Képes Sport
NAGY ZSOLT
2023.05.28 11:28

A Puskás-díj gyökeresen megváltoztatta Marcin Oleksy életét

A Puskás, a musical alkotóinak meghívására hazánkban járt Marcin Oleksy, a Puskás-díj legutóbbi nyertese. A lengyel amputált lábú labdarúgó elmondta, milyen nehezen talált örömöt a mindennapjaiban a balesetét követően, és milyen gyökeresen változtatta meg az életét, hogy újra futballozni kezdett, s gólját érdemesnek találták a díjra.

Marcin Oleksy, 2022 Puskás-díjas labdarúgója (Fotó: Getty Images)

 

Huszonhárom évesen fenekestől fordult fel Marcin Oleksy élete. A lengyel labdarúgó 2010. november 20-án felébredt, megreggelizett, elbúcsúzott várandós barátnőjétől, majd elindult dolgozni. Útja nem a futballpályára vezetett. Néhány hónappal korábban úgy döntött, felfüggeszti kapuskarrierjét, s hogy születendő fiának jobb életkörülményeket biztosítson, útépítésen kezdett dolgozni. Hogy mi történt pontosan, a mai napig nem tudja felidézni. Az egyik munkagép valahogy elszabadult, és átment a lábán.

„Nagy csattanást hallottam, a földön találtam magam, a nagybátyám és az unokatestvérem pedig körülöttem kiabált és futkározott  – emlékezett vissza a Sportrádió stúdiójában Marcin Oleksy. – A kezemmel felnyomtam magam a földről, hátranéztem, és egy totálkáros munkagépet láttam, benne rémült sofőrrel. Aztán ránéztem a lábaimra, és rögtön felfogtam, mi történt. Az egyik lábam oldalra csavarodott, a másik össze volt roncsolódva, a csontjaim eltörtek. A mentőorvoshoz az első kérdésem az volt, túl fogom-e élni, csak akkor nyugodtam meg kissé, amikor igennel felelt. A kórházba vezető út nagyon kifárasztott, végig magamnál voltam, és bár a sokk és a fájdalomcsillapítók hatása miatt egy ideig nem éreztem fájdalmat, később már nem hatott semmi. Szenvedtem, kiabáltam, amíg a műtőbe nem kerültem. Miután felébredtem, az első dolgom volt felhívni a barátnőmet. Bocsánatot kértem tőle, amiért csalódást okoztam, és nem tudom azt az életet biztosítani neki és a fiamnak, amit elterveztem.”

Az amputált lábú lengyel labdarúgó életének tragikus és szerencsés fordulatairól beszélt a Sportrádió stúdiójában (Fotó: Koncz Márton)


Marcin jobb lábát az orvosok megmentették, viszont a bal amputálása miatt két évet így is kerekesszékben töltött. Sokáig nem tudta, mihez kezdjen az életével, de a családja végig mellette állt, és az is motiválta, hogy fiának átadja a labdarúgás szeretetét. Egy nap aztán erőt vett magán, levitte az udvarra focizni, és amint belerúgott a labdába, érezte, hogy átjárja a boldogság. Utánanézett, hol tudna amputáltként is sportolni, így akadt rá 2019-ben a Warta Poznan labdarúgócsapatára.

„Addigra kissé elhagytam magam, száznégy kiló voltam, de amint hazaértem az első edzésről, és leültem a kanapéra, eldöntöttem, hogy ez az, amit csinálni szeretnék. Fél év alatt húsz kilót fogytam, alig vártam a bemutatkozó mérkőzést. Minden álomszerűen kezdődött, az ötödik percben gólt lőttem, tíz perccel később viszont eltörtem a lábam... Szerencsére az élet megtanított rá, hogy semmit sem szabad feladni. Hazamentem, telefonáltam néhány embernek, és másnap elkezdtem a rehabilitációt. Hét hét múlva újra edzésbe álltam, egy évvel később a bajnokság felfedezettje lettem, bekerültem az amputált lábúak válogatottjába, részt vettem a világbajnokságon. A Stal Rzeszów ellen szerzett ollózós gólomat Puskás-díjra jelölték, sőt meg is nyertem!”

A lengyel Warta Poznan labdarúgója a Stal Rzeszów ellen lőtt hihetetlen ollózós góljáért érdemelte ki a rangos elismerést


Marcin Oleksy élete 35 évesen ismét fenekestől felfordult. A 2022-es év legszebb góljáért járó Puskás-díj elnyerése óta alig van szabadideje, elmondása szerint még a trófeának sem találta meg a végleges helyét a lakásában. A hazai és nemzetközi sajtófelkérések miatt rengeteget utazik, a Puskás, a musical alkotóinak meghívására Magyarországra is eljött. Az Erkel Színházban tartott előadás előtt bemutatták a közönségnek, a darabban kis szerepet is kapott: ő alakította az angol intézőt, aki az Aranycsapat Angliában aratott 6:3-as győzelme előtt a pályára szólítja a magyar válogatott játékosait.

„Korábban még nem szerepeltem színdarabban, csak a pályán játszottam  – árulta el lapunknak a lengyel futballista. – A felkérést ennek ellenére nagy örömmel fogadtam el, mindent szívesen megteszek, ami segít a sportág népszerűségének növelésében. Ha már így alakult az életem, feladatomnak érzem, hogy inspiráljam a sorstársaimat és bátorítsam őket, hogy velem együtt megmutassák: fogyatékosság nem létezik!”

Marcin Oleksy és a Puskás, a musical producere, az Achilles-ín-szakadása miatt mankózó Szabó László az Erkel Színházban (Fotó: Facebook)


Ami az inspirációt illeti, Marcin Oleksy Magyarországon ebből a szempontból mindenképpen sikerrel járt. Nem sokkal azután, hogy februárban átvette a Puskás-díjat, a Mozdulj Mozgáskorlátozottak Sportegyesülete (Mozdulj SE) megalapította amputált labdarúgócsapatát, speciálisan megerősített mankókat rendelt, és amint megérkezett, tíz taggal megtartotta az első edzését. A hírt Marcin kitörő örömmel fogadta, s lelkesen teljesítette kérésünket, üzent a speciális labdarúgással még csak ismerkedő magyar játékosoknak.

„Arra bátorítom őket, hogy folytassák, amit elkezdtek, továbbra is sportoljanak! Tudom, mit élnek át. A balesetem után évekig ültem otthon begubózva. Féltem kimenni az utcára, tartottam attól, hogy az emberek megbámulnak. Amikor aztán elkezdtem futballozni, és bekerültem a hozzám hasonló sorsú sportolók közösségébe, hatalmas kő esett le a szívemről. Teljesen megváltoztatta a világlátásom, azóta sokkal lazábban kezelem az életet. Örülök, hogy a Puskás-díj utat nyitott nekünk a labdarúgáson keresztül, és már velünk is foglalkoznak az emberek. Remélem, a példám megmutatja, hogy nem szabad minket ignorálni, figyelemre sem méltatni. Nekünk is lehet drukkolni, minket is lehet támogatni, mert élő példái vagyunk annak, mire képes az ember.”

Szerepet kapott a Puskás, a musicalben: az angol intézőt alakította az Erkel Színházban (Fotó: Földi Imre)

 

OLLÓZÓ PUSKÁS-DÍJASOK TALÁLKOZÓJA A HIDEGKUTI NÁNDOR STADIONBAN
 Mielőtt Marcin Oleksy vendégszereplőként fellépett az Erkel Színház Puskás, a musical című előadásában, a Hidegkuti Nándor Stadionba látogatott. Azért éppen oda, mert az MTK Budapestben futballozik Zsóri Dániel, a Puskás-díj 2019-es nyertese, aki szintén ollózós góllal lett a legjobb. A magyar labdarúgó saját mezszámával, a 17-essel ellátott kék-fehér mezzel lepte meg lengyel társát, passzolgatott vele a pályán, majd elárulta, melyikük ollózós gólját tartja látványosabbnak: „Mindketten nagyon szép gólt szereztünk, de a nehezebb körülményeket figyelembe véve az övét sorolnám előrébb. A díjátadón is neki szurkoltam, örültem, hogy nyert.”
A különleges Puskás-díjas találkozón Szöllősi György, lapunk főszerkesztője is köszöntötte a futballistákat. Beszédében felidézte, hogy a gondolat, miszerint szükség lenne egy globális góllövői díjra, és azt Puskás Ferencről kellene elnevezni, dr. Csorba Istvántól származik. Az ötletet a Puskás család és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is támogatta, így miután Sepp Blatter, a FIFA akkori elnöke és Puskás Ferencné, a legendás futballista özvegye aláírta a létrehozásáról szóló szerződést, a FIFA a Puskás Akadémián – többek között Orbán Viktor, a klub alapítója jelenlétében – 2009-ben bejelentette, hogy gáláin az év legszebb gólját szerző labdarúgót ezentúl Puskás-díjjal tünteti ki.
„Dani 2019-ben, a koronavírus-járvány előtti utolsó díjátadás alkalmával kapta meg a FIFA Puskás-díjat első magyarként – mondta Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete. – A pandémia utáni első, díjazottak jelenlétében zajló FIFA-gálán pedig Marcin vehette át a Puskás-díjat. Nagyon különleges gól volt, olyanra még nem volt példa, hogy amputált lábú labdarúgó felkerüljön a listára. Ráadásul egy ollózós góllal, amiről, ha nem látja az ember, azt gondolná, hogy lehetetlen mutatvány. Ha megnézzük a felvételen Marcin rendkívül látványos gólját, akkor látjuk, hogy mégiscsak lehetséges.”
A két Puskás-díjas, Zsóri Dániel (2019) és Marcin Oleksy (2022) között Szöllősi György (Fotó: Koncz Márton)


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. május 27-i lapszámában jelent meg.)

2023.10.02 00:13:08

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A minap egyszer az jutott eszembe, milyen csodálatos lenne, ha egyszer csak betoppannál a »mackós«-ra, hogy újra itt vagy, csak egy félreértés volt ez az egész. Elképzeltem, hogy odaszaladok, és újra megölellek és megölelsz. Micsoda boldogság lenne. Aztán arra gondoltam, hogy de hiszen éppen ez vár ránk egyszer.

2023.10.01 15:42:42

Minden más foci nemzetisport.hu

Csak egyetlen gólt láthattak a nézők, a hazai támadásokban nem volt elég veszély.

2023.09.30 20:10:46

Minden más foci nemzetisport.hu

Kevés volt Stefanescu bombagólja Hagiék ellen, csereként állt be a kis Rivaldo, illetve Kecskés Ákos és Varga Roland is.

2023.09.30 14:44:48

Minden más foci nemzetisport.hu

Az észak-bácskaiak csütörtökön a görög Olympiakoszt fogadják a TSC Arénában.