Aranyos lesz-e Beckham búcsúja, vagy Henry bekavar?

Vágólapra másolva!
2011.03.15. 13:17
null
David Beckham ezt a tavaszt még az LA Galaxy mezében dolgozza végig (Fotó: Action Images)
David Beckham és a Los Angeles Galaxy keddi seattle-i vendégjátékával megkezdődik az Egyesült Államok  (és két csapat révén Kanada) legfontosabb profi labdarúgó-bajnokságának (Major League Soccer) 2011-es idénye. A szezon végén búcsúzó Becks amerikai szerepvállalását a liga vezetői egyértelműen sikeresnek tekintik, de vajon mi lesz az MLS-szel az angol távozása után?

Egyes amerikai kommentárok némi gúnnyal jegyzik meg, hogy nagy fegyvertény az MLS mezőnyének folyamatos bővülése (a Portland Timbers és a Vancouver Whitecaps az idén csatlakozik az immár 18 csapatos ligához), örömhír, hogy az újrafazonírozott kansasi franchise, a Sporting Kansas City hamarosan új stadionba költözik (Livestrong Sporting Park) – no de hol maradnak a korábban beígért sztárjátékosok?

Sokadszor is megfogalmazódik a kérdés: mikor sorakozik fel a többi nagy amerikai profi sportliga (NFL, MLB, NBA, NHL) mellé a labdarúgók 1996-ben alapított MLS-e, és van-e egyáltalán valós esély erre?

JÓ TUDNI
NÉZŐK. Az elmúlt szezonban az eddigi legmagasabb összesített nézőszámot (4 002 053) produkálta a liga, és az egy mérkőzésre jutó átlag (16 675) is közel volt az 1996-os első idény óta érvényes rekordhoz (17 406).
RÁJÁTSZÁS. Az eddigi nyolc helyett tíz csapat marad versenyben az alapszakasz után. A főcsoportonkénti első három-három helyezett bejut a hagyományos rájátszásba, míg a következő négy legjobb mérlegű gárda külön párbajt vív a fennmaradó két playoffhelyért.
KERETEK. A klubok az eddiginél bővebb, harminctagú kerettel vágnak neki a szezonnak, és újra beindítják a tartalékbajnokságot.
MENETREND. Az oda-visszavágós, 34 fordulós alapszakasz október 23-án ér véget, ezt követi az egyenes kieséses rájátszás. A negyeddöntő két felvonásból áll, míg az elődöntő (a két csoportdöntő) egy mérkőzéses, és azokat a magasabb kiemelésű csapat rendezi. Az egymeccses finálét semleges helyszínen vívják.

David Beckham (Los Angeles Galaxy) és Thierry Henry (New York Red Bulls) érkezésével mindenesetre magasra került a léc. Ők képviselik azokat a futballistákat, akik bár kétségtelenül túl vannak karrierjük zenitjén, mégis hallatlan népszerűségnek örvendenek a tengerentúlon (is) – egyrészt korábbi sikereik, másrészt szimpatikus megnyilvánulásaik miatt. Követik-e őket hasonló kaliberű játékosok odaátra?

„Higgyék el, egyre több nagynevű játékost látnak majd a csapatainkban futballozni, mert meg tudjuk fizetni őket – biztatta a közvéleményt Don Garber, az MLS első embere a rajt előtti sajtótájékoztatóján. – A világ legjobb labdarúgóinak többsége nem a mi bajnokságunkban játszik, ezért kell az üzleti alapokat megerősíteni, és hamarosan itt lesznek. Egyelőre meg vagyunk elégedve azzal az állapottal, amit eddig elértünk."

Garber a csapatlétszám bővülésében, az infrastrukturális fejlődésben, valamint a helyi akadémiákról kikerülő fiatal futballisták egyre nagyobb számában – ezzel összefüggésben a tartalékbajnokság felélesztésében – látja a biztató jeleket, az üzleti alapok lassú, de biztos kiszélesedésének zálogát.

Ami a most nevező új csapatokat illeti, a liga tőlük elsősorban az európai soccert oly varázslatossá tevő helyi rivalizálások erősödését reméli.

Az előzmények megvannak: a 70-es, 80-as évekbeli ligában, a ma már legendaként emlegetett NASL-ban Portland, Vancouver és Seattle együttesei ádáz csatákat vívtak egymással, méghozzá népes nézősereg előtt.

A Seattle átlagos nézőszáma tavaly 30000 felett volt, az is ígéretes, hogy a Vancouver – amelynek egyik tulajdonosa az NBA-ben kosárlabdázó Steve Nash – 16500 bérletet adott el, és Portlandben is elfogyott az összes (12500) szezonjegy.

A beharangozókban általában négy gárdát emlegetnek a bajnoki cím esélyeseként. Elsősorban a Beckham-féle Galaxyt, amely az angol érkezése óta még egyszer sem tudta megnyerni a bajnokságot, ám most Landon Donovannel és a New Yorkból igazolt gólvágóval, Juan Pablo Angellel, a kispadon pedig az egykori amerikai szövetségi kapitánnyal, Bruce Arenával újra nekivág a feladat megoldásának.

A RÉSZTVEVŐK
(Zárójelben a bajnoki címek)
KELETI CSOPORT
Chicago Fire (1)
Columbus Crew (1)
D.C. United (4)
Houston Dynamo (2)
New England Revolution
New York Red Bulls
Philadelphia Union
Sporting Kansas City (1)
Toronto FC
NYUGATI CSOPORT
Chivas USA
Colorado Rapids (1)
FC Dallas
Los Angeles Galaxy (2)
Portland Timbers
Real Salt Lake (1)
San Jose Earthquakes (2)
Seattle Sounders
Vancouver Whitecaps

„Nem az a legfontosabb számomra, hogy egy trófeával igazolást keressek a Galaxynél töltött évekre, és mindenképpen az én sikerem legyen a középpontban. Természetesen mint minden sportoló, én is szeretnék mindent megnyerni, de ez esetben most a csapat sikere a legfontosabb" – mondta David Beckham, aki az utolsó évét tapossa 32.5 millió dolláros, öt esztendőre kötött szerződésének.

Az álomdöntő másik résztvevőjének a semleges szurkolók – és a hirdetők – többsége a New York Red Bullst szeretné, s nem csak a két kultváros természetes rivalizálása miatt. Thierry Henry és a szintén a Barcelonától igazolt Rafael Márquez univerzális húzónév, velük csak a kirakatban lehet egy csapat.

Tavaly a két ász idény közben csatlakozott az alakulathoz, most viszont végigcsinálták az alapozást, ami a tapasztalt svéd tréner, Hans Bäcke szerint elegendőnek bizonyulhat rutinjuk érvényesítéséhez. Biztató lehet Henry komfortérzete, szívből jövő „newyorkisága" is.

„Van, aki imádja, van, aki utálja ezt a várost, én az előbbiek közé tartozom. Örülök, hogy nem ismernek fel, és élhetem a saját életemet – mondta a francia világ- és Európa-bajnok. – Itt még a lapok legeldugottabb oldalaira sem férek oda, minden a Yankeesről és a Knicksről szól, de én nem különösebben bánom. Azért vagyok itt, hogy megpróbáljam népszerűbbé tenni a játékot errefelé, igazából ez foglalkoztat, nem az újságoldalak."

Sokan nagy reményeket fűznek a 2009-es bajnok Real Salt Lake latinos, sokpasszos futballjához. A utah-iaknál az első számú gólfelelős továbbra is a tavaly még csak kölcsönben ott játszó Costa Rica-i Álvaro Saborio, míg a játék szervezésében az amerikai válogatott Kyle Beckerman a főnök.

A címvédő Colorado Rapids kerete nagyjából együtt maradt, így az ereje az egységben lehet. Omar Cummings, a jamaicai támadó, Pablo Mastroeni, az amerikai válogatott középpályás, valamint az egykor Németországban légióskodó támadó, Conor Casey a reménybeli sikerek legfőbb letéteményese.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik