Matematikusok előnyben: avagy hogyan lett világelsőből hatodik Argentína?

Vágólapra másolva!
2008.07.03. 16:59
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján „természetesen” az Európa-bajnok Spanyolország foglalja el az első helyet, de például egy olyan nagycsapat, mint Argentína az egyik pillanatról, illetve hétről a másikra jócskán visszacsúszott. Összeállításunkban most megpróbáljuk megvilágítani a pontszámítási rendszer – matematikán alapuló – sajátosságait.
Az argentin válogatott az Eb "nagy vesztese"
Fotó: Action Images (archív)
Az argentin válogatott az Eb "nagy vesztese"
Az argentin válogatott az Eb "nagy vesztese"
Fotó: Action Images (archív)
Az argentin válogatott az Eb "nagy vesztese"

Pontosan két éve, a 2006-os németországi világbajnokság után vezették be a FIFA új világranglista-pontszámítási rendszerét.

A rendkívül bonyolult kalkulációs módszer cseréje mellett olyan érvek hangzottak el annak idején, hogy a régi változat túl hosszú időszakot vett figyelembe (8 esztendőt), így egy hirtelen és váratlanul futballnagyhatalommá váló csapat nem kapja meg az őt megillető helyet a listán, valamint csak a világbajnokságokon elért eredmények számítanak nagyobb súllyal.

Ezek után alkották meg az "új lajstromot" (FIFA World Ranking).

A legfrissebb ranglistát Spanyolország tetemes előnnyel vezeti Olaszország és Németország előtt, Brazília csak a 4., az egy hónapja még világelső Argentína pedig már csupán a 6. Joggal merül fel a kérdés, hogy az ötszörös világbajnok brazilok miért nem férnek fel a dobogóra, noha a dél-amerikai kontinensbajnokság győztesei.

A válasz kézenfekvő: a Copa América küzdelmei tavaly nyáron folytak, s az ott megszerzett pontok részben már csak 50 százalékban számítanak, azóta pedig néhány vb-selejtezőtől eltekintve a selecao mindössze barátságos mérkőzéseken vett részt, amelyek nem hoznak sokat a konyhára.

A következő nagy (3-as szorzójú) világesemény a FIFA által szervezett Konföderációs Kupa lesz 2009 júniusában, amelyen többek között az olaszok, a spanyolok és a brazilok is játszani fognak, és akkor majd kiegyenesedhetnek a kérdőjelek – de legkésőbb a 2010-es világbajnokság után, hacsak addig nem vezetnek be újabb világranglista-pontszámítási rendszert.

Akárhogy is, a 2011-es Copa América döntője után, amikor majd ismét dél-amerikai válogatottak lesznek a “legjobbak”, ismét visszatérünk a témára...

A SZÁMÍTÁS MÓDJA A KÖVETKEZŐ

Minden hivatalos felnőtt válogatott mérkőzést pontoznak, az alábbi képlet segítségével:
  • P=M*I*T*C*100
  • M: A győzelemért 3, a döntetlenért 1, a vereségért 0 pont jár. Ha tizenegyespárbajra kerül sor, annak győztese további 1 pontban részesül.
  • I: A barátságos mérkőzések 1, a világbajnoki és a kontinensbajnoki selejtezők 2.5, a Konföderációs Kupán és a kontinensbajnokságok döntőiben lejátszott találkozók 3, a világbajnoki döntő mérkőzései 4 pontot érnek.
  • T: Az ellenfél aktuális világranglista-helyezésének alapján számolt mutató. A világelső ellen 2, a 150. és az annál szerényebb helyezettek ellen 0.5 a szorzó. (Képlete: [200–helyezés]/100).
  • C: Minden kontinentális szövetségnek van egy mutatószáma, melyet az egyes szövetségek által a korábbi világbajnokságokra delegált csapatok teljesítménye alapján számolnak. Európa (UEFA) 1.00, Dél-Amerika (CONMEBOL) 0.98 (a 2006-os vb előtt 0.99), Közép és Észak-Amerika (CONCACAF) 0.85 (a 2006-os vb előtt 0.88), Afrika (CAF), Ázsia (AFC) és Óceánia (OFC) 0.85-0.85. Ez a korrekciószám a két csapat szövetsége mutatószámának átlaga.
  • Egy csapat pontszáma az elmúlt 4 év meccspontjainak évekre lebontott átlagából adódik össze egyre csökkenő súllyal (100%, 50%, 30%, 20%).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik