotáért és rögtön intézkedett

Az ausztrál, a nemzetközi és a magyar sporttörténelem kultikus helyén, a melbourne-i Olimpiai parkban 2017-ben avatták fel Puskás Ferenc bronzszobrát, amit ismeretlenek megrongáltak, a rajta lévő táblát ellopták. Az Olimpiai park igazgatója, John Harnden elnézést kért a történtekért és gondoskodik a helyreállításról.

Puskás Ferenc szobrát 2017-ben avatták fel Melbourne-ben, az ünnepségen Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Bélteky Róbert és az azóta elhunyt magyar származású ausztrál televíziós legenda, Les Murray is részt vett (szemben, balról jobbra, fotó: Mariczky Balázs)

 

 

You can read the full article in English here!

A melbourne-i Olimpiai park igazgatója elnézést kér és két héten belül megjavítják a megrongálódott talapzatot – áll a Mikola István nagykövetnek küldött levelében, amelyről a szoborállítást finanszírozó Bélteky Róbert, a labdarúgó NB I-ben szereplő Budafok Melbourne-ben élő tulajdonosa tájékoztatta a Nemzeti Sportot.

A szoborral kapcsolatos gondokról a hvg.hu írt a minap egy Twitter-posztra hivatkozva, de az ausztrál sajtót és a közösségi médiát is bejárta a hír. A Manchester United és az Aston Villa korábbi kapusa, Mark Bosnich is továbbosztott erről egy képet.

Bosnich tweetje a rongálásról (Forrás: Twitter)

 

John Harnden azt is írja levelében, hogy a szobor környékét már rendbe tették, amiről Bélteky úr személyesen is meggyőződött. Hozzáteszi, tisztában vannak Puskás sportolói nagyságával, és szívesen részt vesznek egy idei megemlékezés megszervezésében, illetve abban, hogy a talapzat borítását márványra cseréljék.

Puskás Ferenc 1989 és 1991 között volt a South Melbourne Hellas szakvezetője, irányításával 1991-ben megnyerte a csapat a bajnoki (National Soccer League) „nagydöntőt”. Ezt és a Puskásék által szintén megnyert kupadöntőt is az Olimpiai parkban akkor még álló stadionban rendezték, és itt volt, a mai szobortól néhány száz méterre az az uszoda is, amelyben a legendás magyar–szovjet vízilabda-mérkőzést rendezték a közvetlenül a magyar forradalom vérbe fojtását követő 1956-os melbourne-i olimpián az egész világ és a helyi magyar emigráció élénk érdeklődésétől kísérve. A játékok után sok magyar sportoló és szakember maradt Ausztráliában, majd még több honfitársunk talált otthonra a déli országban.

A Puskás tiszteletére leleplezett szobor – melynél a melbourne-i magyar konzulátus minden évben koszorúzást szervez – 2017-es avatóünnepségén a Nemzeti Sport is részt vett – akkori tudósításunkat és képgalériánkat itt tekintheti meg!

 

2021.05.14 14:11:19

Minden más foci CSILLAG PÉTER

„Azt mondtam magamban: ha a futball munkává válik, akkor ki kell lépnem ebből a világból.”

2021.05.14 15:20:58

Minden más foci TŐKE JÁNOS

A forduló előtt még a Radnik volt kedvezőbb helyzetben, de a sima TSC-siker vége helycsere lett a tabellán.

2021.05.11 23:30:12

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az sem sokkal jobb, ha egy labdarúgóról már januárban kiderül, hogy nem hosszabbítja meg az évad végén lejáró szerződését.

2021.05.11 12:44:37

Minden más foci CSILLAG PÉTER, L. PAP ISTVÁN, THURY GÁBOR

Holland beteljesülés, spanyol duplázás és az Európa-bajnokságok legnagyobb stratégái.

2021.05.11 18:54:04

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Kleinheisler László remekbe szabott gólpasszal, Gyurcsó Ádám elegáns góllal vette ki a részét a győzelemből.