Kína valódi erődemonstrációt tartott legnagyobb vetélytársainak

Vágólapra másolva!
2008.08.09. 17:24
Kína erődemonstrációt tartott a férfi torna csapatversenyben: a házigazdák több mint öt pontot vertek a selejtezőben a címvédő japánokra, és magabiztos teljesítménnyel jutottak a szám keddi döntőjébe. Egyéni összetettben Jang Vej került a legjobb pontszámmal a fináléba, a magyar induló Gál Róbertnek viszont esélye sem volt a szerenkénti döntőkre.
Velük volt az erő: a kínaiak magabiztos teljesítményt nyújtottak
Fotó: Reuters
Velük volt az erő: a kínaiak magabiztos teljesítményt nyújtottak
Velük volt az erő: a kínaiak magabiztos teljesítményt nyújtottak
Fotó: Reuters
Velük volt az erő: a kínaiak magabiztos teljesítményt nyújtottak

Kissé foghíjas lelátók előtt kezdődtek meg a férfi tornászok küzdelmei a kínai fővárosban, de a második rotációra és a házigazdák (illetve a többi nagyágyú) fellépésére már megtelt a Nemzeti Csarnok. A csapatversenyben a kínaiak jutottak elsőként a döntőbe, az egyetlen magyar induló, Gál Róbert lólengésben 13.225-öt, korláton 12.900-at, legjobb szerén, talajon pedig 13.425-öt kapott, így nem került be a szerenkénti döntőkbe.

Az első rotációban az athéni ezüstérmes amerikai csapat a Hamm testvérek nélkül is magabiztos teljesítményt nyújtott, és simán megnyerte nyolcas csoportját a spanyolok és az olaszok előtt. A Jonathan Horton és Alexander Artemev (utóbbi az utolsó pillanatban váltotta fel Morgan Hammet az olimpia előtt) vezette amerikai csapat nagy riválisai a második rotációban jöttek, ott, ahol Gál Róbert is a szerekhez lépett.

A magyar tornász lólengés- és korlátgyakorlata csupán amolyan bemelegítésként szolgált legjobb szeréhez, a talajhoz. Sajnos a bemelegítés sem segített: Gál talajon is csalódást keltő teljesítményt nyújtott, 13.425-ös pontszámával pedig a mezőny hátsó felében végzett.

DRÁGÁN FIZETETT A HIBÁKÉRT

„Szigorú volt a zsűri, így viszonylag alacsony pontszámmal is be lehetett kerülni a döntőbe. Én viszont elkövettem több kisebb hibát, valószínű, hogy az utolsó, két és fél csavaros ugrásomból egy negyed hiányzott, s ezt ismétlésnek vették a pontozók, amiért levontak. Meg persze nem kellett volna kilépnem az elején" – nyilatkozott az MTI-nek Gál, aki kérdésre válaszolva azt mondta, nem akarja a sérüléseire fogni a mostani teljesítményét, ugyanakkor tény, hogy rövid volt az idő a felkészülésre, egy hónappal több jó lett volna.
A második csoportban induló nagyágyúk közül a házigazda kínaiak erődemonstrációt tartottak a címvédő japánoknak és az oroszoknak. A hatalmas közönségsikert arató kínaiaknak többek közt a vasárnap szereplésüket megkezdő női csapatuk is szurkolt, s nem hiába: a zseniálisan tornázó (és összetettben az első helyen döntőbe kerülő) Jang Vej vezette házigazdák öt pontot vertek a legközelebbi riválisra.

„Kár a korláton elkövetett hibámért, de összességében azt mondhatom, jó napot zártunk” – nyilatkozta Jang Vej.

Az a selejtező eredményei alapján valószínűsíthető, hogy a bronzéremért jelentős tolongás lesz a csapatdöntőben: a 3. helyezett Oroszországot és a 6. Egyesült Államokat mindössze egy pont választotta el a kvalifikáció során.

A férfiak versenye kedden, a csapatdöntővel folytatódik, míg vasárnap a női selejtezőkre kerül sor, ahol Böczögő Dorinának szurkolhatunk.

Lemaradt: Gál Róbertben sérülései után most ennyi volt
Fotó: Reuters
Lemaradt: Gál Róbertben sérülései után most ennyi volt

TORNA

FÉRFI CSAPATVERSENY, SELEJTEZŐ
1. Kína 374.675
2. Japán 369.550
3. Oroszország 366.225
4. Dél-Korea 365.675
5. Németország 365.675
6. Egyesült Államok 365.200
7. Franciaország 361.200
8. Románia 359.350
9. Kanada 358.975
10. Fehéroroszország 357.950
11. Spanyolország 357.925
12. Olaszoszág 355.500
A csapatdöntőbe az 1–8. helyezettek jutottak

SZERENKÉNTI DÖNTŐBE JUTOTTAK

Talaj: 1. Hypolito (Brazília), 2. Dragulescu (Románia), 3. Deferr (Spanyolország), 4. Hambüchen (Németország), 5. Ucsimura (Japán), 6. Cou Kaj (Kína), 7. Golocuckov (Oroszország), 8. Shatilov (Izrael) … 82. Gál Róbert (Magyarország)

Lólengés: 1. Hsziao Csin (Kína), 2. Fuentes (Venezuela), 3. Ude (Horvátország), 4. Jang Vej (Kína), 5. L. Smith (Nagy-Britannia), 7. Artemev (Egyesült Államok), 8. Tomita (Japán), 9. Kim Dzsi Hun (Dél-Korea) … 65. Gál Róbert (Magyarország)

Gyűrű: 1. Cseng Ji-ping (Kína), 2. Jovcsev (Bulgária), 3. Vorobjov (Ukrajna), 4. Jang Vej (Kína), 5. Morandi (Olaszország), 6. Coppolino (Olaszország), 7. Pinheiro Rodrigues (Franciaország), 8. Stanescu (Románia)

Ugrás: 1. Dragulescu (Románia), 2. Bouhail (Franciaország), 3. Blanik (Lengyelország), 4. Kaszperovics (Fehéroroszország), 5. Koczi (Románia), 6. Golocuckov (Oroszország), 7. Caranobe (Franciaország), 8. Botella (Spanyolország)

Korlát: 1. Li Hsziao-peng (Kína), 2. Krjukov (Oroszország), 3. Fokin (Üzbegisztán), 4. Ju Von Csul (Dél-Korea), 5. Petkovsek (Szlovénia), 6. Jang Te Jung (Dél-Korea), 7. Huang Hszü (Kína), 9. Hambüchen (Németország) … 74. Gál Róbert (Magyarország)

Nyújtó: 1. Hambüchen (Németország), 2. Cassina (Olaszország), 3. Cucherat (Franciaország), 4. Zonderland (Hollandia), 5. Cou Kaj (Kína), 6. Horton (Egyesült Államok), 7. Tomita (Japán), 8. Nakasze (Japán)


Egyéni összetett: 1. Jang Vej (Kína), 2. Hambüchen (Németország), 3. Kim De Eun (Dél-Korea), 4. Ucsimura (Japán), 5. Szakamoto (Japán), 7. Horohorgyin (Oroszország), 8. Horton (Egyesült Államok), 9. Csen Ji-ping (Kína), 10. Caranobe (Franciaország), 11. Martínez (Spanyolország), 12. Szavickij (Fehéroroszország), 13. Rivera (Puerto Rico), 14. Gyevjatovszkij (Oroszország), 15. Fuentes (Venezuela), 16. Koczi (Románia), 18. Kim Szu Mjun (Dél-Korea), 19. Artemev (Egyesült Államok), 20. Gafuik (Kanada), 21. Boy (Németország), 23. Fokin (Üzbegisztán), 24. Wong (Kanada), 25. Keatings (Nagy-Britannia), 26. Pozzo (Olaszország), 27. Bouahil (Franciaország)... 82. Gál Róbert (Magyarország)

Egy országból maximum 2-2 versenyző juthatott szerenkénti, ill. egyéni összetett döntőbe.

A teljes eredménysort itt tekinthetik meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik