Fantasztikus nap a K2-n: másfél tucatnyian érték el a csúcsot

Vágólapra másolva!
2007.07.20. 15:34
Pénteken, e sorok megjelenéséig nem kevesebb, mint 12 hegymászó jutott fel a világ második legmagasabb, egyben legnehezebb hegye, a 8611 méteres K2 tetejére, de jelentésünk kiadásakor még néhányan úton voltak a csúcs felé. (Végül összesen 18 sikeres csúcstámadást hajtottak végre ezen a napon, az alpinisták többsége – szám szerint 16-an – oxigénmaszkot is használt.)
A K2-re feljutni a hegymászók legnagyobb álma?
k2climb.net
A K2-re feljutni a hegymászók legnagyobb álma?
A K2-re feljutni a hegymászók legnagyobb álma?
k2climb.net
A K2-re feljutni a hegymászók legnagyobb álma?

A szezon első sikeres csúcstámadását négy orosz alpinista hajtotta végre, név szerint Nyikolaj Kadosnyikov, Viktor Afanaszjev, Alekszandr Eliszejev és Roman Gubanov (Kuban K2- & Broad Peak-expedíció).

Az oroszok a hagyományos úton, az Abruzzi Spuron érték el a csúcsot.

Őket követte a korábban már kétszer visszavonuló amerikai trió, Chris Warner, Bruce Norman és Don Bowie (mindhárom Shared Summits), egy koreai hölgy, az iráni Kazem Faridian, az olasz Daniele Nardi, a portugál Joao Garcia, illetve a cseh Libor Uher, aki nem az Abruzzi Spuron, hanem az úgynevezett Baszk- vagy Cesen-úton érte el a csúcsot.

Néhány cseh sportember, a Fabrizio Zangrilli vezette másik amerikai csapat, valamint a francia Hugues d’Aubarede szintén a hegytető felé haladt, egyelőre azonban még nem érkezett beszámoló arról, hogy sikerrel jártak-e.

Bár a „hegyek hegyének”, „kegyetlen hegynek” és gyilkosnak nevezett K2-n ma remek idő uralkodott, az utóbbi hetekben lehullott rengeteg hó rendkívüli módon megnehezítette a hegymászók dolgát. A tucatnyi sikeres csúcstámadás éppen ezért hatalmas teljesítmény.

Ha a statisztikákat nézzük, még meggyőzőbbek az idei eredmények. Az ezredforduló óta 2002-ben, 2003-ban és 2005-ben sem tudták megmászni a K2-t. Tavaly mindössze négy embernek sikerült ez a bravúr, közülük ketten kiegészítő oxigánt vettek igénybe, négy orosz pedig meghalt a hegyen.

A félelmetes képződményt így e sorok megjelenésekor 262 ember hódította meg. (A végül hivatalos, 18 idei csúcsmászást figyelembe vége 268 a helyes adat – szerkesztői bejegyzés 2007. augusztus 1-jén.)

Mint arról korábban beszámoltunk, a Gasherbrum I-en a magyar expedíció is sikert ért el: Mécs László magyar iddő szerint fél 9-kor elérte a 8068 méteres magasságban lévő csúcsot.

A magyar csapat a jövő hét végéig marad a Hidden Peaknél, majd átvonul a K2-höz, hogy megkísérelje megmászni a „hegyek hegyét” is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik