Az érmétől megfosztott Tyihon szerint a NOB képtelen elismerni hibáját

2008.12.12. 18:38
Mint azt már csütörtökön bejelentették, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulnak a doppingvétség miatt pekingi olimpiai érmüktől megfosztott fehérorosz kalapácsvetők. Ivan Tyihon szerint a mintákat elemző labor követte el a hibát a vizsgálat során, a szövetségi kapitány azt állítja: képtelenség, hogy Gyevjatovszkijék ennyire ostoba módon doppingoltak volna.
Visszaadhatják... Itt még büszkén feszítenek érmükkel a fehéroroszok
Fotó: Action Images (archív)
Visszaadhatják... Itt még büszkén feszítenek érmükkel a fehéroroszok
Visszaadhatják... Itt még büszkén feszítenek érmükkel a fehéroroszok
Fotó: Action Images (archív)
Visszaadhatják... Itt még büszkén feszítenek érmükkel a fehéroroszok

A fehérorosz atlétikaválogatott szövetségi kapitánya, Anatolij Badujev továbbra is úgy véli, hogy Ivan Tyihon és Vagyim Gyevjatovszkij nem doppingolt a pekingi olimpián – véleménye szerint a két, tesztoszteronnal lebukott, és ezért érmüktől megfosztott kalapácsvető ennyire egész egyszerűen nem lehetett ostoba…

A versenyzőknek hazájuk olimpiai bizottságán keresztül vissza kell juttatniuk érmeiket és okleveleiket, melyeket így a kizárások után 2. helyen végző Pars Krisztián és a 3. Murofusi Kodzsi kap meg. A fehéroroszok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése ellenére sem adják fel a harcot.

„Minden dokumentumot, melyekkel bizonyítani tudjuk atlétáink ártatlanságát, elküldtünk a NOB-nak, egy nappal a határidő lejárta előtt. Továbbra is hiszünk abban, hogy sportolóink nem éltek illegális szerekkel. Gyevjatovszkij és Tyihon nem bolondok, ilyen szinten elképzelhetetlen, hogy ennyire ostoba módon próbálkoztak volna” – nyilatkozta a fehérorosz atlétaválogatott szövetségi kapitánya, Anatolij Badujev.

„A két kalapácsvető ráadásul más edzőknél tréningezik, és ők – megpróbálok finoman fogalmazni – nem rajonganak egymásért, és felkészülési időszakban nem is nagyon kommunikálnak egymással. Hogy beszélhettek volna össze?” – tette hozzá.

„A NOB döntése még nem jelenti a történet végét. A végső döntést a lausanne-i Sportdöntőbíróság hozza meg, és csak akkor kerül le a pont az utolsó mondat végére. Harcolunk az érmünkért, és fellebbezni akarunk” – mondta Ivan Tyihon a fehérorosz hírügynökségnek, majd elég élesen kritizálta a NOB-ot is.

„A NOB olyan testület, amely sosem ismerné el, hogy képes a hibára. Soha. Ezért kell a Sportdöntőbírósághoz fordulnunk, reméljük, igazságot szolgáltatnak nekünk. A tesztek levétele rendben zajlott, minden megfelelően történt, viszont véleményünk szerint hibát követtek el az elemzés során a doppinglabor dolgozói. A NOB viszont megjegyzés nélkül hagyta az észrevételeinket. A lausanne-i fellebbezéshez új dokumentumokat nyújtunk be, és valószínűleg külföldi jogászokat is segítségül hívunk.”

ELEMZÉS: FEHÉROROSZOK ÉS A DOPPING

A két kalapácsvető mellett idén két másik doppingeset is rontja a fehéroroszok mérlegét, még ha Julija Leanzjuk súlylökő és Irina Bahanuszkaja gátfutó nem is tartozik a legnagyobb sztárjaik közé. Az ugyanakkor szintén elgondolkodtató lehet, hogy a nyáron lebukott Leanzjuk mintájában a kalapácsvetőkhöz hasonlóan túl sok tesztoszteront találtak.

Elemzés: régóta gyanúsak voltak a fehérorosz módszerek – a tündöklés és a bukás
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik