A szövetség határozata alapján kialakult a pekingi vívócsapat

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2008.07.01. 15:57
A vívószövetség elnökségének határozata alapján kedden véglegessé vált, hogy a csapatban kvótát szerző magyar vívók közül ki indulhat egyéniben is és ki lesz a tartalék, és az is eldőlt, hogy kik képviselhetik Magyarországot a szombaton kezdődő kijevi vívó Európa-bajnokságon. Erről a szövetség sajtótájékoztató keretében számolt be.
Nemcsik Zsolt a hétvégén a kijevi Európa-bajnokságon szerepel
Fotó: Farkas József (archív)
Nemcsik Zsolt a hétvégén a kijevi Európa-bajnokságon szerepel
Nemcsik Zsolt a hétvégén a kijevi Európa-bajnokságon szerepel
Fotó: Farkas József (archív)
Nemcsik Zsolt a hétvégén a kijevi Európa-bajnokságon szerepel

Az olimpiai szerepléssel kapcsolatban Bernát Zoltán, a tőrözők szövetségi kapitánya már márciusban közölte, hogy az eredmények alapján Mohamed Aida és Knapek Edina mellett Varga Gabriella léphet még pástra egyéniben Pekingben.

A nevezési határidő közeledtével eldőlt, hogy férfi kardban az Athénban ezüstérmes Nemcsik Zsolt, valamint Decsi Tamás és Szilágyi Áron, férfi párbajtőrben pedig Boczkó Gábor, Imre Géza és a tavaly világbajnok Kulcsár Krisztián indulhat az egyéni versenyben.

A csapatküzdelmekben (az egyéniben indulók mellett) Újlaky Virginie, Lontay Balázs és Kovács Iván lesz a tartalék. Ők nem lakhatnak az olimpiai faluban, csak az adott verseny napján mehetnek be a csarnokba.

Erős összeállításban szerepel a magyar válogatott a szombaton kezdődő kijevi vívó Európa-bajnokságon is.

Az egyetlen neves hiányzó a párbajtőröző Szász Emese lesz, aki korábbi vádlisérülése után jelenleg lábadozik. Kulcsár Győző szövetségi kapitány – amint az az Eb-t felvezető sajtótájékoztatón elhangzott – az olimpiai szereplését szem előtt tartva nem akarja kockáztatni felépülését.

A nyári játékokra készülő keret további tagjai pástra lépnek az ukrán fővárosban, már csak azért is, mert a kontinensviadalon elért eredményeket figyelembe veszik a pekingi olimpiai kiemelésnél.

Nemcsik Zsolt, a tavaly vb-aranyérmes kardcsapat legtapasztaltabb tagja ezzel kapcsolatban saját számításait osztotta meg az újságírókkal, mondván, ha megelőznék a francia válogatottat, valószínűleg az élre kerülnének a ranglistán, és akkor az olimpián „kellemes ellenféllel” kezdhetnének. Erről az Athénban olimpiai ezüstérmes vívó a fanzone.hu oldalon olvasható blogjában is beszámol.

Imre Géza a párbajtőrözők esélyeit, lehetőségeit taglalta. Mint mondta, a majdani ranglistaelső vélhetően a kínai csapat ellen lép pástra az olimpiai negyeddöntőben, ez az összecsapás pedig nem tűnik egyszerűnek, így nem biztos, hogy érdemes a rangsor élére törekedni.

„Ezzel együtt mi abban maradtunk egymás között, hogy a lehető legjobb eredményt akarjuk elérni az Európa-bajnokságon, és ha úgy adódik, vállaljuk a hazai közönség támogatását élvező kínaiakat az olimpián” – mondta a keddi sajtótájékoztatón Imre Géza.

Füleky András, a szövetség ügyvezető igazgatója szerint rossz időpontban rendezik a kontinensviadalt, mert félbeszakítja az olimpiai felkészülést. Ugyanakkor a nagy tét miatt nem lehet félvállról venni.

Gémesi György szövetségi elnök arról beszélt, hogy a támogatásoknak köszönhetően zavartalan volt a részvétel az olimpiai kvalifikációs versenyeken, de hogy a szponzori vonalat tovább lehessen erősíteni, szükséges volna az Eb-n és az athéni játékokon is jól szerepelni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Magyar Vívószövetség megpályázza a 2009-es U23-as Eb rendezési jogát, s később jelentkezni fog a 2011-es felnőtt vb, valamint a 2012-es felnőtt Eb házigazdaszerepének elnyerésére is.

OLIMPIAI CSAPAT

Férfi kard: Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Lontay Balázs (tartalék)
Férfi párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván (tartalék)
Női tőr: Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Újlaky Virginie (tartalék)
Női párbajtőr: Szász Emese, Mincza-Nébald Ildikó
Női kard: Nagy Orsolya

EB-CSAPAT

Női tőr: Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Ujlaky Virginie
Férfi tőr: Széki Bence, Szabados Gábor, Berjozkin Anton, Mazza Lorenzo, Bíró Péter (csak csapatban)
Női kard: Nagy Orsolya, Pető Réka, Benkó Réka, Várhelyi Kata
Férfi kard: Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Lontay Balázs
Női párbajtőr: Mincza-Nébald Ildikó és Hormay Adrien (csak egyéniben), Tóth Hajnalka és Antal Edina (csak csapatban), Nagy Tímea, Izsó Katalin
Férfi párbajtőr: Imre Géza, Boczkó Gábor, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik