Meghalt Sir Edmund Hillary, aki először mászta meg az Everestet

Vágólapra másolva!
2008.01.11. 17:25
Nyolcvannyolc esztendős korában, pénteken elhunyt Sir Edmund Hillary, az az ember, aki Tenzing Norgay serpa társaságában 1953. május 29-én először mászta meg a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet. Az új-zélandi, szerény méhész miliók hőse volt. Élete jó részét annak szentelte, hogy segítse a Nepálban élő embereket.VIDEÓ: Sir Edmund Hillary emlékére
Sir Edmund Hillaryt nagy tisztelet övezte mindenhol a világon
Action Images
Sir Edmund Hillaryt nagy tisztelet övezte mindenhol a világon
Sir Edmund Hillaryt nagy tisztelet övezte mindenhol a világon
Action Images
Sir Edmund Hillaryt nagy tisztelet övezte mindenhol a világon

SIR EDMUND HILLARY NÉVJEGYE

  • Született: 1919. július 20., Tuakau (Új-Zéland)
  • Nemzetisége: új-zélandi
  • Foglalkozása: méhész, hegymászó, felfedező
  • Feleségei: Louise Mary Rose (1953-1975-ig), June Mulgrew (1989-től haláláig)
  • Gyermekei: Peter (szül.: 1954), Sarah (1955), Belinda (1959-1975)
  • Sikerei: az első ember a Mount Everest csúcsán (1953. június 29.); további tíz hegyet mászott meg a Himalájában; 1958. január 4-én elérte a Dél-sarkot; 1985-ben Neil Armstrong társaságában egy kétmotoros repülővel leszállt az Északi-sarkon; több más jelentős expedíció résztvevője.
  • Kitüntetései, elismerései: a Brit Birodalom lovagja (Knight Commander of the Order of the British Empire – 1953. június 6.); az Új-Zélandi Érdemrend birtokosa (Order of New Zealand – 1987. február 6.); a Térdszalaglovagrend lovagi fokozatának birtokosa (Knight of the Order of the Garter – 1995. április 16.); tiszteletbeli nepáli állampolgárságot kapott 2003-ban, a Mount Everest megmászásának 50. évfordulóján; 1985–1990-ig Új-Zéland indiai, nepáli és bangladesi nagykövete.
  • Számos nagysikerű könyv szerzője
Meghalt a hegymászás talán legnagyobb legendája, Sir Edmund Hillary. A 88 esztendős férfit Aucklandben érte a halál, amit szívroham okozott.

Hillary 1953. május 29-én egy Tenzing Norgay nevű, szintén legendás hírű serpa alpinista társaságában elsőként mászta meg a 8848 méter magas Mount Everestet.

A történet szerint a csúcsról visszafelé jövet Hillary felemelte az oxigénmaszkját, és azt mondta: „Nos, elintéztük a fattyút.” Ez azóta az alpinizmus történetének egyik leghíresebb mondatává vált.

Hillary négy évvel a sikeres Everest-csúcskísérlet után vezetője volt annak az expedíciónak, amely – járművel – érte el a déli sarkot.

„Sir Ed úgy beszélt magáról, hogy ő egy átlagos új-zélandi ember szerény képességekkel. Valójában egy kolosszus volt” – méltatta az elhunytat Helen Clark, Új-Zéland miniszterelnöke.

„Hősi alak volt, aki nem csupán – az ő szavaival élve – elbánt az Everesttel, de az élete tele volt elkötelezettséggel, alázattal és nagylelkűséggel.”

Helen Clark a „legtisztább kiwinek” és „a valaha élt legismertebb új-zélandinak” nevezte Sir Edmundot.

Hillary szerénységére jellemző, hogy Tenzing Norgay csak évekkel az Everest-mászás után fedte fel a nyilvánosság előtt, hogy valójában az új-zélandi volt az első, aki elérte a csúcsot. Addig azt mondták, hogy együtt léptek a tetőre.

„Hillary és Tenzing neve a világ minden nyelvében úgy él, mint a hős neve” – idézte az AFP francia hírügynökség Jan Morris brit történész-újságírót, aki tagja volt annak idején az expedíciónak.

Bár az Everestet május 29-én mászták meg, a történelmi jelentőségű eseményt a brit uralkodó iránti tiszteletből csak II. Erzsébet születésnapján, 1953. július 2-án jelentették be.

A királynő később lovagi címet adományozott Edmund Hillarynek, amit ő a rá jellemző elképeszteően szerény módján a következő szavakkal fogadott.

„Látom magamat… a cafrangos overálomban, a nadrágomban, amely annyira elrongyolódott, hogy kilátszott belőle a … Ennek örökre annyi. Kelle vennem egy új overált.”

Gondon Brown brit miniszterelnök új jellemezte Hillaryt, mint „igazán nagy hőst, aki megragadta az egész világ képzeletét”.

„Második apánknak tartottuk őt” – kommentálta a halálhírt Zimba Zangbu serpa, a Nepáli Hegymászó-szövetség alelnöke.

„A munkája az egész serpa közösség életét megváltoztatta, enélkül, különösen az ő segítségével épített iskolák nélkül a serpák sehol nem tartanának.” ---- V ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik