Dárdai Pál: Nálam nincsenek simlis dolgok, nálam minden fekete és fehér

CSISZTU ZSUZSACSISZTU ZSUZSA
Vágólapra másolva!
2024.05.26. 12:06
Dárdai Pál nem járt közben fiaiért Rossinál (Fotó: Koncz Márton)
Elképesztő hullámvasúton utazik Dárdai Pál, ha a Hertha Berlinhez fűződő viszonyát említjük. A közelmúltban, még a feljutásért küzdő csapat edzőjeként nyilatkozott egy nem sajtónyilvános edzés után a Csisztu Sport Cast stábjának, ma pedig tudjuk, hogy a klub nem vele folytatja az edzői munkát az őszi idénytől. Ennek ellenére marad a klubnál, jelenleg állandó klubtagságot kapott, na és protokollfeladatokat is bíznak majd rá, de – érzésünk szerint – ennél még bizonyosan jut majd sokkal komolyabb szakmai feladat is a 48 éves magyar szakembernek, egyszerűen azért, mert ez a bevett mintázat Dárdai és a Hertha viszonyában.

 

„Megdolgoztam azért, amilyen imidzsem Berlinben van. Sokat vitatkoznak velem, ilyenkor mindig azt mondom, hogy »Ne haragudjatok, én harminc éve vagyok itt, nem beszélem rendesen a nyelveteket, hiszen magyar vagyok, magyar az anyanyelvem – és egy fekete salakos pályáról jövök, mégis itt vagyok« ” érvel a videóban Dárdai Pál.

Azt sem rejti véka alá, hogy nem könnyű vele dolgozni, mert hozzá kell szokni az ő maximalizmusához, és akadnak, akik ezt nehezen viselik: Nálam nincsenek simlis dolgok, nálam minden fekete és fehér, ezt pedig nem nagyon szeretik. De én így nőttem fel. A barátaimmal is megbeszéljük, ha valami nem tetszik – nem simítunk el semmit. Ez így jó. Otthon a feleségem is inkább mondja meg, hogy mi van, ahelyett, hogy simliskedjen, én meg egyem a sótlan levest.”

Dárdai Pál az utóbbi években sokkal több kritikát kapott édesapai minőségében, mint edzőként: 

„A szezon elején rengeteg kritikát kaptunk, hogy mennyi Dárdai, így meg úgy. Ehhez képest Palkó magától jött haza, nem én intéztem az átigazolását, hanem a vezetők, sőt nem is tudtam róla. Egyszer csak szóltak a vezetők, hogy akarok-e edző lenni, mert ha igen, akkor a három fiammal kell dolgoznom. Mondom: miért? Mert Palkóval megegyeztek. Aztán elkezdődött a szezon, jöttek a sajtósok, gonosz módjára – ezeket beblokkoltam, ahogy kell. És ami a szép, hogy Marci magyar válogatott lett, Palkó nehéz sérülés után rúgja a gólokat, Bencét meg imádja az egész csapat.”

Érdemes arra is emlékeznünk Dárdai munkásságával kapcsolatban, hogy a magyar válogatottnál egy kritikus időszakban állította meg a hanyatlást, úgy, hogy sokan rossz döntésnek tartották, hogy elvállalta a kapitányi feladatokat:

„Mindenkinek úgy jött le, hogy nem lehetek olyan hülye, hogy tönkreteszem az egész életemet. De én tudtam, hogy csak össze kell rakni Egervári Sanyi bácsi csapatát, amelynek a hetven százalékával majdnem játszottam is. Ha a mentális dolgokra jól rámegyünk, és ki tudom hozni belőlük a maximumot, akkor ebből jól fogok kijönni. Amikor az első két meccs után hazajöttem, feleségem, Mónika mondta, hogy »figyelj, ezek mindent megcsinálnak!«. Szó szerint ki volt mérve, hogyan kell megnyerni egy meccset ilyen szituációban. És sikerült jó, megbízható emberekkel körülvenni magamat.”

Természetesen a Németországban rövidesen kezdődő Európa-bajnokság magyar esélyeiről is kérdeztük:

„Nem ismerem személyesen Marco Rossit, nem is lobbiztam a gyerekeim miatt, úgyhogy semmilyen kapcsolatom nincs vele. Tisztelet van! Amit látok a tévében, az jól néz ki. Amit látok élő meccsen, jól néz ki. Azt gondolom, Magyarországnak van tizennégy komoly játékosa plusz a többi, nekik még bele kell nőni. Hogyha szerencséjük lesz, mindenki egészséges lesz, elkapnak egy olyan felkészülést, mint Bernd Storck – mert a felkészülés fontos! −, akkor ebből egy nagyon szép világverseny lehet. Ez Európa egyik legeffektívebb csapata, és ez nem véletlen. Aki ért a szakmához, az látja, hogy ez gyönyörűen meg van tervezve. Rossi ilyen szempontból óriási munkát végez Magyarországon” – nyilatkozta Dárdai Pál egy olyan interjúban, amelyben számos kritikát is megfogalmaz, de hogy kikről és mivel kapcsolatban, az kiderül a Csisztu Sport Cast legújabb epizójából.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik