DEÁK ZSIGMOND
2023.11.20 23:57 Frissítve: 2023.11.24 19:19

Focpol – Deák Zsigmond jegyzete

 

Gyermeket tervező, lakásra vágyó családok pontosan tudják, mit jelent a szocpol (mai nevén: csok) rövidítés, hiszen sokan az államtól kapott szociálpolitikai támogatás nélkül el sem tudnák indítani közös életüket. Az általam kreált, hangzásában hasonló „focpol” is valami ilyesmi, a nemzetközi futballcsalád épp bajba jutott, nehéz helyzetű tagjait segíti. Büszkén állíthatom, Magyarország élen jár a focpoltámogatásban, talán fel sem tűnt annyira, pedig világpolitikai jelentőségű, hogy rövid idő alatt három válogatott is „hazai” Európa-bajnoki selejtezőt vívott nálunk.

 
Az összefogás erejét hangsúlyozták a Rumbach utcai zsinagógában
Puscas-gól a Pancho Arénában – Románia és Svájc is kijutott

Szobosz­lai Dominikék meccsei nyilván magától értetődőek, sőt az is, hogy dugig telik a Puskás Aréna, ám az talán kevésbé, hogy az ukrajnai háborúban érintett fehérorosz válogatott négy mérkőzését játszhatta az újpesti Szusza Ferenc Stadionban, a gázai események miatt külföldre kényszerülő Izrael pedig kettőt Felcsúton, a szintén telt házas Pancho Arénában. Pályaválasztóként, ezt fontos újra hangsúlyozni szó szerinti értelemben is, mármint, hogy ők választották a mi pályáinkat, mert az otthoniakat nem lehetett.

Mit jelent ez? Egyrészt azt, hogy Magyarországon béke van, így biztosítható az ilyen kiemelt kockázatú találkozók megrendezése. Talán felesleges ecsetelni, a jelenlegi politikai helyzetben a mai fejlett Nyugaton gyakorlatilag lehetetlen lenne az izraeli válogatottnak „hazai pályát” nyújtani, sőt idegenbelit is nehezen. A kontinens másik felén meg az infrastrukturális helyzet állja útját a vendéglátásnak, szerencsére nálunk ez is megoldott. Azt is jelenti ez a fajta vendégjáték, hogy mi, magyarok gyakorlatilag megmentettük e nemzeti csapatokat és az Európai Labdarúgó-szövetséget, az UEFA-t azzal, hogy helyet adtunk az összecsapásoknak, így a kontinentális selejtező rendben véget érhetett. Az izraeliek és a fehéroroszok a nyilatkozataik alapján hálásak is ezért, az UEFA viszont felháborító módon „cserébe” inkább a renitens bolgárok ellenében minket hoz vállalhatatlan helyzetbe, lásd az elmúlt napok tragikomikus balkáni balhéját. Valahogy visszaköszön 2021, amikor kizárólag nálunk játszhattak telt ház, regisztráltan egészséges emberek előtt békés Eb-meccseket, erre az UEFA mélyről jövő köszönet helyett mondvacsinált okokból inkább megbüntetett minket.

Mégis maradjunk annál, hogy aki nehéz helyzetben van, annak lehetőségeink szerint továbbra is nyújtjuk a „focpolt” (játszott nálunk pályaválasztóként a Man. City, a Leipzig és a Tottenham is), miközben mi veretlenül, csoportelsőként menetelünk ki a kontinensviadalra.

S közben tudjuk, kire számíthatunk, s kire nem.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.12.02 23:31:19

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Most nem kellett 67 évet várni, hogy újra játszhassunk a németekkel.

2023.11.28 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A szerző tétele, hogy míg a magyarok nem voltak restek tanulni mástól (a Lánchidat megvalósító Széchenyi István dicsérete az első fejezet), addig az angolok nagyságukra büszkén, „fényes elszigeteltségben” ültek a fenekükön, a felsőbb osztályok által amúgy sokáig lenézett futballjátékot illetően is. Jólesik e reánk nézvést hízelgő gondolat.

2023.11.27 21:40:40

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.11.26 20:33:59

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Egy nevezetes eseményt hogyan aktualizálunk? Kell-e aktualizálnunk? A szívünkhöz közel álló nemzeti ünnepeinkkel, az 1848-as és az 1956-os forradalommal kapcsolatban rendre előhozakodunk – helyesen –, miként lehet a dicső múlt a remélt szép jövő alappillére. Nem egyszerű feladat, a 6:3-hoz fűződően különösen nem az, a fiatal generációk némiképpen értetlenül állhattak az esemény előtt.

2023.11.25 23:28:10

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Aki a futballt nem ismeri és nem érti, az nemcsak az emberiség legnépszerűbb játéka iránt intakt, de nem ismeri és nem érti azt a hazájában többmilliós, nagyobb országok esetében tízmilliós, a földön többmilliárdos tömeget sem, amely a labdarúgás feltétlen vagy feltételezett, győzelmekhez kötött híve.