THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2020.12.04 23:18 Frissítve: 2020.12.05 08:43

Pótselejtezőre fel! – Thury Gábor jegyzete

 

A 2022-es katari világbajnokság európai selejtezőjének sorsolását december 7-én rendezik a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) zürichi székházában. A járványhelyzet miatt „zárt kapus” lesz, a sorsolást csak online kísérhetjük figyelemmel.

Az ötvenöt ország válogatottját az erősorrend szerint kialakított hat kalapból tíz csoportba sorsolják, a tízből ötben öt, a másik ötben hat csapat lesz. Bizonyos kritériumok (politikai ok, időjárás, nagy távolság) miatt bizonyos válogatottak nem kerülhetnek egy csoportba, de ez nem újdonság.

 
A Katarba vezető út szerfelett nehéznek ígérkezik 
Két legendás játékos sorsolja ki a csoportokat

A tíz csoportgyőztes jut ki automatikusan a világbajnokságra, a pótselejtezőből pedig még három. A pótselejtezőn a tíz csoportmásodik, továbbá a Nemzetek Ligája azon két legjobb csoportgyőztese vesz részt, amely nem végzett selejtezőcsoportja első vagy második helyén (a tizenkét együttest három ágra sorsolják, az ágakon egyenként két elődöntőt és egy döntőt rendeznek 2022 márciusában).

S itt álljunk is meg, mert a magyar válogatott továbbjutási esélyét ezen a ponton érdemes vizsgálni. Együttesünk az NL-ben megnyerte a B-liga 3. csoportját. Vélhetően vb-selejtezős csoportját nem nyeri meg, s a második helyen sem végez – igaz viszont, ez utóbbinak ellentmond, hogy válogatottunk a negyedik kalapból egyedüliként jutott ki az Európa-bajnokságra. Persze ehhez kellett, hogy az NL C-csoportjában 2018 novemberében az észtek egy öngóllal idegenben 1–0-ra legyőzzék Görögországot, ezzel Marco Rossi együttese NL-csoportmásodikként folytathatta a küzdelmet az Eb-részvételért – a többit ismerjük.

A hétfői sorsolást a harmadik kalapból várjuk, óriási bravúr kellene a papírforma felborításához, akár a második helyre odaérni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell megpróbálni, mert minden nüansz számít – lásd görög–észt 0–1... De csendben jegyzem meg: automatikus továbbjutást nem érne, mert a csoportmásodikok is pótselejtezőt játszanak.

Ne tagadjuk, a sok „ha” szócska segíti és gátolja is az esélylatolgatást, de egyvalami biztos: a magyar válogatott kedvező helyzetben van. Egyrészt nem kell görcsösen nekivágnia a vb-selejtezőnek, mert az NL-csoportgyőzelem ad némi megnyugvást, ha nem is biztonságot. Ha jellemezhetném a várható helyzetet, óriási lehetőség áll előttünk, hogy elérjük a vb-pótselejtezőt. Még akkor is, ha a jugoszlávok elleni 1997-es párharc rossz emlékeket ébreszt bennünk...

2021.01.24 21:17:03

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Valószínűleg nincs mit tudni, mert egyetlen, nyilvánvaló ok nem jelölhető meg. Ezért Irapuato rejtélye ma nem is azt jelenti nekem, mi történt, inkább azt, miért nem vagyunk képesek még mindig szabadulni tőle.

2021.01.22 18:15:48

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Bízom abban, hogy lesz még alkalmam erős bajnokságban játszani, ám ehhez extrát kell nyújtanom.”

2021.01.18 23:36:20

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A Tanár úr, az 1938-ban vb-ezüstérmes Lázár Gyula haláláig hű maradt a Ferencvároshoz.

2021.01.14 23:34:16

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Ilyenkor persze mindent rózsaszín köd borít.