Bernd Storck: Itt az idő, hogy viszonozzuk a klubok segítségét

Vágólapra másolva!
2017.05.08. 09:28
null
Bernd Storck továbbra is fontosnak tartja, hogy jó kapcsolata legyen a klubokkal (Fotó: NS-archív)
Bernd Storck szövetségi kapitány a nemzetközi kupaindulásért küzdő klubok vezetőedzőire bízza a döntést, elengedik-e a játékosaikat a válogatott két júniusi mérkőzésére. Ez is kiderül a német szakember Nemzeti Sportnak adott interjújából.

 

– Ki a következő? Melyik élvonalbeli edzővel találkozik?
– Legutóbb a ferencvárosi Thomas Doll-lal és az újpesti Nebojsa Vignjeviccsel egyeztettem – mondta Bernd Storck szövetségi kapitány, az MLSZ sportigazgatója. – A héten az MTK vezetőedzőjével, Tamási Zsolttal, valamint a paksiakat irányító Csertői Auréllal találkozom. Mielőtt még az élvonalbeli csapatok nyári pihenőre vonulnak, szeretnék valamennyi szakemberrel találkozni és beszélgetni.

ELŐRÉBB VALÓ CSAPATÉRDEK
A franciákat legyőzte (3–2), Skócia ellen pedig döntetlent (1–1) ért el U17-es korosztályos válogatottunk a horvátországi Európa-bajnokságon, így veretlenül várja a keddi, Feröer elleni utolsó csoportmérkőzését.
„Önmagában már azt óriási lépésnek tartom, hogy a korosztályos válogatott kiharcolta helyét a horvátországi Eb-döntőben – magyarázta Bernd Storck. – Nem volt ugyanis egyszerű. Bebizonyosodott, hogy rengeteg tehetséges játékosunk van. Két év kemény munkával ezek a srácok csapattá értek össze. Szélesi Zoltán szövetségi edző remekül dolgozott. Mielőtt a válogatott elutazott volna Horvátországba, azt mondtam a fiúknak, egytől egyig nagyon jó játékosok vagytok, de csak akkor érhettek el sikert, ha a csapat érdekeit előrébb helyezitek az egyéni érdekeiteknél. Mindenkinek alá kell rendelnie magát a közösségnek. Mindig felteszik a kérdést, mi lesz ezekből a fiúkból. Nagyon nehéz erre most válaszolni. Minden azon múlik, mennyit és hogyan dolgoznak a trénerek ezekkel a srácokkal annak érdekében, hogy ne térjenek le a megkezdett útról."

– Elsősorban miről?
– Az első négy helyezett együttes szakvezetőjével jelentős témáról egyeztettünk. Jelenleg ugyanis úgy néz ki a tabella, hogy a Honvéd, a Videoton, a Vasas és a Ferencváros méretheti meg magát a nyáron a nemzetközi kupaporondon. Június elején azonban két válogatott mérkőzés vár ránk, az oroszok elleni felkészülési találkozó, majd az andorrai világbajnoki selejtező. Az MLSZ elnökével, Csányi Sándorral beszéltünk arról, hogyan tudnánk viszonozni a kluboknak, hogy a mögöttünk lévő időszakban rendkívül sokat és készségesen segítették a munkánkat.

– Milyen megoldás született?
– Azt a lehetőséget vázoltuk fel az érintetteknek, hogy nem hívunk be tőlük labdarúgót a júniusi két mérkőzésre készülő válogatott keretbe. Kivéve persze, ha ők másként nem döntenek. Ezzel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a nyáron zavartalanul, illetve a lehető legjobban készülhessenek fel az előttük álló nemzetközi erőpróbára. Ha elkérnénk a labdarúgóikat, nem maradna idejük a pihenésre, és ugyanúgy szünet nélkül vágnának bele a felkészülésbe, mint tavaly, az Európa-bajnokság után.

– Ez azt jelenti, igazuk volt azoknak az edzőknek, akik morogtak a franciaországi Eb után, mert játékosaik kifacsarva álltak ismét munkába?
– Ezt korábban már tisztáztuk. Kevesen hitték, hogy továbbjutunk a csoportból, és nyolcaddöntőt játszunk a tornán. Négy-öt nappal tovább maradtunk, ez a labdarúgók regenerálódásra szánt idejének rovására ment. Ám szó sincs arról, hogy bárki morgott volna, az edzők örültek a válogatott sikerének. De csakugyan nehéz feladatuk volt azoknak a játékosoknak, akikre a hazatérésük után rögvest kupaselejtező várt. Most itt az alkalom arra, hogy a szövetség – viszonzásképpen – segítsen a csapatoknak.

– Akkor is így határozott volna, ha Andorra helyett Portugália várna a válogatottra?
– Természetesen. Ismét itt az alkalom, hogy a fiatalok, valamint azok, akik eddig kevesebb szerepet kaptak, megmutassák, bárkivel felveszik a versenyt. Szerintem remek döntést hoztunk Csányi Sándorral, szabadságot adtunk az edzőknek, az ő kezükben van a döntés, nem kényszerítjük őket semmire.

– Tudja már, kiket válogat be Oroszország és Andorra ellen?
– Elsősorban olyan játékosok számíthatnak meghívóra, akik már dolgoztak velünk, ismerik a hadrendet, a taktikát. Kíváncsi vagyok a fiatalokra is. Meglátjuk, közülük kik kapnak lehetőséget.

ÜDÜLÉS HELYETT
A bajnoki szezon lezárásaként június 5-én Oroszországgal méri össze erejét a magyar válogatott hazai pályán, négy nappal később, június 9-én pedig Andorrával játszik világbajnoki selejtezőt. Ez lesz az együttes idei második vb-selejtezője. Az elsőt Portugália ellen játszotta Lisszabonban, és 3–0-s vereséget szenvedett. Csapatunk csoportja harmadik helyéről várja a folytatást, eddigi öt mérkőzéséből kettőt megnyert, kettőt elveszített, s Feröer ellen gól nélküli döntetlent játszott. Ami a jövőt illeti: az EU-s közbeszerzési értesítő szombati közleményéből kiderült, hogy 2019. november 25-én próbamérkőzést rendeznek a Puskás-stadionban, vagyis a válogatott otthona csaknem két és fél év múlva készül el.

– Kanyarodjunk vissza az élvonalbeli edzőkkel folytatott beszélgetéseire: miről egyeztetett vagy egyeztet még velük?
– Többek között a még szorosabb együttműködésről, a folyamatos adat- és információcseréről. E tekintetben nagyon jó úton járunk. Megegyeztünk abban, hogy a jövőben még intenzívebb lesz a felek közötti kommunikáció, és ha lehet, bevezetünk egy egységes erőnléti felmérést – önkéntes alapon. Kötelezni senkit sem akarunk rá. Ugyanakkor találkozásunk során igyekeztem alaposabban megismertetni az eljárást és a benne rejlő lehetőségeket, amelyek mindannyiunknak hasznosak lehetnek. Örülnénk, ha az akadémiákon is alkalmaznák a módszert. Csaknem két hete tartottunk már egy konferenciát a hazai erőnléti edzőknek, május végén ismét sort kerítünk egy találkozóra, amelyen az első és másodosztályú erőnléti edzőket, valamint az akadémián dolgozókat is szívesen látjuk.

– Nyitottak voltak eddig az edzők?
– Nyitottak és felettébb érdeklődők. Remek beszélgetéseket folytattunk. Ám mindig aláhúztam, senkinek a munkájába nem akarok beleszólni. Távol álljon tőlem, hogy megmondóember legyek. Csupán javaslatokat teszek, ugyanakkor pedig kíváncsi vagyok mások véleményére.

– Sokan felvetik, hogy az erőnléti felmérés nem futballspecifikus teszt.
– Nem is kell annak lennie, mert az a célja, hogy megtudjuk, milyen erőnléti adottságai vannak egy játékosnak. Ezáltal kiderül, miként terhelhető aerob és anaerob tartományban. Ahhoz nem kell labda, hogy megtudjam, hogyan tudok valakit jó erőbe hozni. Ha a pályán megtett kilométerek számát veszem, nem maradunk el másoktól. Abban már igen, miként teljesítjük az adott távot. Sebesség és robbanékonyság tekintetében lemaradásunk van, nemzetközi szinten sokkal több a sprintek száma. Ezen szeretnénk javítani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik