A sírból mentett pontot megérdemelten az osztrák csapat

Vágólapra másolva!
2008.06.12. 20:47
Két házigazda, három mérkőzés, három vereség: ezen a siralmas mérlegen akart változtatni az osztrák válogatott. Végül sikerült is: bár a piros-fehérbe öltözött bécsi Práterban Lengyelország a 93. percig vezetett Guerreiro lesgyanús góljával, de a Hickersberger-csapat a veterán Vastic büntetőjével egyenlíteni tudott. Az 1–1-es végeredmény élet-halál párharcot ígér az osztrák–német derbire. Horvátországnak jött jól a döntetlen, Bilic csapata a legjobb nyolc között.
Az első Eb-gól, az első Eb-pont: Säumel (balra) köszönti a gólszerző Vasticot
Fotó: Reuters
Az első Eb-gól, az első Eb-pont: Säumel (balra) köszönti a gólszerző Vasticot
Az első Eb-gól, az első Eb-pont: Säumel (balra) köszönti a gólszerző Vasticot
Fotó: Reuters
Az első Eb-gól, az első Eb-pont: Säumel (balra) köszönti a gólszerző Vasticot

KÉPGALÉRIA

Azon sem lepődnénk meg, ha a legtöbb osztrák nappaliban a mérkőzés 17. percére nem maradt volna törhető anyag. Tudniillik az osztrák labdarúgó-válogatott nemhogy megnyerhette volna a lengyelek elleni meccset, adott időpontra ki is tömhette volna a riválist.

A 11. percben azt hittük, Martin Harnik kihagyta a meccs helyzetét, három perccel később azonban még az előzőnél is nagyobb lehetőséget sikerült elhibáznia. Amikor újabb három minutum elteltével Christoph Leitgeb is Artur Borucba lőtte a ziccert, már az osztrák otthonok televíziókészülékei is veszélybe kerülhettek.

Az osztrákok gyorsvonatként rohantak át az álló lengyel védelmen, ám Boruc pedig szinte negyedóra alatt bevédte magát az Eb álomcsapatába…

A két csapat óriási lendülettel vetette magát csatába, és remek mérkőzést produkált. Fel-le száguldoztak a középpályások, és alakultak ki a kisebb-nagyobb lehetőségek.

Szinte nem is volt meglepő, hogy a lengyelek első nagy lehetőségét Roger Guerreiro kihasználta – hiszen ennyi lehetőséget nem lehet büntetlenül kihagyni. Valószínűleg Howard Webb játékvezető is így gondolta, amikor megadta az erősen lesgyanús találatot.

A félidő tehát lengyel előnnyel zárult – az Európa-bajnokság egyik legélvezhetőbb negyvenöt perce után. Hogy ehhez kellett az Eb talán két leggyengébb védekezése (na, jó azért az sem volt semmi, amit az orosz „mackók” bemutattak a spanyolok ellen), az ezen a mérkőzésen mellékes volt.

Az állítást bizonyítandó a második félidő elején a „sógorok” védelme lehetőséget adott Jürgen Machónak képességei bizonyítására. Az osztrák kapus élt is a lehetőséggel, és védett három nagyot, majd Jacek Krzynowek szabadrúgásánál egy hatalmasat is.

Josef Hickersberger cserékkel frissített csapatán, ám a legjobb kísérletek – Ivica Vastic és Jürgen Säumel próbálkozásai – is jó öt méterrel elkerülték a kaput, ráadásul a házigazda mintha el is fáradt volna.

Mariusz Lewandowski azonban megtette a szívességet Ausztriának, hogy a házigazda ne csak a „legszimpatikusabb vesztes” címre pályázhasson, és lerántotta Prödlt a 92. percben a büntetőterületen belül. Webb büntetőt adott, Vastic pedig kíméletlenül bevarrta a büntetőt.

A két Eb-újonc megszerezte első pontjait, továbbjuttatta Horvátországot – és jó néhány ősz hajszállal szaporította az osztrák és lengyel nemzetet.



EURO 2008, B-CSOPORT

2. FORDULÓ
AUSZTRIA–LENGYELORSZÁG 1–1 (0–1)
AUSZTRIA–LENGYELORSZÁG 1–1

Nézőszám: 53000
Játékvezető: Howard Webb (angol)
Asszisztensek: Darren Cann, Michael Mullarkey

A KEZDŐCSAPATOK
AUSZTRIA LENGYELORSZÁG
Jürgen Macho Artur Boruc
Sebastian Prödl Marcin Wasilewski
Garics György Jacek Bak
Martin Stranzl Mariusz Jop
Emanuel Pogatetz Michal Zewlakow
Christoph Leitgeb Mariusz Lewandowski
René Aufhauser Dariusz Dudka
Andreas Ivanschitz Jacek Krzynówek
Ümit Korkmaz Roger Guerreiro
Martin Harnik Marek Saganowski
Roland Linz Euzebiusz Smolarek
Szövetségi kapitány Szövetségi kapitány
Josef Hickersberger Leo Beenhakker

Gólszerző: Ivica Vastic (90+3'), Roger Guerreiro (29')
Csere: Roland Linz h. Ivica Vastic (64'), René Aufhauser h. Jürgen Säumel (74'), Andreas Ivanschitz h. Roman Kienast (64'), Marek Saganowski h. Wojciech Lobodzinski (83'), Roger Guerreiro h. Rafal Murawski (85'), Mariusz Jop h. Pawel Golanski (46')
Sárga lap: Ümit Korkmaz (55'), Sebastian Prödl (72'), Jacek Krzynówek (62'), Marcin Wasilewski (58'), Jacek Bak (90+2')
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik