„Megmutattam, hogy nincs lehetetlen” – summázta 8 aranyát Phelps

Vágólapra másolva!
2008.08.17. 07:43
Nyolc aranyat nyert, minden idők legeredményesebb olimpikonja, Peking verhetetlen úszófenoménje – és az első reakciója a csúcsdöntés után az, hogy az édesanyját keresi. Michael Phelps varázslatos hete teljes sikerrel zárult a kínai fővárosban – a baltimore-i úszó szerint ez „csak” annyit bizonyít: nincsen lehetetlen.
Michael Phelps, az aranybányász: Baltimore büszkesége nyolc pekingi érmével
Montázs: Reuters
Michael Phelps, az aranybányász: Baltimore büszkesége nyolc pekingi érmével
Michael Phelps, az aranybányász: Baltimore büszkesége nyolc pekingi érmével
Montázs: Reuters
Michael Phelps, az aranybányász: Baltimore büszkesége nyolc pekingi érmével

BALTIMORE BÜSZKESÉGE

Phelps szülővárosa, a csillogónak nem nevezhető (inkább magas bűnözési rátájáról ismert) Baltimore természetesen valódi ünnepet kerekített a nyolcadik arany után. Rengeteg szurkoló maradt a Baltimore Ravens–Minnesota Vikings NFL-előszezonbeli meccs után a stadionban, hogy megnézzék a város alighanem legismertebb szülöttét.
„Nagy élmény volt, fantasztikus teljesítmény. Ritkán látjuk, hogy a szemünk előtt íródik a történelem” – nyilatkozta a Reuters riporterének a 24 éves, helybéli Joe Centineo.
„Meg akarom változtatni az úszósportot. Azt akarom, hogy az emberek beszéljenek róla, gondoljanak rá, várják a versenyeket” – nyilatkozta egyszer Michael Phelps.

Mit mondjunk, sikerült. A pekingi nyolc aranyérmével Mark Spitz müncheni csúcsát túlszárnyaló csodaúszó a 4x100-as vegyes váltó viszonylag kényelmes sikere után azonban először nem az úszás megváltoztatásával, vagy a győzelmével foglalkozott, hanem az édesanyját kereste.

„Nem is tudom, mit kellene éreznem, érzelmek sora kavarog bennem. Igazából csak a mamámat szeretném látni” – hangzott az első reakció.

Persze Phelps ezután már az elképesztő pekingi hetével is foglalkozott.

„Hullámvasút volt, amelyik végig felfelé tartott, hihetetlenül élveztem az egészet. A legnagyobb dolog az, hogy megmutattam: semmi sem lehetetlen. Annyian kételkedtek, annyian mondták, hogy ez nem sikerülhet… pedig csak egy kis képzelőerő kellett” – mondta Baltimore új hőse, aki csapattársainak is köszönetet mondott.

„Sosem sikerülhetett volna a csapattársaim nélkül. Három váltóban úszhattam, és minden számban remek teljesítményt mutattunk csapatként. A harmadik olimpiám ez, és még sosem volt ilyen jó a csapategység. Lehet, hogy ez volt a különbség a javunkra.”

„A pekingi játékok nézői minden idők legnagyobb olimpikonját láthatták – az amerikai Michael Phelpset” – köszöntötte a hangosbemondó a dobogó tetején álló amerikait.

Ezen még maguk az amerikaiak is vitatkoznak, de egyvalami vitathatatlan.

Ha nem is a legnagyobb, de egész biztosan a legeredményesebb.

És még az is marad egy jó ideig.

MÁSOK PHELPSRŐL

„Lehet, hogy ember, de egy másik bolygóról. Vagy másik galaxisból” – Alekszandr Szuhoruhov, az oroszok úszóklasszisa.

„A legjobbakat kívánom neki. Nem hiszem, hogy sikerül, de nagyon szeretném látni” – Ian Thorpe, az ausztrál csodaúszó, akinek aztán nem lett igaza.

„Azt hiszem, megdönti a rekordomat, de a feleségem biztos benne, hogy nem” – Mark Spitz az ötkarikás játékok előtt.

„Nincs más sportoló, aki ennyire szeretne győzni. A legelképesztőbb dolgokra képes. Sosem fogadnék ellene” – Eddie Reese, az amerikai férfi úszóválogatott kapitánya.

„A büdös életben nem kell már egy szalmaszálat sem keresztbe tennie. Ötven évig élhet ebből” – Max Markson, több világsztár ügynöke.

„Magasan kiemelkedik a mezőnyből, fantasztikus, amit művelt. Így azt mondtam a többieknek, gyerünk, nézzük meg az utolsó döntőjét!" – Kobe Bryant nem csak a kosárlabdára kíváncsi.

MICHAEL PHELPS OLIMPIAI ARANYÉRMEI

2004, ATHÉN
400 m vegyes 4:08.26 világcsúcs
100 m pillangó 51.25 olimpiai csúcs
200 m pillangó 1:54.04 olimpiai csúcs
200 m vegyes 1:57.14 olimpiai csúcs
4x200 m gyorsváltó 7:07.33 amerikai csúcs
4x100 m vegyes váltó 3:30.68 világcsúcs

2008, PEKING
400 m vegyes 4:03.84 világcsúcs
4x100 m gyorsváltó 3:08.24 világcsúcs
200 m gyors 1:42.96 világcsúcs
200 m pillangó 1:52.03 világcsúcs
4x200 m gyorsváltó 6:58.56 világcsúcs
200 m vegyes 1:54.23 világcsúcs
100 m pillangó 50.58 olimpiai csúcs
4x100 m vegyesváltó 3:29.34 világcsúcs

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik