Hat UEFA-kupa-győztes tör újabb babérokra a „szbornajával”

Vágólapra másolva!
2008.05.27. 16:52
Guus Hiddink kijelölte huszonhármas utazó keretét a svájci-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokságra, így eldőlt, kik utaznak a kontinenstornára, hogy visszaszerezzenek valamit a „szbornaja” régi dicsőségéből. Mert dicsőség, az volt bőven: a Szovjetunió jogutódjaként az oroszok egy Európa-bajnokságot és három elvesztett döntőt véshettek fel a dicsőségtáblára.
Bisztrov (jobbra) és az oroszok 6–0-ra ütötték ki Kazahsztánt a felkészülés hajrájában: az Eb-n nem lesz könnyű dolguk...
Fotó: Reuters
Bisztrov (jobbra) és az oroszok 6–0-ra ütötték ki Kazahsztánt a felkészülés hajrájában: az Eb-n nem lesz könnyű dolguk...
Bisztrov (jobbra) és az oroszok 6–0-ra ütötték ki Kazahsztánt a felkészülés hajrájában: az Eb-n nem lesz könnyű dolguk...
Fotó: Reuters
Bisztrov (jobbra) és az oroszok 6–0-ra ütötték ki Kazahsztánt a felkészülés hajrájában: az Eb-n nem lesz könnyű dolguk...

MEGLEPETÉSEMBER LEHET

Pavel Pogrebnjaknak itt a lehetőség, hogy a parádés UEFA-kupa-sorozat után a válogatottban is letegye a névjegyét. A hatalmas termetű (191 cm), iszonyatos fizikai erővel rendelkező csatár kíméletlen és hideg fejű a kapu előtt, ráadásul mivel a kupadöntőt kihagyta, alighanem pluszmotivációja is akad.
1960. július 10. A párizsi Parc des Princesben egy grúz és egy rosztovi fiú Európa trónjára ültette a szovjet válogatottat: Szlava Metreveli és Viktor Ponyegyelnyik góljaival a „szbornaja” hosszabbításban legyőzte Jugoszláviát, megnyerve ezzel az első kontinenstornát.

A szovjeteknek ezután csak elvesztett döntők maradtak: 1964-ben Spanyolország, 1972-ben az NSZK, végül 1988-ban Hollandia bizonyult náluk jobbnak a fináléban.

A függetlenedés óta nem volt igazán nagy dobása a „szbornajának”, a csoportmérkőzések mindig végállomást is jelentettek nekik a nagy tornákon, a legutóbbi vb-ről meg éppenséggel lemaradtak.

AKIK HIÁNYOZNAK

Alekszandr Kerzsakov nem zárt túl jó évet Sevillában, majd haza is tért Andalúziából a Dinamo Moszkvához. Kilenc bajnokin elért két gólja azonban kevés volt a behívóhoz. Az UEFA-kupa-döntő után utólag behívott Igor Gyenyiszov pedig gyakorlatilag indoklás nélkül visszamondta a csapattagságot.
Ezután született meg a döntés, hogy a gárdát egy valódi sztáredző kezébe adják: a világ legjobb trénerei közé tartozó Guus Hiddink így kapta meg a kapitányi pálcát. Az első lépés, a kijutás sikerült (többek között Anglia előtt), a csoport kiegyensúlyozott, de nem leküzdhetetlen nehézségű, ráadásul a Zenit UEFA-kupa-győzelme alighanem hatalmas lökést adhat orosz szurkolóknak és játékosoknak egyaránt.

A rendkívül stílusos focit játszó szentpéterváriak közül hatan tagjai az utazó keretnek, természetesen a félelmetes gólvadász Pogrebnjak és a kreatív, technikás Andrej Arsavin is megcsillanthatja képességeit az Eb-n.

GÁLÁNS OROSZ PÉNZJUTALOM

Az Orosz Labdarúgó-szövetség nem szűkmarkú a válogatott játékosaival szemben, a szervezet igazán gáláns prémiumokat ígért a június 7-én kezdődő Európa-bajnokságra. A futballisták minden győzelem után fejenként 10 ezer eurót (2,5 millió forint) tehetnek zsebre, ha pedig bejutnak a negyeddöntőbe, ezen felül illeti – szintén fejenként – 60 ezer eurós (15 millió forint) bónusz őket.
Kimarad viszont az UEFA-kupa-döntő egyik hőse, az első gólt szerző Gyenyiszov, aki meglehetősen érthetetlen módon nem kért a kontinenstornából, így csak tévén nézi a többieket…

Az utolsó keretszűkítés után Ivanov és Pavlenko maradt ki a csapatból, bár Hiddink mindkettejüket megkérte a válogatottal maradásra.

„Elégedett voltam az összes játékos edzésmunkájával, de csak huszonhárom embert vihetek ki. Ivanovot megkértem, hogy maradjon a csapattal az Eb alatt, és Pavlenkót is megpróbálom elkérni a Szpartaktól” – mondta a holland szakember.

Hiddinkről azt tartják, a mitológiai Midászhoz hasonlóan amihez hozzányúl, az arannyá változik. Ha sikerre tudja vezetni a nagyon gyors és erős orosz csapatot, élete egyik legnagyobb eredményét könyvelheti el.

AZ OROSZ VÁLOGATOTT UTAZÓ KERETE

Kapusok: Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva), Vlagyimir Gabulov (Amkar), Vjacseszlav Malafejev (Zenit)
Védők: Alekszej Berezuckij (CSZKA Moszkva), Vaszilij Berezuckij (CSZKA Moszkva), Szergej Ignasevics (CSZKA Moszkva), Alekszander Anyukov (Zenit), Gyenisz Kologyin (Dinamo), Rinat Janbajev (Lokomotiv)
Középpályások: Dinijar Biljaletdinov (Lokomotiv), Jurij Zsirkov (CSZKA), Igor Szemsov (Dinamo), Dmitrij Torbinszkij (Lokomotiv), Vlagyimir Bisztrov (Szpartak), Konstantin Zirjanov (Zenit), Roman Sirokov (Zenit), Szergej Szemak (Rubin Kazany)
Csatárok: Andrej Arsavin (Zenit), Pavel Pogrebnjak (Zenit), Roman Pavljucsenko (Szpartak), Dmitrij Szicsev (Lokomotiv), Roman Adamov (FK Moszkva), Ivan Szaenko (Nürnberg)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik