Továbbszálltak a szarkák

Az összeállítást készítette: CSILLAG IMRE, GYENGE BALÁZS, HEGYI TAMÁS, SZÛCS ANDRÁSAz összeállítást készítette: CSILLAG IMRE, GYENGE BALÁZS, HEGYI TAMÁS, SZÛCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2004.11.26. 21:39
Címkék
Vannak olyan napok egy futballcsapat életében, amikor minden klappol. A Newcastle tagjai csütörtökön találkozhattak eme tétellel, amikor az egyébként mostanság jó formát futó Sochaux-t gyalulták le.
Pedig pusztán a statisztikák alapján senkinek sem jutna eszébe a megvalósult végeredmény, a 0-4, mert a kaput eltaláló lövések aránya csupán 6:5 volt az angolok javára, ellenben az összes többi lövés már 14:3 - a franciáknak. Ezen mutatók ellenére a vendégek vigadtak a lefújás után, ami nem kis mértékben a meccs korai szakaszában a kapuban néhány bravúrt bemutató Shay Givennek köszönhető. Utóbb az elöl lévők is elkezdtek dolgozni, ennek eredményeképpen simán nyertek a "szarkák". Főleg az utolsó találat volt pompás: a 80. percig a kispadon ücsörgő Laurent Robert mesésen tekert a bal felsőbe egy szabadrúgást. Egyébként a találkozóra el sem utazott a sérült csapatkapitány, Alan Shearer, ráadásul a hét végi, Everton elleni derbit szem előtt tartva nem kezdett Dyer, Jenas és Kluivert sem. ---- "Papíron ez volt a legnehezebb mérkőzésünk a csoportban. Az elején kellett is némi szerencse, hogy ne kerüljünk bajba, de Shay remekül védett. Végül négy góllal nyertünk, sőt, rúghattunk volna még néhányat, mert voltak kecsegtető lehetőségeink, de azt hiszem, így sem szabad elégedetlennek lennem. Most volt a csapatban jó néhány fiatal is, akik megmutatták, hogy egytől egyig tehetségesek. Ameobi szenzációsan játszott, pedig eddig nem sok lehetőséget kapott, míg Aaron Hughes végig ragyogóan küzdött. Ezt a sikert meg kell ünnepelnünk!" - mondta csillogó szemmel Graeme Souness, a Newcastle mestere, aki egyszersmind a továbbjutást is elkönyvelhette. Természetesen az ellenoldal nem volt ilyen jókedvű, ugyanis az ember sohasem számít ekkora zakóra, pláne nem, ha 11 mérkőzéses veretlenségi sorozattal érkezik. "Ez nemzetközi mérkőzés volt, és mi képtelenek voltunk felnőni a feladathoz. Csalódott vagyok, mert alakulhatott volna másképp is a csata. Általában nem szégyen kikapni a Newcastle-tól, de így borzasztó" - szomorkodott a Sochaux főnöke, Guy Lacombe.
A másik angol gárda már nem járt ilyen jól: a Middlesbrough története első nemzetközi kupavereségébe szaladt bele a Villarreal vendégeként. Persze ez az adat nem a klub verhetetlenségéről tanúskodik, a Boro ugyanis az idén szerepel először az európai színpadon. "Ebből a kudarcból tanulni fogunk. Tudtuk, hogy kemény lesz, és hogy a Villarreal technikás, kipróbált UEFA-kupás csapat. Ez most ismét bebizonyosodott. Természetesen nem vagyok boldog, de megyünk tovább" - értékelt józanul Steve McClaren a spanyolországi 0-2 után. A csoport másik találkozója döntetlent hozott: a Stadio Olimpicóban ikszelt a Partizan - a Laziót láttuk már ütőképesebbnek is (2-2). ---- A Besiktas emberei egyenesen az életükért küzdöttek a hét közepén. A bukaresti kudarc (1-2) miatt amúgy is szomorú elnök minibuszát ugyanis megdobálták a helyi "szurkolók", nem csekély károkat okozva a járműben - szerencsére a nyáron még Lothar Matthäus után koslató Yildirim Demirören sértetlenül úszta meg az affért. A törökök azért írtak az UEFA-nak, hogy nem ártana utánajárni a történetnek. Az isztambuliak egyébként is harcos időszakot élnek: a hazai szövetség épp a minap rendelt el három zárt kapus meccset a számukra, mert a Rizespor elleni vasárnapi találkozó alkalmával halálra késeltek egy 16 éves vendégdrukkert. A szakmát illetően nincsenek ekkora problémák, mert miután a Standard Liége tovább szégyenítve az olasz futballt, megverte az UEFA-kupa történetének egyik patinás csapatát, a Parmát, a csoportban négy hárompontos van - csak a Steauának van hat.

Hollandiában hasalt el a stuttgart

A további nagycsapatok felemás sikerrel vették ezt a fordulót. A Benfica magabiztosan verte meg a Dinamo Zagrebet - kezdésként a horvát Sokota köszönt be honfitársainak. Ugyanebben az ötösben a Stuttgart viszont elhasalt a nem túl félemetes hírű Heerenveen ellen. Szabics Imre csak a 70. percben szállt be - hiába. A hét végén időtlen idők óta először nyert az Old Firmön a Rangers, ami olyannyira feldobta a glasgow-iakat, hogy rögvest bepakoltak egy hármast a GAK-nak. ---- A D jelzésű csoportban versengő Sporting második mérkőzésén is kiütéses győzelmet aratott, és miként a Panioniosz, a Dinamo Tbiliszi ellen is Liedson, a gárda első számú gólfelelőse volt a csapat legjobbja. A brazil a görögök elleni hazai mérkőzésen még csak egyszer volt eredményes, viszont a grúz télben mesterhármast ért el. Meglepő, de a portugál bajnokság góllövőlistáján a benficás Simaóval és a Belenensest erősítő Antchouet-val egyetemben az első helyen álló játékosnak ez csak a második olyan találkozója volt a Sportingban, amelyen három találatig jutott (az első alkalom az előző szezonban, az Amadora ellen volt). Ugyanakkor az is tény, hogy a most futó idényben a Sporting csak akkor tudott mérkőzést nyerni, amikor Liedson betalált az ellenfél kapujába.
"Nagyszerű eredményt értünk el, ismét kiderült, milyen erős csapat a Sporting. Természetesen ugrálhatnékom támadt a boldogságtól a góljaim miatt, viszont a legfontosabb a három pont megszerzése volt, mert így oszthatom meg tökéletesen az örömömet a csapattársaimmal - mondta szerényen a csatár, majd hozzátette: - Nem érdekel, hány gólt szerzek egy idényen belül, csakis az motivál, hogy minél több trófeát emelhessek a magasba."
A csatár szolgált egy nem mindennapi kulisszatitokkal is: "Nem szoktam hozzá, hogy ekkora hidegben kell játszani. A találkozó elején annyira fáztak a lábaim, hogy majdnem megőrültem, ezért a szünetben alkohollal átitatott szivaccsal törölgettem őket. A második félidőben már nem szenvedtem."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik