Három a magyar igazság – sajnos, ezúttal negatív irányban

Vágólapra másolva!
2008.08.21. 20:27
Ennél rosszabbul nem is alakulhatott volna. A női kézilabda-válogatott kikapott az elődöntőben Oroszországtól, a női vízilabdázók – megkérdőjelezhető játékvezetői ténykedéssel – háromgólos vezetésről nem tudták megnyerni az Ausztrália elleni bronzmérkőzést, a mindent eldöntő ötméterespárbajból pedig vesztesen kerültek ki. A férfi öttusázók minden idők leggyengébb magyar olimpiai szereplését produkálták – nagyrészt a vendéglátók makrancos lovai miatt.
A magyar vízilabdás hölgyek vereséget szenvedtek, ám nem kell elbújdosniuk a világ elől
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A magyar vízilabdás hölgyek vereséget szenvedtek, ám nem kell elbújdosniuk a világ elől
A magyar vízilabdás hölgyek vereséget szenvedtek, ám nem kell elbújdosniuk a világ elől
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A magyar vízilabdás hölgyek vereséget szenvedtek, ám nem kell elbújdosniuk a világ elől


A csütörtöki napon elpártolt a magyar sportolóktól a szerencse, és az adódó lehetőségeket sem tudták kihasználni.

Leginkább a női vízilabdában elvesztett bronzérmünket sirathatjuk. Már három góllal is vezetett a Godova-csapat a „kisdöntőben” az ausztrálok ellen, ám az auszik (némi bírói segítséggel) ledolgozták hátrányukat – következhetett a hosszabbítás. A túlóra végén még mi örülhettünk, mert Kisteleki Dóra gólja és a kivédekezett ausztrál előny azt jelentette, ötméteresek döntik el a párharcot. Ott aztán rengeteget hibáztak a csapatok, és végül az ellenfél örülhetett.

A döntőben a Magyarország ellen diadalmaskodó hollandok 9–8-ra verték az Egyesült Államokat. A mérkőzésen az olimpiai bajnok együttes vezéralakja, Danielle de Bruijn hét gólt vállalt csapata termeléséből.

Női kézilabdázóink nagyon megszenvedtek a lengyel játékvezetéssel, de elsősorban ellenfelükkel, az orosz válogatottal. Tizenhárom (!) ziccer és négy hétméteres maradt ki magyar oldalon, igaz, utóbbi kategóriában még az oroszok is túltettek rajtunk, akik öt büntetőt szórakoztak el.
Az amerikaiakat senki sem tudja legyőzni, csak saját maguk és a csúszós váltóbot
Fotó: MTI/EPA
Az amerikaiakat senki sem tudja legyőzni, csak saját maguk és a csúszós váltóbot


Nem túlzás: ha a románok elleni formájában játszik a Hajdu-csapat, meg lehetett volna verni az oroszokat – így azonban marad a bronzmeccs Dél-Korea ellen.

Férfi öttusázóinkra is rájárt a rúd. A harmadik szám után Horváth Viktor a hetedik, Balogh Gábor a tizenötödik helyről vágott neki a lovaglásnak. Ami azonban ott történt, már-már bohózatba illett.

Többen – köztük a világbajnoki ezüstérmes cseh David Svoboda – nulla ponttal zárták a tusát, mert a kínai lovak – ír telivérek – enyhén szólva is kissé makrancosnak bizonyultak. Mindkét magyar a sárban végezte, így a futást Horváth a 16., Balogh a 20. helyről várta – innen pedig nem tudtak dobogóközelbe kerülni. A versenyt a címvédő Andrej Mojszejev nyerte.

Atlétikában is negatív a mérlegünk. A tízpróbázó Zsivoczky Attila az első számot, a 100 méteres síkfutást még teljesítette (11.86), ám a második próbán, a távolugráson már nem tudott elindulni, ugyanis kiújult talpsérülése. Olteán Csongor több sorstársához hasonlóan nem bírt a csütörtöki pekingi körülményekkel, és érvényes kísérlet nélkül fejezte be a gerelyhajítást. Másik sportág, de szintén negatívum, hogy Gercsák Csaba a hosszútávúszók viadalán nem tudta befejezni a versenyt.

Nem csak a magyarok számára volt viszont feketenap a csütörtöki. Az amerikaiak is biztosan sokáig emlegetik még a 4x100-as váltó előfutamát, ahol versenyzőik kiejtették kezükből a váltóbotot, így minden esélyük elúszott, hogy döntőbe kerüljenek.

Női kosárlabdában létrejött az álomdöntő: az Egyesült Államok Oroszország, Ausztrália pedig Kína legyőzésével jutott a fináléba.

PEKING 2008 – CSAPATSPORTOK

Összeállításunkban az alábbi sportágak eredményeit, a csoportok állását és a további menetrendet tekintheti meg.

A női labdarúgók döntőjében a brazilok szomorkodhattak. A férfiak után a hölgyek is kudarcot vallottak – az ő legyőzőjük a címvédő Egyesült Államok volt, csak úgy, mint négy éve Athénban. Igaz, csak a hosszabbítás után örülhettek az amerikaiak a túlórát végigtámadó, ám minden helyzetüket kihagyó brazilok ellen.

Női röplabdában Egyesült Államok–Brazília döntő lesz.

Strandröplabdában viszont már bajnokot avattak: a 108. meccsén is veretlen címvédő amerikai Misty May-Treanor és Kerri Walsh a Tien Csia–Vang Csie kínai kettős ellen nyert.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik