KAMLER JÁNOS 2021.07.14 23:16 Frissítve: 2021.07.15 22:16

Beszél majd az utókor – Kamler János jegyzete

 

Van már vagy tíz éve, amikor Szalai Ádám interjún kívül, nem hivatalosan ezt fejtegette: az a baj velünk, újságírókkal, valamint a sportszerető közvélemény jelentős részével, hogy a földtől elrugaszkodott elvárásokat támasztunk a válogatottal szemben, aztán nagyot nézünk, amikor szembejön a valóság. Egyúttal figyelmeztetett, legyünk mértékletesek, vegyük számításba, hány magyar labdarúgó pallérozódik és játszik rendszeresen európai topbajnokságban, s közülük hány számít húzóembernek.

Utóbbira nulla volt a válasz.

 
Szalai Ádám: Mindig beismertem a hibáimat, csak így tudok tükörbe nézni

Noha e tekintetben jelenleg sem rózsás a helyzet, az elmúlt években látott és tapasztalt sikerek egyértelmű fejlődést mutatnak, augusztusban hat magyar játékos állhat a Bundesliga rajtvonalára (Szalai Ádám, Sallai Roland, Novothny Soma, Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szoboszlai Dominik), valamint felhívjuk a figyelmet Kleinheisler László ugrásszerű fejlődésére Horvátország talán legjobb edzője, Nenad Bjelica irányításával az Eszéknél, no meg Szalai Attiláéra, aki a török élcsapatnál, a Fenerbahcénál alapember, és vélhetően lesz ennél is feljebb.

De visszatérve Szalai Ádámhoz!

Harminchárom éves, 2010 januárja óta folyamatosan a Bundesligában szerepel, bevallottan addig szeretne ott maradni (vagy legalábbis európai topligában), ameddig a szervezete, ereje engedni – a szorgalmával sohasem volt gond, emlékezzünk csak a súlyos térdsérülése utáni visszatérésére.

Eszünk ágában sincs visszavonultatni, mégis eljutottunk ahhoz a ponthoz, amikor már tökéletesen behatárolható a profi labdarúgásban betöltött szerepe. Hiszen mitől marad meg emlékezetünkben évtizedeken át egy-egy sportoló, esetünkben egy labdarúgó?

Legelébb az emlékezetes megmozdulásairól.

Szalai Ádám 2010 szeptemberében látványos bombagólt rúgott a Bayern München otthonában 2–1-re megnyert bajnokin a Mainz mezében; 2013 augusztusában neki köszönhette a Schalke a BL-főtáblára jutást a görög PAOK-kal szemben, a párharc első meccsén (1–1) gólpasszt adott, a 3–2-re megnyert idegenbeli visszavágón két gólt szerzett; a 2016-os Eb-n 550 nap után be tudta piszkálni, pöckölni, tuszkolni; 2018 májusában 1–1-nél mesteri gólt lőtt a Dortmundnak, akkori csapata, a Hoffenheim ezzel karnyújtásnyira került a klubtörténelmi csúcsot jelentő bajnoki bronzérem megszerzésétől (meg is szerezte); három hete ragyogó fejes gólt szerzett, majd finom gólpasszt adott Schäfer Andrásnak Münchenben a németek elleni Eb-csoportmeccsen.

Ezekre idehaza és odakint egyaránt emlékeznek.

És akkor a San Marinó-iaknak harminc méterről lőtt góljáról, a pálinkás jó estéről, a Magyarországra költöztetett vállalkozásáról, a több mint tízmillió magyar szívébe varázsolt (gól)örömről még nem is beszéltünk.

Megteszi majd helyettünk az utókor.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.09.22 23:05:45

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Már a látszatra sem ügyelnek, vérlázító cinizmussal sújtanak bennünket.

2021.09.22 23:09:45

Magyar válogatott KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Leginkább szurkolók ők, kellő fanatizmussal, óriási lelkesedéssel, némileg azért fejleszthető énektudással, és kifejezetten előnyös lesz mindenkinek, amikor azt a néhány tucatnyi problémásabb egyént végre kihajítják maguk közül. Ötven ember miatt kitiltani ötvenezret, legalábbis szemétség.

2021.09.21 22:11:41

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az október 9-i, Albánia elleni találkozón nem lehetnek nézők.

2021.09.13 19:04:52

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az egyetlen magyar aranylabdás futballistára néhány góljának felidézésével emlékezünk.

2021.09.14 21:26:46

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Volt idő, amikor szinte naponta együtt utaztunk a metrón a ma nyolcvan esztendeje született Albert Flóriánnal. Ő a Fradi-pályára ment, én a szerkesztőségbe. Beszélgettünk sok mindenről, de hiába éreztem, hogy elfogad, éppen olyan elfogódottság volt bennem, mint amikor egy kisgyerek találkozik az ideáljával.