Képes Sport
MOHAY GÁBOR 2021.05.03 17:15 Frissítve: 2021.05.04 15:28

A futball özvegyei – Bicskei Bertalanné, Verebes Józsefné és a pótolhatatlan űr

Évtizedekig forog a futball körül az egész család élete. Persze nem elhanyagolható a népszerűség, olykor a feleségre is süt a nap. Aztán a híres férj távoztával egyik pillanatról a másikra csönd lesz, iszonyú lelki magánnyal, amelyből csak a legerősebbek találnak kiutat. Mint például Bicskei Bertalanné és Verebes Józsefné.

Csak az emlékek maradtak (Fotók: Bicskei Bertalanné és Verebes Józsefné archívumából)AZ IFJÚSÁGI EB-GYŐZTES CSAPAT VOLT A SZÍVE CSÜCSKE

– Hogyan ismerkedtek meg? Milyen volt Bicskei Bertalan futballistaként?

– A Margitszigeten készültek 1967-ben a Honvéddal a Fradi elleni mérkőzésre, én a kajakozók között a rokonomat látogattam meg – válaszolta Bicskeiné Anna, akit a kiváló kapus és edző csaknem tíz éve hagyott magára. – Ott szúrt ki, és már az első közös sétánk úgy ért véget, hogy az edzője, Bozsik József szólt neki, kezdődik a taktikai értekezlet. Négy év után kötöttünk házasságot, és negyven évet éltünk le együtt. Játékosként állandóan edzett és fogyókúrázott, engem a nyakába véve futott és végzett guggoló gyakorlatot – persze, még könnyebb voltam. A labdarúgás töltötte ki az életét, és bár a BKV Előre röplabdacsapatában én is évekig sportoltam, a családban beértem a dobogós helyezéssel.

– A férje valódi képességei edzőként teljesedtek ki. Tudatosan készült a pályára?
– Még játékosként végezte el a Testnevelési Főiskolát, a hazai edzők közül elsőként, 1987-ben a kölni főiskolát. Kölnbe a három gyerekkel egy hónapra mehettem ki hozzá látogatóba. Szaklapokat járatott Németországból, németül és angolul tanult. Edzői pályafutása csúcsa a válogatottnál töltött két ciklus volt, de a szíve csücske az 1984-es ifjúsági Európa-bajnoki győzelem maradt, Kovács Ervinéket szinte a gyerekeinek tekintette. Korábban jó arányban hárította a büntetőket, így tudott súgni Petry Zsoltnak a moszkvai tizenegyespárbajban.

– Hazai feladatai mellett olyan országokban dolgozott, mint Dél-Korea, Svájc, Egyiptom, Kína, Malajzia, Szaúd-Arábia, Libéria. Elkísérte ezekre az utakra?
– Csak Szaúd-Arábiába nem utazhattak be nők akkoriban, a többi ország nyüzsgő világában támogathattam a munkáját, és ő igényelte is a segítségemet. Harminc éve a Daewoo Royalshoz még jöttek a gyerekek is. Dél-Koreában keményen bántak a válogatott labdarúgókkal is, Bercinek át kellett vennie a határozott stílust, volt olyan játékosa, aki nekem sírta el a bánatát. De a klub elismerte a segítségemet, mert kaptam hétezer dollár prémiumot a bajnoki cím után.

– Hogy teltek a hétköznapok Bicskeiéknél?
– Folyton ugyanabba a tréningruhába öltözve dolgozott naphosszat az íróasztalánál. A háztartáshoz nem tudott hozzátenni: egy csekk postai feladását sem mertem rábízni. Egyszer az egyik fiú dolga miatt elküldtem az iskolába, mire ő a gyerek korábbi óvodájába ment. Az 1975-ös balesete miatt, amiért fél évre el is ítélték, soha többé nem vezetett autót, mindenhová nekem kellett vinnem. Szívesen vállaltam, ő pedig örült ennek a szereposztásnak. A kézügyessége révén remekül festett – még veszprémi színész szülei elfoglaltságai idején sajátította el –, van is három alkotása a lakásban. Viszont az ugyancsak jó színvonalú grafikáit elégette egy olyan meccs után, amelyen hat gólt kapott a Dózsától...

– Miként élte meg nélküle az elmúlt évtizedet?
– Tíz éve januárban már nem érezte jól magát, februárban hazajött Libériából, és akkor mondták ki, hogy nagy a baj. Öt hónapig voltam vele mindennap a kórházban, de nem lehetett meggyógyítani a hasnyálmirigyrákból. Korábban vele együtt négy gyerekről kellett gondoskodnom, a háttérben maradtam, mindig igyekeztem úgy cselekedni, hogy neki jó legyen. Szerencsére, annyira előrelátó volt, hogy anyagi problémáink nem voltak. Három gyerekünk, Bertalan, Balázs és Károly régóta önálló életet él, a középső fiunk talált nekem Székesfehérváron a virágboltjában értelmes munkát, ezért ott vettem lakást. A bolt már nincs meg, 73 évesen nekem is inkább csak nyűg lenne. Különösebb egészségi gondjaim nincsenek, viszont a lelki fájdalom nem múlt el. Csak a hat unokám ad erőt: a legidősebb, a hétéves Bereniké mondogatja, hogy egyszer veszünk egy nagyon magas létrát, felmegyünk és beköszönünk a papához, aki a világűr térképéről koordinátákkal kiválasztott és megvett, róla elnevezett csillag szélén lógatja a lábait.

 

 BICSKEI BERTALAN
Született: 1944. szeptember 17, Budapest
Elhunyt: 2011. július 16., Budapest
Pályája:   260 NB I-es mérkőzésen védett a Bp. Honvédban és az MTK-ban. A válogatottban egyszer, 1973. június 13-án, a Svédország ellen 3–3-ra végződő balszerencsés világbajnoki selejtezőn szerepelt. Nemzetközi edzői végzettségét a kölni főiskolán szerezte. Az 1984-ben ifjúsági Európa-bajnok magyar együttes szakmai vezetője, két ciklusban 45 mérkőzésen volt a válogatott szövetségi kapitánya. Bajnok a Bp. Honvéddal 1988-ban.


JÓSKA NÉLKÜL A REAL MADRID SEM UGYANAZ

– A „Mágus” március 23-án lett volna 80 éves, és immár öt esztendeje nincs közöttünk...
– Ma is felkavar, ha visszaemlékezem, hogy a korábban életerős férfi miként ment tönkre a tüdőbetegsége miatt, s vált magatehetetlenné – mondta Verebes József felesége, Marika. – Ha kimegyünk a temetőbe, mindig látunk friss virágot a sírján. Szép helyen, egy gesztenyefa árnyékában fekszik, a fáról lehulló levelek miatt néha úgy tűnik, nem gondozzuk a sírt, pedig erről szó sincs.

– Fiatalon kerültek össze és 55 évig voltak társak. Játékosként miért nem jutott a csúcsra?
– A Fradi fedezte fel, a szurkolók is szerették, de aztán volt egy edző, akivel nem jött ki, és elment alacsonyabb osztályú csapatokba. Már házasok voltunk 1961-ben, amikor az első osztályban szereplő Csepel hívta, de kialakult benne az az elhatározás, hogy sohasem fog a Fradi ellen játszani. Ezt a fogadalmát meg is tartotta. Aztán hamar edző lett, és a nagy sikerek, úgy érzem, kárpótolták mindenért, csapataival legendás csatákat vívott a Ferencvárossal.

Verebes Józsefné Marika, kezében egy albumnyi közös emlékkel


– Hogyan ismerkedtek meg?

– Fiúk és lányok együtt játszottunk és nőttünk fel a IX. kerületi Haller téren. Amikor Jóska már a futballpályán bontogatta a szárnyait, én tornásztam a Petőfiben az 1948-as olimpiai bajnok Pataki Ferenc és a válogatottnál is dolgozó Bartha Lászlóné Radó Éva irányításával. Középiskolás koromban Közgáz-bulikra jártunk táncolni, ott fedeztük fel egymást újra. Jó hatással voltam rá, az esküvőnk után két év alatt leérettségizett, majd elvégezte a Testnevelési Főiskolán a szakedzőit is. Érdekelték a könyvek, a futball mellett a zene, még az opera is, értelmes, tanulni vágyó, családszerető fiút ismertek meg benne a szüleim, akiknél először laktunk.

– Úgy tartják, minden kezdet nehéz. Érvényes volt ez a házasságukra?

– A József Attila lakótelepen volt az első lakásunk, amelyet már magunk vásároltunk a Napfény utcában. Fontosnak tartotta, hogy a családtagok egymáshoz közel éljenek. Ezt a kívánságát a lányokkal, Mariann-nal és Krisztával a mai napig tartjuk, immár jó ideje Pestszentlőrincen. A férjem sikerei ellenére nem tudtam volna munka nélkül meglenni, tanultam is, az ő TF-es időszakában szereztem meg a felsőfokú pénzügyi végzettséget. Korábban ipari nagyvállalatnál jártam végig a ranglétrát, bérszámfejtés, csoportvezető, export előadó, majd főkönyvelői pozícióban, mint közgazdász harmincnyolc évi munka után mentem nyugdíjba.

– Mennyire volt téma a négy fal között a futball?
– A mérkőzéseken fiatalon én is kiabáltam, eltiltott tőlük, de a tévében rengeteg meccset néztünk együtt, mindketten a spanyol stílust és a Real Madridot kedveltük. Évekig vidékre szólította a szerződése, ám sohasem költözött el, ingázott, ami nem volt könnyű, de én választottam őt, hát ezt is el kellett fogadnom. Győrben az első időszaka a két bajnoki elsőséggel öt évig tartott, s ha nem adta az ETO mérkőzését a tévé, félidőben telefonáltam a stadionba, hogy mennyi az eredmény. Nem változtatták meg a sikerek sem, megmaradt szeretni való, kíváncsi, tanulékony és segítőkész sportembernek. Kikészítette az igazságtalanság, egy időre magába fordult és elveszítette az életkedvét is. Hol volt már az MTK-sláger, a »Meglátja mester, menni fog«? Győrben megbecsülték, az öregfiúkkal még évekig járta a környéket, mesélt a falusi emberek szeretetéről. Jóleső tudat, hogy Kriszti lányunk Az én mágusom címmel megírt könyvére még ma, évekkel a megjelenése után is sokan reagálnak. Győr nem hiába volt a második otthona, és hogy nemcsak ő gondolta így, azt jelzi, hogy nemrégiben utcát neveztek el róla, amiért nagyon hálásak vagyunk!

– Öt éve ment el. Begyógyított valamit az idő a sebekből?
– Még ma is sokszor úgy érzem, hogy megérkezik a kocsival a ház elé... Büszke voltam az eredményeire, de azok az övéi voltak, én nem szerettem a közszereplést, a legszívesebben elbújtam volna a fotósok elől. Ma is nézem a futballmeccseket, de már a Real sem a régi, és Jóska nélkül nem ugyanaz az élmény sem. Így vagyok mindennel. Hiányzik.

 

 VEREBES JÓZSEF
Született: 1941. március 23., Budapest
Elhunyt: 2016. március 13., Budapest
Pályája: az FTC játékosa volt 1952 és 1961 között. Mesteredző, Győr Pro Urbe-díjasa, edzőként kétszer bajnok a Rába ETO-val, egyszer az MTK-val. Két időszakban, 14-szer irányította a válogatottat. Itthon az elsők között szerzett pro licences edzői végzettséget, dolgozott televíziós szakkommentátorként. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki 2007-ben.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. május 2-i lapszámában jelent meg.)

 

 

2021.05.11 23:30:12

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az sem sokkal jobb, ha egy labdarúgóról már januárban kiderül, hogy nem hosszabbítja meg az évad végén lejáró szerződését.

2021.05.11 12:44:37

Minden más foci CSILLAG PÉTER, L. PAP ISTVÁN, THURY GÁBOR

Holland beteljesülés, spanyol duplázás és az Európa-bajnokságok legnagyobb stratégái.

2021.05.11 18:54:04

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Kleinheisler László remekbe szabott gólpasszal, Gyurcsó Ádám elegáns góllal vette ki a részét a győzelemből.

2021.05.10 22:33:43

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Több évtizedes ellentmondása az elitfutballnak, hogy a drukkerek érzelmileg, a vezérek pedig gazdaságilag közelítenek a játékhoz.

2021.05.10 13:05:51

Minden más foci BOROS MIKLÓS

A szentgyörgyiek a FCSB és a Craiova után a listavezető CFR-t is legyőzték.