Vass Ádám kikövezett úton kerülhet a másodosztályból a Serie A-ba

Vágólapra másolva!
2009.07.09. 11:42
Az elmúlt napokban több menedzsert is megkértünk, értékelje játékosai elmúlt szezonját, jövőbeli lehetőségeit. A sort Paunoch Péterrel folytatjuk, aki többek között a Bresciában futballozó Vass Ádám, testvére, a ferencvárosi Vass Máté, a Hollandiából hazatérő Vermes Krisztián és az „új Dombi Tibor,” a 17 esztendős újpesti Magos Mátyás ügyeit intézi.
Menedzsere szerint Vass Ádám (balra) az utolsó idényét kezdi a másodosztályban
Fotó: Németh Ferenc
Menedzsere szerint Vass Ádám (balra) az utolsó idényét kezdi a másodosztályban
Menedzsere szerint Vass Ádám (balra) az utolsó idényét kezdi a másodosztályban
Fotó: Németh Ferenc
Menedzsere szerint Vass Ádám (balra) az utolsó idényét kezdi a másodosztályban

VASS ÁDÁM: BIZONYÍTÉK, NEM ÍGÉRET

„Vass Ádám már a második szezonját töltötte a Bresciában és 33 meccsen lépett pályára. Ő volt a negyedik legfoglalkoztatottabb labdarúgó a csapatában, egy olyan együttesben, amely a feljutásért harcolt” – kezdte játékosai értékelését az olasz Serie B-ben szereplő középpályással Paunoch Péter.

Vass Ádám 18 évesen mutatkozott be a magyar válogatottban úgy, hogy előtte csapataiban (Ferencváros, Stoke City) egyetlen felnőttbajnokin sem lépett pályára. Labdarúgásunk egyik legnagyobb ígéretének tartották. Várhidi Péternél alapembere volt a nemzeti együttesnek, Erwin Koemannál viszont mindössze egy félidő jutott neki, még tavaly augusztusban, Montenegró ellen.

Ráadásul az első olaszországi szezonjában még a Bresciában is jóval kevesebb lehetőséget kapott. Menedzsere szerint viszont a legutóbbi idényben megmutatta, képes hosszú távon is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, és jó esélye van arra, hogy hamarosan a Serie A-ban is bizonyítson.

„A Brescia az a csapat, amely nem adja kölcsön a tehetséges fiataljait, hanem felépíti őket, majd amikor már kész játékosok, pénzt csinál belőlük. Így került például a Bresciából a Napolihoz a szlovák Marek Hamsík, vagy csapattársa, Fabiano Santacroce is. Ezen az úton juthat el Vass Ádám is a Serie A-ba” – fogalmazott Paunoch Péter.

„Amikor Ádám Olaszországba szerződött, két évre terveztünk a másodosztályban, de húszévesen sem számít öregnek, így még egy idényt eltölthet a Serie B-ben, ám biztos, hogy ez lesz ott az utolsó évadja” – tette hozzá a menedzser.

VERMES KRISZTIÁN: AZ EURÓPA-LIGA JELENTHETI A KIUGRÁST

Vermes Krisztián az elmúlt idényt az Újpest kölcsönjátékosaként a holland élvonalbeli Sparta Rotteradmnál töltötte, 32 meccsen lépett pályára, és bár a hollandok igényt tartottak volna rá, nem tudták megfizetni a hátvéd ötszázezer euró körüli vételárát (a mértékadó transfermarkt.de négyszázezerre becsüli Vermes értékét).

„Krisztián nem mindenáron szeretne külföldre igazolni, de ha az Európa-ligában jól teljesít és felhívja magára a figyelmet, könnyen elképzelhető, hogy az ősszel már nem Újpesten futballozik” – mondta a labdarúgó ügynöke.

MAGOS MÁTYÁS, VASS MÁTÉ – A JÖVŐ EMBEREI

Paunoch Péter a játékosai közül külön is kiemelt két fiatalt: Ádám öccsét, a 19 éves ferencvárosi Vass Mátét és az Újpest U17-es válogatott játékosát, Magos Mátyást.

„Máté megérett arra, hogy a Ferencvárosban játsszon, és hogy bemutatkozzon az élvonalban. Akárcsak a bátyja, ő is védekező középpályás – fogalmazott Paunoch Péter. – Magos Mátyás a stílusát illetően Dombi Tiborhoz hasonlít. Jobb oldali szélső, és a szakemberek szerint korcsoportjában a maga posztján Európa tíz leggyorsabb labdarúgója közé tartozik.”

Magossal kapcsolatban a menedzser megjegyezte, a tehetséges futballista hamarosan profi szerződést kaphat az Újpesttől, de az is elképzelhető, hogy egy angol vagy olasz első osztályú gárda tartalékcsapatához kerül.

A játékosügynök rajtuk kívül a jövő ígéretei között említette Cseri Tamást és Forgács Andrást, akik a következő szezonban az NB II-es PMFC-ben bizonyíthatnak, továbbá megemlítette a Honvéddal tárgyaló Megyesi Józsefet és Asztalos Dánielt, valamint a Győr 21 éves gaboni válogatott játékosát, Arsene Copát.

MEYÉ KÉT GÓLT LŐTT TÖRÖKORSZÁGBAN – VOLT ÉS JELENLEGI NB I-ES JÁTÉKOSOK

Paunoch Péter több, NB I-es (múltú) játékos ügyeit is intézi. Az ő közreműködésével került például a télen Zalaegerszegről a török Ankarasporhoz a gaboni Roguy Meyé, akinek azért okozott némi problémát a török színvonalra történő átállás: 15 meccsen csak két gólt lőtt (egyet a kupában, egyet a bajnokságban).

Szintén Paunoch Péter menedzseli Németh Gábort és Zsolnai Róbertet. Ők mindketten a Honvéd labdarúgói (Németh a Vasastól érkezett, Zsolnai Kaposvárról tért vissza a nyáron), és a játékosügynök szerint hosszú távon meghatározó futballistái lehetnek Sisa Tibor gárdájának.

Egy másik pártfogoltjáról, az elmúlt években a Ferencvárost erősítő Deme Imréről elmondta, hogy a középpályás biztosan elhagyja a zöld-fehéreket, és külföldi vagy magyar másodosztályú együttesben folytathatja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik