SOMOGYI ZSOLT 2021.10.16 23:21 Frissítve: 2021.10.17 08:19

Türelem – Somogyi Zsolt jegyzete

 

Tanulságos, olvasmányos, elgondolkodtató – lapunk mai számában is bő terjedelemben foglalkozunk örök szerelmünkkel, a magyar labdarúgással. Hogyan lehetne jobb? Ezúttal kollégáink annak jártak alaposan utána, hogy a labdarúgás vezető nemzetei miként tudtak változást elérni. Nem lövöm le a poént, ha elárulom, a türelem németeknél, franciáknál, olaszoknál, mindenki másnál kulcsszó.

 
Íme, a sikeres futballnemzetek receptjei

Gyakori ellenérv: mi a magyaros stílushoz ragaszkodjunk, ne másoljunk senkit, térjünk vissza ahhoz a futballhoz, amellyel az Aranycsapat végigverte a világot. Az összeállításunk talán erre is választ ad: de nézzük meg, más miként gondolkodott, milyen stratégia alapján újult meg, és vizsgáljuk meg, a jó ötletekből melyik illeszthető a magyar labdarúgás, főleg az utánpótlásképzés rendszerébe? Nem létezik, hogy ami sok helyen működik, nálunk kivitelezhetetlen, csak mert mi jobban tudjuk. Kire érdemes figyelni?

Nekünk tán mindenkire, miközben ne feledjük: az éveken át az egész világ által irigyelt, követett képzés ellenére Hollandia csak nézte a 2016-os Eb-t, a 2018-as vb-t – a holland edzők éppen akkoriban elfelejtették, mit csináltak előtte sokáig jól? Nem, dehogy, csak a futball örökké változik, mindenki más is dolgozik, próbálkozik, utat keres, és a pályán elért végeredményt sok tényező befolyásolja.

A futballban élőknek aligha újdonság, hogy arra általában tudjuk a választ, mit miért nem lehet megcsinálni, miközben akadnak pozitív példák. Dénes Tamás említi, idézem: „A hangsúly a jól működő kifejezésen fekszik, hiszen a nálunk is kiépült akadémiai képzés sikere azon múlik, mennyire hatékony a szakmai munka, létezik-e szigorú ellenőrzés, megvan-e a kellő elszámoltatás, megfelelően felügyelik-e a minőségi munkára szánt költéseket.”

Hát ez az, mondhatjuk, vagyis adunk-e erre önmagunknak őszinte választ? A feltételek immár nagyon sok helyen megvannak, hova tűnnek tehát a legígéretesebb gyerekeink? A magyar szurkolók persze jól ismerik Szoboszlai Dominik pályafutását: az RB Leipzig légiósa kivételes tehetség, az igaz, de az ő példája is azt mutatja, az édesapja által előírt és megkövetelt tíz-tizenkét évnyi alapos és kitartó minőségi szakmai munka nélkül csaknem lehetetlen magas szintre eljutni.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.11.26 09:48:23

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Gallowich Tibor és Sebes Gusztáv bizalmát is megkapta, de ritkán került be az Aranycsapatba.

2021.11.24 23:34:00

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. November 25., a magyar futball napja. Egyébként nem véletlen, hogy olyan meccseket idéztem fel, amelyeket ritkán emlegetnek, szándékosan tettem. Hiszem ugyanis, hogy ami nekem, neked, neki, sőt nekünk maradandó, az még nem minden. Valamennyiünknek megvannak a magunk – reggelig idézhető – emlékei.

2021.11.21 13:57:42

Magyar válogatott CSILLAG PÉTER

Farkasréti sírjánál beszélgettünk a 47 évesen eltemetett Aranycsapat-fedezet lányával, Ágnessel a család örmény gyökereiről is.

2021.11.22 00:24:42

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Zakariás József, az Aranycsapat »szürke eminenciása«, akit a legkevésbé emlegettek, emlegetünk, s a leginkább titokzatos alak egyben, aki a legelsőként – ma ötven esztendeje, 1971. november 22-én, élete negyvennyolcadik évében – ment el a tizenegy legenda közül.

2021.11.20 07:43:40

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

Értékeltük a magyar labdarúgó-válogatott 2021-ben nyújtott teljesítményét.