Puskás-Suzuki-kupa: jön az Academia Hagi és a Real Madrid is

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2013.03.21. 13:46
null
Gheorghe Hagi segédkezett a sorsolásban (Fotó: Korponai Tamás)<br />
Az idén húsvétkor hatodszor rendezi meg a Puskás Akadémia a Puskás–Suzuki-kupa U17-es ifjúsági labdarúgótornát Felcsúton és Székesfehérváron a Magyar Suzuki Zrt. támogatásának köszönhetően. A cég a 2008-as indulás óta segíti az eseményt.
A torna mezőnyét a következő csapatok alkotják: Academia Hagi (Románia), Budapest Honvéd (címvédő, háromszoros győztes), Melbourne Football Institute (ausztrál vendégcsapat, a torna újonca), Panathinaikosz (Görögország), Real Madrid (Spanyolország), Videoton Puskás Akadémia (házigazda).

Az állandó résztvevők, vagyis a Puskás Ferenchez leginkább köthető európai klubok (Real, Pana, Honvéd, Puskás Akadémia) mellett az idei további meghívottak a tornán immár harmadszor szereplő constantai Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi” és az ausztráliai Melbourne-t képviselő, Northcote Cityre épülő csapat, a Melbourne Football Institute.

Puskás Ferenc 1989 és 1991 között dolgozott az egyik helyi klub, a South Melbourne csapatának edzőjeként. Puskás rendkívül népszerű volt Ausztráliában, ahol ma is mindenki emlékszik rá. Edzősködése idején ugrásszerűen nőtt a nézőszám, bajnokságot és kupát is nyert az együttessel. A Puskás–Suzuki-kupán fellépő ausztrál csapatot egy magyar származású volt futballista, egyben az A-League-ben szereplő Melbourne Victory egyik tulajdonosa, Robert Bélteky szervezte meg. A Melbourne válogatottjának tekinthető együttest a 79-szeres válogatott ausztrál futball-legenda, Alan Davidson készítette fel a kupára.

A csoportmeccsek Felcsúton lesznek nagypéntektől húsvétvasárnapig, a helyosztóknak és a döntőnek a fehérvári Sóstói Stadion ad otthont, ahonnan a Sport2 az idén is élőben közvetíti a húsvéthétfői bronzmeccset, a finálét és a díjátadást. Kassai Viktor, a világ élvonalába tartozó FIFA-játékvezető és csapata – mint 2009 óta mindig – most is vezet mérkőzést a tornán. Az úgynevezett „nulladik” napon, az ünnepélyes vacsora előtt a csapatok Puskás Ferenc új szobrának (Pauer Gyula és Tóth Dávid alkotása) leleplezésén vesznek részt a Puskás Pub előtti Óbudai Promenádon, amelynek neve hamarosan Puskás Öcsi tér lesz.

A Puskás–Suzuki-kupa 2013-ban megint alkalmat ad arra, hogy minitorna keretében mérje össze tudását a Puskás Akadémia, a Magyar Suzuki és a Videoton öregfiúkcsapata, valamint az újságíró-válogatott. A négyszeres győztes felcsútiaknál a tervek szerint az idén is pályára lép Orbán Viktor miniszterelnök.

 

A sorsolással egy időben kiállítás nyílt a Puskás Pancho Sport Pubban a Puskás–Suzuki-kupa eddigi történetéről. A minitárlat a vacsoráig itt, utána a székesfehérvári Sóstói Stadion VIP-termében lesz látható, végül a felcsúti Puskás Akadémiára kerül.

A Puskás-Suzuki-kupa 2013 mérkőzéseire a belépés ingyenes, a programokról az érdeklődők folyamatosan tájékozódhatnak a www.puskassuzukicup.net és a www.puskasakademia.hu honlapon, ahol a mérkőzések televíziós közvetítését azok is élőben követhetik, akik nem tudnak eljutni a helyszínekre.

„A sport éppen olyan terület, ahol a fiatalok magukon túlmutató célokat tűzhetnek ki, bátorsággal, tehetséggel és kitartással pedig a határ a csillagos ég lehet a számukra” – mondta Orbán Viktor a csütörtöki sajtótájékoztatón. A kormányfő kiemelte: legkésőbb e félév végéig aláírják azt a fejlesztési tervet, amely 2020-ig magában foglalja 16 sportág utánpótlás- és infrastruktúra-fejlesztését, továbbá szakemberképzését.

A miniszterelnök kifejtette, a magyar futball felemelkedésével kapcsolatban sokszor találkozik kétkedőkkel, de azt szokta mondani, „nem töltöttünk még annyi időt az élvonalon kívül, mint amennyit az élvonal tagjaként”. Megjegyezte, ő Uruguayt tekinti példának, mert időről időre feltámad, pedig kevesebb lakosa van, mint Magyarországnak.

„Ha elődeink nem vállalták volna a vitákat, akkor nem lenne Országház és nem lenne Lánchíd” – indokolta elszántságát a sport és a labdarúgás támogatásában Orbán Viktor.

Gheorghe Hagi 125-szörös román válogatott labdarúgó a sajtóeseményen kijelentette, örül, hogy egy miniszterelnök ennyire szereti a futballt és a sportot, emellett abbéli reményét fejezte ki, hogy Románia is követi a példát.

„Ez a befektetés négy-öt év múlva meghozza eredményét a magyar futballban, és ha mi tovább alszunk, akkor Magyarország labdarúgásban is megelőzi Romániát” – mondta Hagi, aki annak fontosságát hangsúlyozta, hogy csak közép és hosszú távú tervekben érdemes gondolkodni a sport területén.

A sajtótájékoztatón szóba került a pénteki magyar–román világbajnoki selejtező is, amelyet a nemzetközi szövetség (FIFA) büntetése nyomán zárt kapuk mögött rendeznek a Puskás Ferenc Stadionban. A FIFA az augusztusi, Izrael elleni barátságos találkozón történt rasszista megnyilvánulások miatt tiltotta ki a nézőket a lelátóról.

Orbán Viktor elmondta: a válogatott meccseken azt várja, hogy az adott közösség, így jelen esetben a magyar emberek erényeit csillogtassák meg a játékosok. Ilyen erénynek nevezte a „gógyit”, mert „a magyarok büszkék sajátos észjárásukra”, továbbá a nagyvonalúságot, a cselvetést és a bátorságot. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hiába nyer a csapat, nem lesz teljesen elégedett, ha a meccsen „feltörte a hátát a háló”.

„Be tudtam volna osonni a stadionba, de ellenálltam, mert nem lenne helyes” – válaszolt a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy a helyszínen tekinti-e meg a mérkőzést.

Hagi elsősorban jó meccset vár, és mint mondta, nem szokása tippelni. Azt viszont sajnálja, hogy üres lesz a stadion, mert „a futballmeccs egy előadás, az előadáshoz pedig közönség kell”. Szerinte pénteken az a csapat nyer, amelyiknek jobb a védelme.

„Győzzön a jobb” – jelentette ki Hagi, az általa létrehozott Hagi Akadémia tulajdonosa és ügyvezetője. A constantai intézmény immár harmadszor vesz részt a Puskás–Suzuki-kupán.

A 2013-as program
A 2013-as program

 

AZ ELMÚLT ÉVEK DOBOGÓSAI
2008 1. Real Madrid, 2. Puskás Akadémia, 3. Panathinaikosz
2009 1. Ferencváros, 2. Budapest Honvéd, 3. Real Madrid
2010 1. Budapest Honvéd, 2. Panathinaikosz, 3. Real Madrid
2011 1. Budapest Honvéd, 2. Real Madrid, 3. Panathinaikosz
2012 1. Budapest Honvéd, 2. Videoton Puskás Akadémia, 3. Austria Wien

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik