Címlapsztori: Tudatlanság, az erkölcs teljes hiánya, korrupció – Berbatov a bolgár szövetségről az NS-nek

KAMLER JÁNOSKAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.11.12. 07:33
null
Dimitar Berbatov lapunknak nyilatkozva megvilágította a bolgár labdarúgás züllésének hátterét (Fotók: AFP)
Exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak Dimitar Berbatov, a bolgár labdarúgás mindeddig utolsó klasszisa. A korábbi kiváló csatár beszélt a bolgár–magyar Eb-selejtezőt megelőző botrányos eseményekről, hazája labdarúgásának egyre mélyebbre süllyedéséről, Szoboszlai Dominikról, valamint arról is, amiről sohasem szokott.

 

– Csütörtökön Bulgária–Magyarország Eb-selejtezőt rendeznek, valószínűleg Plovdivban, zárt kapuk mögött. A hátralévő két fordulóban a magyaroknak elég egyetlen pontot szerezniük, hogy sorozatban harmadszor is Eb-résztvevők legyenek. Be tud valahogy jutni a stadionba?
– A Bolgár Labdarúgó-szövetség döntése értelmében sajnos senki sem lehet ott, én sem – válaszolta a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában a 42 éves, 78-szoros bolgár válogatott csatár, Dimitar Berbatov, aki pályafutása során játszott többek között a Leverkusenben, a Tottenhamben és a Manchester Unitedben is. – Nevetséges döntés született, talán precedens a labdarúgás világában, elvégre a szövetség valójában elrejti a nemzeti csapatot a szurkolók elől, ellopja tőlük a futballt.

– Ha már itt tartunk: mi a véleménye a bolgár–magyar Eb-selejtezőt megelőző tragikomédiáról? Változott a meccs kezdési időpontja, s lehet, hogy változik a helyszíne is. Plovdiv, Szófia, aztán megint Plovdiv…
– Elképesztő eseménynek vagyunk tanúi: hogyan ne képviseljük megfelelően a bolgár labdarúgás érdekeit, illetve hogyan ne irányítsuk a szövetséget! Hozzá nem értés, tudatlanság, az erkölcs és a profizmus hiánya, korrupció – a napnál is világosabban látszik. Meg persze az is, hogy félnek a szurkolóktól. Bulgáriában az elmúlt tizennyolc évben semmit sem fejlesztettek a labdarúgásban, ezt mindenki tudja, a drukkereknek pedig elegük lett, nem bírják ezt tovább, tüntetéseket szerveznek, hiszen megint ellopják a futballt az emberektől!

Dimitar Berbatov (középen) idejében még erős volt a bolgár válogatott
Dimitar Berbatov (középen) idejében még erős volt a bolgár válogatott

 

EGY KÉPEN A BOLGÁR FUTBALLELNÖK ÉS A MAFFIAVEZÉR

– A bolgár rendőrség a meccs eredeti időpontjában nem járult hozzá az Eb-selejtező nézők előtti megszervezéséhez, az UEFA ezért elfogadta a zárt kapus rendezést. Tíz nappal a csütörtöki összecsapást megelőzően…
– Eszmélnie kell végre az UEFA-nak, és megfelelően reagálnia a kialakult helyzetre, nehogy már elhiggye a bolgár szövetség hazugságait! Kritikus a helyzet. Tizennyolc éve hanyatlik a labdarúgásunk: rasszista botrány, a szövetségi elnök egy képen szerepel a fogadási maffia főnökével, Dan Tannal, lemond tisztségéről, aztán másfél év múlva úgy dönt, hogy visszatér – hallatlan!… Ha az UEFA és a FIFA nem felügyeli a tagszövetségeket, a futballrajongók megmutatják, ha kell, bizony cselekednek.

– Mi a baj a bolgár labdarúgással? A 20. század végén és a 21. elején klasszis futballistákat adott a világnak.
– Hogy mi a gond? Hát amiket az imént már elmondtam. Csaknem húsz éve hanyatlunk. Nincs stadion, nincs megfelelő infrastruktúra, mert a kormány nem akar együttműködni a Bolgár Labdarúgó-szövetséggel, mindeközben a válogatott nem jut ki semmilyen világversenyre. Nem nevelünk jó játékosokat, rossz a futballunk, tombol a korrupció – csak ordítani tudunk a változás érdekében. Ezért mondtam, hogy az UEFA-nak a FIFA-nak fel kell ébrednie! Nézzék csak meg, amikor Spanyolországban keveredik botrányba a futballelnök, közbelépnek a nemzetközi szövetségek, ha pedig Bulgáriában történik ilyesmi, sunyítanak… Szerintem ez diszkrimináció. Ha nagy futballnemzetnek van problémája, beavatkozik a FIFA vagy az UEFA, ha pedig olyan kicsinek, mint amilyen a bolgár, nem történik semmi… Hát nem ugyanolyan szabályok vonatkoznak mindenkire?!

Leverkusenben lett világhírű a bolgár csillag
Leverkusenben lett világhírű a bolgár csillag

 

SZOBOSZLAI DOMINIK TÖRTÉNELMET ÍRHAT

– Karrierje csúcsán a Premier League-ben játszott, a Tottenhamben, a Manchester Unitedben és a Fulhamben. Jelenleg az angol élvonalban, a Liverpoolban szerepel a legjobb magyar futballista, Szoboszlai Dominik – mit gondol, megfelel majd az elvárásoknak?
– Jó lesz a srác. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy ragyogó pályafutása legyen a Liverpoolnál, beírhatja nevét a klub történelmébe. Csak rajta múlik. Maradjon hű önmagához és játsszon úgy, ahogyan tud!

– A Leverkusennél töltött időszakában lett világhírű, s a csapat parádésan teljesít ebben az idényben, Xabi Alonso fantasztikus munkát végez vezetőedzőként. Figyelemmel követi egykori klubja eredményeit?
– Hogyne! Xabi Alonso csodát tesz a Leverkusennel, boldog vagyok, hogy láthatom így játszani az együttest. Tiszta szívből kívánom neki, hogy érjen fel oda, ahová nekem annak idején nem sikerült: a Bundesliga trónjára.

– Miután távozott a Manchester Unitedtől, többször járt az Old Traffordban. Egyetért Cristiano Ronaldóval, aki szerint az elmúlt tíz-tizenöt évben semmi sem változott a klubnál, amely alapvetően belülről rohad?
– Sokan, így természetesen én is szeretnék ismét acélos Manchester Unitedet látni, olyat, amely versenyben van az angol bajnoki címért. Ez a klub megérdemli, hogy a legnagyobbak között emlegessék! Most más idők járnak, tíz év telt már el a legutóbbi bajnoki cím óta, de remélem, hamarosan ismét beköszönt az aranykorszak. Megfelelő tervezés és munka híján azonban nem sikerülhet. Tudom, hogy Erik ten Hag menedzser és a játékosok mindent megtesznek a fejlődés érdekében, csak hát ez egyelőre kevés, erről árulkodnak az eredmények. Az edző felelőssége a változtatás, bízom benne, hogy jó ötletei lesznek.

– A Tottenham Hotspurben játszott, amikor a londoni klub mindeddig utolsó trófeáját szerezte, még 2008-ban a Ligakupa megnyerésével. Mi a véleménye a csapatot jelenleg irányító Ange Postecoglou munkásságáról, valamint a csapat játékáról immár Harry Kane nélkül?
– Hihetetlen, amit a Spurs művel, remélem, már ebben az évadban lezárja trófea nélküli időszakát. Jár a dicséret és a tisztelet Postecoglounak, mert ragyogó munkát végez, csapata bátran, szórakoztatóan és eredményesen futballozik Harry Kane nélkül is.

– Josep Guardiola mondta korábban egy interjúban, hogy a megfelelő taktika elősegíti a játékosok kibontakozását, kreativitását, sokak szerint azonban nem így van, mondván, a modern kori taktikák kiölik az ördöngösséget a labdarúgókból. És hát alig látni már olyan futballistát, mint amilyen ön volt, aki valósággal ragyog a pályán. Mit gondol erről?
– Lehetsz te nagyszerű labdarúgó, de ha az edző és a taktikája nem jó, nem tudsz érvényesülni. És ha több játékost éri ez a csapás, a csapat megszenvedi. A kérdésére nem létezik egyetlen helyes válasz, mert ez rendkívül összetett téma, más-más tényezők játszhatnak benne szerepet.

– Jelenleg melyik futballista emlékezteti leginkább önmagára?
– Harry Kane. Ő az egyik legjobb középcsatár manapság. Élmény nézni, ahogyan gólt szerez, ahogyan visszalép, és elkéri a labdát, ahogyan gólpasszt ad.

A Tottenham Hotspurrel trófeát nyert 2008-ban
A Tottenham Hotspurrel trófeát nyert 2008-ban

 

MARCO VAN BASTEN, KÉTEZER FONT ÉS HÚSZ PÁR CIPŐ

– Gyerekként nagy Milan-rajongó volt. Igaz, hogy olyan akart lenni, mint Marco van Basten?
– Ő a példaképem, a bálványom. Fantasztikus futballista volt, elegáns, valósággal táncolt a védők között, van is egy mezem tőle. A másik példaképem Alan Shearer, a nagy gólvágó.

– A CSZKA Szófia tényleg kétezer fontot és húsz pár cipőt fizetett önért annak idején?
– Hát valami ilyesmi történt, igen… Más idők voltak, na.

– Van olyan téma, amelyre pályafutása során sohasem kérdeztek rá az interjúkban, de szívesen beszélt volna róla?
– Valószínűleg van. Amint befejezzük ezt a beszélgetést, hazamegyek, végiggondolom, miről csevegtünk, aztán hirtelen rájövök: nohát, ezt-azt elfelejtettem elmondani…

A Manchester Uniteddel kétszer játszott BL-döntőt
A Manchester Uniteddel kétszer játszott BL-döntőt

LABDARÚGÓ EB 2024
SELEJTEZŐ, G-CSOPORT
November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 6 4 2 11–4 +7 14
2. Szerbia 7 4 1 2 13–7 +6 13
3. Montenegró 6 2 2 2 6–8 –2 8
4. Litvánia 7 1 3 3 8–12 –4 6
5. Bulgária 6 2 4 3–10 –7 2

Már lejátszották
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
Magyarország–Bulgária 3–0
(3–0)
Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai D. (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária 1–1 (1–1)
Kaunas. G: Girdvainis (15.), ill. M. Petkov (27.)
Montenegró–Magyarország 0–0
Podgorica
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia 2–0 (1–0)
Budapest,
Puskás Aréna. G: Varga Barnabás (32.), Sallai R. (83.)
Bulgária–Szerbia 1–1 (0–0)
Razgrad. G: Deszpodov (47.), ill. Lazovics (90+6.)
Szabadnapos: Montenegró

Szeptember 7., csütörtök
Szerbia–Magyarország 1–2 (1–2)
Belgrád. G: Szalai Attila (10. – öngól), ill. Varga Barnabás (34.), W. Orbán (36.)
Litvánia–Montenegró 2–2 (0–0)
Kaunas. G: Paulauskas (71.), Cernych (90+4.), ill. Krsztovics (78.), Szavics (89.)
Szabadnapos: Bulgária

Szeptember 10., vasárnap
Montenegró–Bulgária 2–1 (1–0)
Podgorica. G: Szavics (45+1.), Jovetics (90+6.), ill. Borukov (79.)
Litvánia–Szerbia 1–3 (1–3)
Vilnius. G:
Paulauskas (45.), ill. A. Mitrovics (21., 32., 43.)
Szabadnapos: Magyarország

Október 14., szombat
Bulgária–Litvánia 0–2 (0–1)
Szófia. G: Sirvys (45., 55.)
Magyarország–Szerbia 2–1 (2–1)
Budapest. G: Varga Barnabás (20.), Sallai R. (34.), ill. Pavlovics (33.)
Szabadnapos: Montenegró

Október 17., kedd
Szerbia–Montenegró 3–1 (1–1)
Belgrád. G: A. Mitrovics (9., 73.), Tadics (77.), ill. Jovetics (36.)
Litvánia–Magyarország 2–2
(2–0)
Kaunas. G: Cernych (20.), Sirvys (36.), ill. Szoboszlai (67. – 11-esből), Varga Barnabás (82.)
Szabadnapos: Bulgária

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik