Bolgár–magyar: „A stadion alkalmas az Eb-selejtezőre” – de az építkezés nem állt le, így fest a meccs helyszíne ma!

MTI/ P. K.MTI/ P. K.
Vágólapra másolva!
2023.11.13. 11:24
null
Hétfői felvétel a stadionról
Boriszlav Popov, a Bolgár Labdarúgó-szövetség ügyvezető igazgatója szerint a plovdivi stadion minden szempontból alkalmas a csütörtöki bolgár–magyar Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés megrendezésére. Eközben a sportal.bg hétfőn ellátogatott a meccs helyszínére, és ma készült képein is látszik, a felújítási munkálatok nem álltak le.

A bolgár állami televíziónak adott interjújában Boriszlav Popov, a Bolgár Labdarúgó-szövetség ügyvezető arról beszélt, hogy az európai szövetség (UEFA) tíz nappal ezelőtt javasolta a helyszínváltoztatást, ezért nem a szófiai nemzeti stadionban játszhatják a Bulgária–Magyarország Eb-selejtezőt, hanem Plovdivban. A bolgárok tehát továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy az UEFA javasolta a helyszínváltozást, miközben a Nemzeti Sportnak Csányi Sándor, a magyar szövetség elnöke, illetve az UEFA alelnöke is elmondta, hogy a változtatásra azért volt szükség, mert a bolgár rendőrség nem járult hozzá a meccs biztosításához, ha nézők előtt rendezik meg, illetve ha Szófiában rendezik. Rendőrségi engedély hiányában pedig nem lehet Eb-selejtezőt rendezni.

A bolgár szövetség egy héttel ezelőtt jelezte hivatalosan a városi önkormányzatnak, hogy a plovdivi Hriszto Botev Stadionban rendezné a meccset. Popov szerint az aréna félkész állapotban lévő tetőszerkezetének kivitelezőjétől aznap, másnap és szerdán sem érkezett kifogás, másrészt a létesítménynek az illetékes minisztériumtól használati engedélye van. Ezt nem vonták vissza, ami azt jelenti, hogy a stadion használható, ráadásul bajnoki mérkőzéseket is játszanak benne.

„A stadionnak a fejlesztési minisztériumtól használati engedélye van. Ezt az engedélyt nem vonták vissza, tehát használható, ahogy hazai bajnoki mérkőzésekre is használják" – fogalmazott Popov, aki szerint ezért az Eb-selejtező megrendezésére is alkalmas a stadion.

A csatorna honlapján (bntnews.bg) az interjúról megjelent cikk szerint az ügyvezető leszögezte, a stadion építtetőjének – Ilijan Filipovnak, aki a leghangosabb ellenzője a csütörtöki meccs plovdivi megrendezésének – semmi köze a futballmeccsek biztonságos lebonyolításához, annak felelőssége a szövetséget és a rendőrséget terheli.

Hangsúlyozta, az építkezéshez szükséges anyagok, eszközök, tárgyak közül semmi nincs a stadionon belül és kívül sem. A tetőszerkezet néhány eleme, továbbá csövek az arénától távol vannak elhelyezve. Popov elárulta, szombaton délelőtt az önkormányzat ismét engedélyezte a szövetségnek a Hriszto Botev Stadion használatát.

Viszont Popov helyettese,Hriszto Zapjanov vasárnap úgy nyilatkozott,a végső engedély aláírását még várják Plovdiv polgármesterétől, Kosztadin Dimitrovtól és annak ellenére bíznak a plovdivi rendezésben, hogy sokan szabotálni akarják a meccs megrendezését, ami súlyos szankciókkal járna a bolgár futballra nézve.

Eközben a sportal.bghétfőn ellátogatott a plovdivi stadionba, és beszámolója szerint a tetőszerkezet építési munkálatai hétfőn sem álltak le, miközben a tervek szerint a magyar válogatott 48 óra múlva (egy nappal a meccsel előtt) megérkezik a helyszínre. A létesítmény környéke tele van fémszerkezetekkel, az északi és déli lelátó mellett daruk állnak, a stadionban építőmunkások dolgoznak, és a stadionon belül egyelőre hiányoznak azok a LED-panelek és plakáthelyek, melyek állandó elemei az UEFA égisze alatt rendezendő mérkőzéseknek.

 

A sportal.bg hétfői képén is jól látszik, az építési munkálatok nem álltak le a plovdivi stadionban (Fotó: sportal.bg) – a képre kattintva ma készült videó is látható a munkálatokról!

 

Egy hete derült ki, hogy a bolgár szövetség biztonsági okokból megváltoztatta a bolgár–magyar találkozó helyszínét, időpontját – 20.45 helyett 18.00 –, illetve úgy döntött, hogy nem léphetnek be szurkolók a stadionba. Az UEFA az idő rövidsége miatt újabb helyszínváltoztatást nem engedélyez, vagyis ha nem lehet Plovdivban lejátszani a meccset, akkor a győzelemért járó három pontot a magyar válogatott kapuja, és ezzel kijut a jövő nyári, németországi Európa-bajnokságra.

LABDARÚGÓ EB 2024
SELEJTEZŐ, G-CSOPORT
November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG64211– 4+714
2. Szerbia741213– 7+613
3. Montenegró6222 6– 8–2 8
4. Litvánia7133 8–12–4 6
5. Bulgária624 3–10–7 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik