CONIFA: biztosan lesz magyar vb-döntős Londonban!

JAKAB ÁRPÁD (London)JAKAB ÁRPÁD (London)
Vágólapra másolva!
2018.06.05. 21:58
null
A székelyföldiek 4–0-ra nyertek a negyeddöntőben
Székelyföld és Kárpátalja is magabiztosan vette a londoni CONIFA labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjét: előbbi 4–0-ra, utóbbi 3–1-re nyert, így a két magyar csapat egymással mérkőzik meg a csütörtöki elődöntőben, vagyis szombaton biztos látunk majd magyar együttest a fináléban.

A FIFA-tag örmény válogatott több egykori tagja is farkasszemet nézett a székelyekkel kedd délután az 1892-ben alapított, ötödosztályú Bromley FC stadionjában: a négyszeres örmény bajnok kapus, Gevorg Kaszparov 29-szer öltötte magára a válogatott mezét, Artur Jedigarjan negyvenkétszer, Hirac Jagan pedig kétszer. A többiek sem éppen kutyaütők, a csatár Vahagn Militoszjan például a szlovák élvonalbeli Nyitra, David Hovszepjan pedig a másodosztályú KFC Komárno játékosaként érkezett Londonba.

Nyugat-Örményországnak tulajdonképpen Törökország keleti részének egyik régióját nevezik, tudtuk meg a mérkőzés előtt az örmény csapatvezetőktől, a játékosok viszont szinte egytől egyig a mai Örményország területén születtek (a jelenleg is nyugat-örményországi örmények hiánya érthető az ottani nemzettársaik által száz éve elszenvedett oszmán népirtás következtében – a szerk.). Az örmények mindenesetre eddig eléggé meggyőzően teljesítettek a CONIFA-vb-n: a csoportban gólt sem kaptak. A Japánban élő koreaiak ellen gól nélküli döntetlent játszottak, majd egy nullára verték az indiai Pandzsábot, az Algériából érkező kabilokat pedig négy góllal küldte haza a legutóbbi vb-n hatodik örmény csapat.

Az ötezer férőhelyes Hayes Lane stadionban mintegy harminc magyar szurkoló biztatta a székelyföldieket, akik nagy lendülettel vetették bele magukat a mérkőzésbe, s előbb az FK Csíkszeredát erősítő Györgyi Arthur, majd a román élvonalbeli FC Botosani-ban játszó Fülöp Loránd hagyott ki két hatalmas lehetőséget. A tizedik percben Fülöp lerántásáért villant a piros lap az egyik örmény hátvédnek, de az emberelőnyt csak a 35. percben sikerült gólra váltani: a húszéves, kézdivásárhelyi Tankó Zsolt talált be a néhány perccel korábban Fülöp Loránd lövését nagy bravúrral védő Kaszparov kapujába: 1–0.

Az örmények ütöttek-vágtak, a játékvezetőnek folyamatosan csillapítani kellett a kedélyeket, a magyar szurkolók által felhergelt örmény másodedzőnek pedig a zöld lapot is felmutatta. Nem elírás: a zöld lapot az esemény főtámogatójának, a Paddy Power fogadóirodának a kérésére vezették be a tornán. Ez a figyelmeztetés azt jelenti, hogy az a labdarúgó, akinek felmutatják, el kell hagyja a játékteret, de csapata nem kerül emberhátrányba, helyette más játékost küldhet pályára az edző. A zöld lapot kapó futballista a mérkőzésen többet már nem játszhat, viszont a következő találkozóról nem tiltják el.

Az első játékrész további adok-kapok után 1–0-s székely vezetéssel ért véget, fordulás után viszont a mindent egy lapra feltevő örmények beszorították Ilyés Róbert csapatát. Székelyföld lassan-lassan magához ragadta a kezdeményezést, a 62. percben előbb az FK Csíkszereda játékosa, Csűrös Attila bólintotta a hálóba a labdát, majd egy kontra végén Fülöp Loránd is betalált: 3–0. A végén egy rossz hazaadást követően a csíkszeredai Bajkó Barna szintén eredményes volt (4–0), míg a vereséget nehezen viselő örmények kaptak még néhány sárgát – Székelyföld kiütéssel nyert, és készülhet a Kárpátalja elleni elődöntőre.

A CONIFA-vb negyeddöntőjének eredményei: Észak-Ciprus–Barawa 8–0, Padánia–Pandzsáb 2–0, Kárpátalja–Kaszkádia 3–1, Székelyföld–Nyugat-Örményország 4–0.

Csütörtökön, az első elődöntőben a legutóbbi Európa-bajnokság két döntőse, Padánia és Észak-Ciprus mérkőzik meg egymással, a Székelyföld–Kárpátalja találkozót ugyanaznap, magyar idő szerint este kilenckor rendezik, s a mycujoo.tv oldalon lehet élőben követni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik