Utolsó a szurkoló – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2023.11.06. 23:24

Egy ország sportszerető közvéleménye s főképpen kétezer elhivatott magyar futballszurkoló nevében írom ezeket a sorokat. Lendületből és indulatból, nem tagadom, mert egészen egyszerűen felfoghatatlan számomra, miképp lehetséges, hogy mások hibája, inkompetenciája, alkalmatlansága ellenére végső soron mindig a drukker húzza rövidebbet. Az, akiért ez az egész van, vagy inkább volt valaha. A bolgár labdarúgás szakmai, morális, vezetői szempontból egyaránt válságát éli, de könyörgök: ehhez nekünk mi közünk a november 16-i, (valószínűleg) mindent eldöntő Európa-bajnoki selejtező előtt? A csaknem két évtizede regnáló és végső soron mindezért felelős szövetségi vezetők ellen szerveztek (volna) demonstrációt a helyi „kemény magok”. Erre az volt a gyáva reagálás, hogy mindössze tíz nappal az időpont előtt, a rendőrséget is bevonva zárt kapussá minősítették a mérkőzést és Szófiából Plovdivba helyezték. S mit mond erre az UEFA? Nem azt, hogy majd szóljatok, ha képesek vagytok megrendezni egy Eb-selejtezőt, addig meg ki vagytok zárva a sorozatból, hanem hogy persze, nem kellenek nézők, ugyan minek!

Nekik lehet, hogy nem kellenek, de nekünk igen, hiszen épp itt juthatunk ki az Európa-bajnokságra, de hát erre tényleg magasról tesz az UEFA. Meg arra is, hogy szurkolóink már rég megszervezték az utazásukat, a szállásukat, s ezt a pénzt bizony aligha kapják vissza, hiába javasolja nekik az MLSZ, hogy „a hivatalos iratok gondos megőrzése mellett mondják le az esetlegesen már megvásárolt repülő- és vonatjegyeket, valamint szállásfoglalásukat, és kérjék vissza az árát. Az MLSZ felvette a kapcsolatot az érintett légitársaságokkal annak érdekében, hogy a folyamat megfelelő ütemben menjen végbe”. Mintha ez olyan könnyű lenne, s mintha kizárólag a pénzről lenne szó. Természetesen nem a magyar szövetség az elsődleges felelős a kialakult helyzetért, de ahogy Csányi Sándor elnök nyilatkozta lapunknak, nemzetközi lobbiereje ide vagy oda, gyakorlatilag „lepattant” az UEFA könyökvédős hivatalnokairól...

A (sport)történelem ismétli önmagát, három éve, 2020 őszén a szófiai Levszki-stadion, majd a Puskás Aréna kongó lelátói előtt vívta ki a magyar válogatott épp a bolgárok, majd az izlandiak ellen az Eb-részvételt. Akkor a koronavírus-járvány volt a ludas, most egy cinikus és meggondolatlan döntés. Nem tudom, mi a jó válasz, talán egy november 19-i, telt házas népünnepély itthon, a Montenegró elleni záró mérkőzésen. Hacsak az UEFA nem talál ki addig valamit.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik