MAROSI GERGELY
MAROSI GERGELY
2020.12.27 14:19 Frissítve: 2020.12.27 14:40

Így éltük meg 2020-at: Magyarország–Izland. Nincs jel. Nincs tévé. Nincs kábelnet

2020 nem az az év lesz, amire jó szívvel gondolunk vissza. Mégis történtek olyan „pici (sport) csodák”, amelyek szebbé tették a hétköznapokat. A Nemzeti Sport Online néhány munkatársa vállalkozott arra, hogy ezeket megossza olvasóinkkal az esztendő utolsó napjaiban. Elsőként Marosi Gergely eleveníti fel, hogyan babrált ki vele a modern technika a Magyarország–Izland Eb-pótselejtező legfontosabb perceiben. 

Pici csoda egy förtelmes évben (Fotó: Balogh László)


Sallai Roland kapura lőtt, egy izlandi védő odalépett, a kép megmerevedett, a kapcsolat megszakadt. Kapcsolgatok. Sehol semmi. Egyetlen logikusan levonható következtetés van.

Nincs jel. Nincs tévé. Nincs kábelnet.

Csodálatos. Magyarország–Izland 0–1, 86. perc. És még ez is. Az egész házban elment a szolgáltatás, a mögöttünk levő utcák ugyanígy jártak. Idő nincs, mobilnet be, ketyeg az óra, nem osztom meg a netet, jó lesz ez telefonról is.

Annyi, annyi hamvába holt támadás után Loic Nego kis szerencsével helyzetbe keveredik, s nagy higgadtsággal belövi. Megkönnyebbülés. 1–1. Jön a végjáték. Vagy a végjáték végjátéka. Mindkét csapat hajt a győztes gólért (lehet, az izlandiak megbánták azóta?), az északiak megint megbontják a szélen a magyar védelmet, megint nem lövik be a helyzetet. Nagy mentés, ellentámadás.

Szoboszlai Dominik megindul.

És rágyorsít. Viszi. Viszi. Viszi. Viszi. Könyves Norbert meg az embert viszi, keresztbe, elfelé, kinyitva az izlandi védelmet. Az alattam levő lakásból artikulálatlan ordítás. Tudom, mit jelent. Csak két dolgot jelenthet. Az egyik: az én streamem az övé mögött kullog pár másodperccel. A másik...

...de már látom is. Szoboszlai felméri a helyzetet, messze szétszórva körülötte az izlandiak, blokkolni senki sem tud. Lőni kell, legalábbis az ő képességeivel és rúgótechnikájával mindenképpen. Gól. Gól. GÓÓÓÓÓL. GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL. És én is artikulálatlanul üvöltök. Ez egy Eb-kijutás, az út reménytelenségből pár perc alatt az eksztázisba. A futball talán legélvezetesebb része.

Tudom, hogy a szüleim lakását ugyanígy érinti a probléma, így felhívom édesapámat.

– Nézted?
– Amíg el nem ment a tévé és az internet, néztem.

– Tudod az eredményt?
– Hát honnan a fenéből tudnám?!

– Jó. Nyertünk 2–1-re.
– Ezt nem mondod komolyan!!!

Hitetlenkedő nevetés, pici csoda egy förtelmes évben.

2021.09.13 19:04:52

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az egyetlen magyar aranylabdás futballistára néhány góljának felidézésével emlékezünk.

2021.09.14 21:26:46

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Volt idő, amikor szinte naponta együtt utaztunk a metrón a ma nyolcvan esztendeje született Albert Flóriánnal. Ő a Fradi-pályára ment, én a szerkesztőségbe. Beszélgettünk sok mindenről, de hiába éreztem, hogy elfogad, éppen olyan elfogódottság volt bennem, mint amikor egy kisgyerek találkozik az ideáljával.

2021.09.13 15:06:13

Magyar válogatott MILITÁR IVÁN

VIDEÓS ELEMZÉS. Válogatott tanulságok és az előrelépés lehetőségei a szeptemberi vb-selejtezők fényében.

2021.09.10 09:15:11

Magyar válogatott SZABÓ GÁBOR

Közeledett az olaszországi világbajnokság, és küszöbön állt az angolok elleni budapesti mérkőzés, amelyet okkal illethetünk a hiánypótló jelzővel.

2021.09.08 23:28:49

Magyar válogatott S. T. J.