V. Gy.
M. B.
2023.09.26 21:21 Frissítve: 2023.09.27 06:40

Női Nemzetek Ligája: fájdalmas zakó, itthon kaptunk négyet az írektől

A magyar válogatott 4–0-ra kikapott Írországtól a női labdarúgó Nemzetek Ligája második fordulójában.

 

Ez nem a magyar csapat meccse volt, könnyed győzelmet arattak az írek (Fotó: Koncz Márton)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

Első ízben írta ki az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a nők számára a Nemzetek Ligája sorozatot, melynek küzdelmeibe a magyar válogatott múlt héten Albániában kapcsolódott be. S bár a szakemberek győzelmet vártak Fenyvesi Evelinéktől, csupán 1–1-es döntetlenre futotta a házigazdák ellen. Mint az mára kiderült, a keret tagjait, főleg az ETO játékosainak szervezetét vírus támadta meg, amely hasmenést, hányást idézett elő, ezért aztán nem a legerősebb összeállításban lépett pályára a Margret Kratz szövetségi kapitány által irányított együttes.

A sorozat második mérkőzése előtt sem voltak kedvezőbbek az előjelek. Az albánok ellen megsérült Németh Diána elhagyta az edzőtábort, helyette Öreg Cintia érkezett, s rajta kívül Turányi Lilla is csatlakozott a kerethez. Szóval a keddi, Írország elleni meccs előtt sem volt sok ok a bizakodásra, nem beszélve arról, hogy a két gárda eddig hétszer találkozott, s míg a magyar lányok kétszer nyertek, a vendégek mérlege három győzelem. Nem véletlenül mondta Fenyvesi Evelin, hogy nehéz találkozó vár rájuk. Igaza lett.

„Jó csapat az ír válogatott, ezt jelzi, hogy a legutóbbi világbajnokságon is részt vett, ennek ellenére mindent megteszünk, hogy megnehezítsük a dolgát” – magyarázta a mieink csapatkapitánya. S igaza volt a Fradi játékosának, hiszen az írek közül többen is az angol bajnokságban rúgják a labdát. Ennek megfelelően kedd este is a vendégek voltak kezdeményezőbbek, a magyar együttes pedig hősiesen védekezett, de csak a 18. perceg, akkor ugyanis az írek jobb oldali védője védhetetlenül fejelte a labdát a magyar kapuba.

Aztán Katie McCabe a 42. percben kétséget sem hagyott afelől, hogy ki nyeri a találkozót. Férfiakat megszégyenítő,  30 méterről leadott nagy erejű lövése ugyanis a kapu bal oldalába vágódott. Alig kezdődött el a második félidő, növelte előnyét az ellenfél, s innentől kezdve csupán az volt a kérdés, vajon szépítenek-e magyar lányok. Nos, a becsületgól is elmaradt, mert az írek jóval erősebbek, technikásabbak, ráadásul taktikailag is képzettebbek, mint a magyar válogatott tagjai, így aztán erőlködés nélkül nyerték meg a meccset. Jellemző, hogy a vendégek kapusának a 71. percben akadt először védeni valója.

NŐI NEMZETEK LIGÁJA
B-DIVÍZIÓ, 1. CSOPORT
2. FORDULÓ
Magyarország–Írország 0–4
(0–2)
Új Hidegkuti Nándor Stadion, 900
néző. Vezette: Zuzana Valentová (Miroslava Pasteroková, Martina Ukropová) – mindhárom szlovák
MAGYARORSZÁG:
Szőcs – Kovács L., Papp L., Turányi, Németh H. (Pápai E., a szünetben), Palkovics (Vida, a szünetben) – Zeller, Süle D. (Vachter, a szünetben), Fenyvesi (Savanya, 72.), Szabó V. – Kaján (Nagy V., 90+1.)
Szövetségi kapitány:
Margret Kratz
ÍRORSZÁG: Brosnan – Hayes, Lo. Quinn, Caldwell, Toland (Finn, 78.) – Agg (Connolly, 56.), Lu. Quinn (Atkinson, a szünetben), McCabe, Payne (Larkin, 56.), O'Sullivan – Carusa (Barett, 74.)
Szövetségi kapitány: Eileen Gleeson
Gólszerző: Hayes (0–1) a 18., McCabe (0–2) a 42., Carusa (0–3) a 49., O'Sullivan (0–4) a 70. percben.

 

2023.11.28 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A szerző tétele, hogy míg a magyarok nem voltak restek tanulni mástól (a Lánchidat megvalósító Széchenyi István dicsérete az első fejezet), addig az angolok nagyságukra büszkén, „fényes elszigeteltségben” ültek a fenekükön, a felsőbb osztályok által amúgy sokáig lenézett futballjátékot illetően is. Jólesik e reánk nézvést hízelgő gondolat.

2023.11.27 21:40:40

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.11.26 20:33:59

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Egy nevezetes eseményt hogyan aktualizálunk? Kell-e aktualizálnunk? A szívünkhöz közel álló nemzeti ünnepeinkkel, az 1848-as és az 1956-os forradalommal kapcsolatban rendre előhozakodunk – helyesen –, miként lehet a dicső múlt a remélt szép jövő alappillére. Nem egyszerű feladat, a 6:3-hoz fűződően különösen nem az, a fiatal generációk némiképpen értetlenül állhattak az esemény előtt.

2023.11.25 23:28:10

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Aki a futballt nem ismeri és nem érti, az nemcsak az emberiség legnépszerűbb játéka iránt intakt, de nem ismeri és nem érti azt a hazájában többmilliós, nagyobb országok esetében tízmilliós, a földön többmilliárdos tömeget sem, amely a labdarúgás feltétlen vagy feltételezett, győzelmekhez kötött híve.

2023.11.24 19:13:12

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A kommunisták nem naggyá tették a magyar futballt, hanem világbajnoki címektől fosztották meg.