A Skaliczki-csapat célja a 7. hely

BERECZKY ATTILA, ÉLIÁS GÁBOR, SIMON JÓZSEFBERECZKY ATTILA, ÉLIÁS GÁBOR, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2007.01.20. 02:28
Címkék
Németország több városában rendezik meg a 20. férfi-világbajnokságot, amely a német–brazil (27–22) nyitó mérkőzéssel pénteken rajtolt. A többi csapat szombaton kezdi a csatározásokat, amelyekre az olimpiai negyedik helyezett magyar válogatott Skaliczki László szövetségi kapitány irányításával készült fel. A magyar együttes szeretne legalább a hét közé jutni a 24 csapatos, 17 napig tartó viadalon, amivel jogot szerezne a 2008-as olimpiai kvalifikációs tornán való indulásra.
A szövetségi kapitány szerint a dán együttes lehet a legkeményebb ellenfél a csoportmérkôzések során
A szövetségi kapitány szerint a dán együttes lehet a legkeményebb ellenfél a csoportmérkôzések során
Czagány Balázs
A szövetségi kapitány szerint a dán együttes lehet a legkeményebb ellenfél a csoportmérkôzések során
A szövetségi kapitány szerint a dán együttes lehet a legkeményebb ellenfél a csoportmérkôzések során
A szövetségi kapitány szerint a dán együttes lehet a legkeményebb ellenfél a csoportmérkôzések során
Czagány Balázs
A szövetségi kapitány szerint a dán együttes lehet a legkeményebb ellenfél a csoportmérkôzések során

A férfiválogatott szövetségi kapitánya, az 51 éves Skaliczki László 2001 decembere óta vezeti a nemzeti együttest, irányításával 2003-ban világbajnoki hatodik helyet s vele olimpiai kvalifikációt szerzett a csapat. Athénban, az ötkarikás játékokon bronzmérkőzést vesztett el Oroszországgal szemben, majd nem jutott ki a tunéziai vb-re (2005), a tavalyi Eb-n pedig gyatra játékkal 13. lett. Az idei vb-szereplésre a Szlovákia elleni selejtezőn kettős győzelemmel szerzett jogot a gárda. Skaliczki csapata és kerete az elmúlt esztendőkben jelentősen átalakult, megfiatalodott, és némi nemzetközi rutint is szerzett, ugyanakkor súlyos gondokkal is küzdött. Vezéregyéniséggé érett Nagy László, Fazekas Nándor, Gál Gyula, Iváncsik Gergő, Mocsai Tamás, valamint a pillanatnyilag sérült Buday Dániel és Laluska Balázs, ugyanakkor már nem számíthat a gárda néhány rutinos klasszisra, mint Szathmári János, Pérez Carlos, Mezei Richárd, Rosta Miklós, Pásztor István, Kertész Balázs vagy Bendó Zsolt.

Az új nemzedék feltörekvő és sikeréhes tagjai közül a kapitány fantáziát látott Tatai Péter, Császár Gábor, Iváncsik Tamás, Nagy Kornél, Vadkerti Attila, valamint a megsérülő Herbert Gábor és Zubai Szabolcs helyére behívott Józsa Máté játékában.

A gyors kontrákra kell építeni az akciókat

– Milyen teljesítményre lesz képes az átformált válogatott a világbajnokságon?
– Nagyon messze áll tőlem a tippelés – mondta Skaliczki László. – Ezért a helyezést illetően csak annyit mondhatok, hogy csapatunk mindent megtesz a hét közé kerülésért, vagyis azért, hogy jogot szerezzen a jövő évi olimpiai selejtezőkön való szereplésre. A legfontosabb, hogy bejussunk a középdöntőbe, s ott a négy között végezzünk, de ennyire nem szabad előre szaladni. Együttesem teljesítményét meghatározhatja az átlövők produkciója. Remélem, hogy állandósítják jó formájukat, és támadásban vezéregyéniségei lesznek a gárdának. Nagyon fontos, hogy játékkapcsolatuk kifogástalan legyen a beállóssal, különben képtelenek leszünk áttörni az ellenfelek agresszív védőfalát. Védekezésben a leglényegesebb az lesz, hogy a visszarendeződést megszervezzük, gyorsan viszaérjünk kapunk elé. Ha ez sikerül, a kontráinkra is építhetünk. Nagyon remélem, hogy a vébén sokkal kevesebb technikai hibánk lesz, mint a tesztmérkőzéseken, amelyeken hibáink száma többnyire meghaladta a tízet. Az nagyon sok!

– A feltűnően sok sérülés és betegség mennyire nehezítette meg a felkészülést?
– Meghatározó játékosaink estek ki, a helyettesítésük nem volt egyszerű feladat. A veszprémi Pérez Carlos az utolsó pillanatig reménykedett, hogy csatlakozhat a kerethez, végül orvosa tanácsára mégsem szerepelhet a vébén. A leóni Laluska Balázs lábát műteni kellett, vagyis szóba sem kerülhetett a játéka. A veszprémi Buday Dániel vállsérülése sem jött tökéletesen rendbe, ezért ő sem kockáztatott. A felkészülés hajrájában két beállósunk, a szegedi Herbert Gábor és a dunaújvárosi Zubai Szabolcs megsérült, ezért Józsa Mátét, a PLER játékosát hívtam be a keretbe. Az is gátolta munkánkat, hogy Iváncsik Gergőnek sokáig fájt a könyöke, ezért a németek elleni tesztmeccseken nem játszhatott. A frissen honosított Puljezevics Nenad kapus jelentős erősítés lehet, de ő derékbántalmakkal érkezett a keretbe.

– Kik lehetnek kulcsjátékosok a németországi tornán?
– Az átlövőktől, Nagy Lászlótól, Mocsai Tamástól, Ilyés Ferenctől és Katzirz Dávidtól sokat várok, nekik kiemelkedő teljesítményt kell nyújtaniuk ahhoz, hogy továbbjussunk csoportunkból. A beállósposzton Gál Gyula lesz a főszereplő, aki védekezésben és támadásban egyaránt kulcsfigura. Irányítóink az átlövőposztokon is bizonyíthatnak, Díaz Ivo mellett Császár Gábortól is határozott, magabiztos teljesítményt várok. A szélsőknek a robbanékonyság, a gólerős játék az erényük. Három kapussal kezdjük a vébét, Fazekas Nándor, valamint Puljezevics tapasztalatára, Tatai Péter fegyelmezett, okos játékára építhet csapatunk.

Jó lenne minél több meccs után ünneplô magyarokat látni a pályán
Jó lenne minél több meccs után ünneplô magyarokat látni a pályán
Mirkó István
Jó lenne minél több meccs után ünneplô magyarokat látni a pályán

Roppant veszélyes, de legyőzhető riválisok

– Miben fejlődött a gárda, illetve mit kell csiszolnia a jövőben?
– Átlövőink bátrabban vállalkoznak távolról, ami elengedhetetlen a mai kézilabdában. Javítaniuk kell lövéseik hatékonyságát. Emberelőnyben és a büntetők kihasználásában eredményesebbnek kell lennünk, a lerohanásokat is jobban ki kell használnunk. Védekezésben fel kell vállalnunk az ütközéseket, idejében vissza kell érnünk a saját kapunk elé.

Szavazás

Meddig jut a vb-n a Skaliczki-csapat?

– Mi a véleménye a csoportellenfelekről, mit vár a dánok, a norvégok és az angolaiak ellen?
– Roppant veszélyes, de legyőzhető vetélytársakkal találkozunk csoportunkban, de csak bravúros eredményekkel juthatunk tovább. A dánoknál is akadtak sérülések, amelyek nehezítették a csapat felkészülését, ennek ellenére ezt a gárdát tartom a csoportban a legnehezebb ellenfélnek. Nagy kérdés, hogy kollégám, Ulrik Wilbek továbbra is a balátlövő, irányító, beállós háromszögre építi-e csapata taktikáját. A norvégok védekezésben és támadásban kettőt cserélnek, nekünk az lesz a dolgunk, hogy megbontsuk hatos védőfalukat. Az angolaiakról nem sikerült bővebb információt szereznem, de mire találkozunk velük, már látom két mérkőzésüket.

– Miként vélekedik a vébé új lebonyolítási rendjéről?
– Csak a világ közvetlen élvonalába tartozóknak jó, ők a vébé végjátékában gyakorlatilag kis olimpiát rendezhetnek. E gárdák körül sok pénz mozog, és hatalmas a szurkolótáboruk. Az elődöntő és a finálé között két napot pihenhetnek a döntőbe jutók, vagyis nem agyongyötört játékosok küzdenek majd meg az aranyért. Az alsóházban a szerényebb tudású együttesek az Elnök-kupáért harcolnak, nekik a játéklehetőség a fontos. A magyar együttes a két csoport határán áll, jó lenne, ha a legjobb tizenkettő között folytathatnánk a csoporküzdelmek után.

Egy meglepetéscsapat is elődöntős lehet

– Mely csapatok juthatnak az elődöntőbe, s ki nyeri meg a vébét?
– A spanyolok, a franciák és a horvátok alighanem ott lesznek a végküzdelmekben, s talán egy meglepetéscsapat is bekerül az elődöntőbe. A németek házigazdaként biztosan mindent megtesznek a sikerért.

A magyar válogatott kerete
mez névklubszül.idő vál.sz. poszt
1. Puljezevics NenadPick-Szeged1973. 03. 13.1k
12. Fazekas NándorGummersbach1976. 10. 16.120k
16. Tatai PéterMKB Veszprém1983. 06. 23.38k
3. Ilyés FerencPick-Szeged1981. 12. 20.66á
4. Császár GáborDunaferr SE1984. 06. 16.62i
5. Díaz IvoArrate1972. 05. 10.33i
6. Mocsai TamásLemgo1978. 12. 09.66á
7. Gál GyulaMKB Veszprém1976. 08. 18.110b
8. Iváncsik GergőMKB Veszprém1981. 11. 30.105sz
9. Iváncsik TamásDunaferr SE1983. 04. 03.26sz
10. Tombor CsabaMKB Veszprém1979. 04. 14.37sz
11. Katzirz DávidWilhelmshaven1980. 06. 25.49á
13. Józsa MátéPLER1982. 01. 16.38b
18. Nagy KornélDunaferr1986. 11. 21.9á
19. Nagy LászlóBarcelona1981. 03. 03.96á
24. Vadkerti AttilaPick-Szeged1982. 02. 22.28sz
(k=kapus, sz=szélső, á=átlövő, b=beállós, i=irányító) ---- M ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik