Hollandia attraktív támadójátékkal hangolt az olaszok elleni Eb-meccsre

Vágólapra másolva!
2008.06.01. 17:05
Hollandia javában készül a június 9-i Olaszország elleni európa-bajnoki bemutatkozó mérkőzésére. Marco van Basten együttese vasárnap délután Wales-et látta vendégül még hazai körülmények között, és simán nyert 2–0-ra.
Ezen a képen még Ryan Babel (balra) is a társakkal ünnepelhetett – a walesiek ellen már nem tehette
Fotó: Imago (archív)
Ezen a képen még Ryan Babel (balra) is a társakkal ünnepelhetett – a walesiek ellen már nem tehette
Ezen a képen még Ryan Babel (balra) is a társakkal ünnepelhetett – a walesiek ellen már nem tehette
Fotó: Imago (archív)
Ezen a képen még Ryan Babel (balra) is a társakkal ünnepelhetett – a walesiek ellen már nem tehette

A mérkőzés előtti edzésen Ryan Babel, a Liverpool támadója sérülést szenvedett, így a helyére egy védő, Khalid Boulahrouz került vissza a keretbe. Babel bokasérülést szenvedett, és 3-4 hét pihenőre kényszerül, ami viszont azt jelenti: az Eb-n már semmiképp nem léphet pályára, van Basten ezért döntött a csere mellett.

A világoskék mezben játszó hollandok az első perctől kezdve domináltak. A 8. percben Arjen Robben ugrott ki Ruud van Nistelrooy passzával két védő között, lövése az oldalhálót találta el. Negyedóra elteltével egy másik realos, Wesley Sneijder végezhetett el szabadrúgást. Lövését Wayne Hennessey kapus épphogy ki tudta tolni a jobb alsó sarok elől.

Az oranje ezt követően is jobban játszott, ám a szigetországiak jól védekeztek, és mindig tisztázni tudtak. A 35. percben ismét az aktívan játszó Robben ugrott ki, és ezúttal nem is hibázott: finom mozdulattal a bal alsó sarokba gurított (1–0).

Két perccel később valóságos tűzijáték volt a walesi kapu előtt: sorrendben Van der Vaart, Engelaar, majd Sneijder veszélyzetett. Az első két esetben a kapus védett, Sneijder centiket hibázott. A félidő végén a vendégek előtt is adódott két lehetőség, azonban előbb Van der Sar hárított, majd Chris Gunter hibázott fejjel közelről.

A második félidő elején a hollandok – Dirk Kuyt pályára lépésével – átálltak a kétcsatáros játékra, és a következő percekben szinte lemosták a pályáról John Toshack együttesét. A hollandok sorra dolgozták ki a helyzeteket, Kuyték egy esetet kivéve nem találták a kpauba vezető utat.

Az egy kivétel Sneijder szabadrúgása volt. A középpályás olyan erővel csavart 25 méterről a jobb felsőbe, hogy Hennessey hiába ért a labdába – az a hálóban kötött ki. Hollandia ezzel 2–0-ra simán legyőzte Wales-et, és támadójátékára nem lehet panasz. Hacsak az nem, hogy a világbajnok olasz védelem ellen ennyi kihagyott helyzet megbosszulhatja magát.

BARÁTSÁGOS LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS

Hollandia–Wales 2–0 (1–0)
Eindhoven, PSV-stadion, 49 000, v: Brych.
HOLLANDIA: Van der Sar – Ooijer, Mathijsen (Vennegoor of Hesselink, 80.), Heitinga (Melchiot, 46.), van Bronckhorst (De Cler, 46.) – De Zeeuw (Kuyt, 46.), Sneijder, Engelaar (De Jong, 46.), Van der Vaart (Afellay, 67.), Robben - van Nistelrooy
WALES: Hennessey – Ricketts (Crofts, 78.), A. Williams, Morgan, Nyatanga (Collison, 46.) – Gunter, C. Robinson, Koumas (Vokes 73.), D. Edwards (Evans, 58.), Ledley (Eardley, 88.) – Eastwood (Bellamy 58.)
G.: Robben (35.), Sneijder (54.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik