Hamarosan megalakulhat a Magyar Gyermeklabdarúgó-szövetség

Vágólapra másolva!
2008.05.09. 18:19
Hivatalba lépésekor Kisteleki István, az MLSZ elnöke azt ígérte, hogy rendezik a labdarúgó utánpótlás helyzetét is Magyarországon. Ennek egyik lépése volt az OLLÉ elnevezésű pályaépítő program. Most a gyermekek szervezett képzésének kialakításán a sor.
Kisteleki szerint egységesíteni kell az utánpótlásnevelő programokat
Fotó: Meggyesi Bálint (NS-Archív)
Kisteleki szerint egységesíteni kell az utánpótlásnevelő programokat
Kisteleki szerint egységesíteni kell az utánpótlásnevelő programokat
Fotó: Meggyesi Bálint (NS-Archív)
Kisteleki szerint egységesíteni kell az utánpótlásnevelő programokat

Május 11-én lesz pontosan húsz éve, hogy megalakult a Góliát McDonald's FC. Az ország legnagyobb diáksport-egyesületének születésnapi küldöttgyűlését a Fővárosi Közgyűlés dísztermében tartották

Az eseményen fontos bejelentést tett a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke. Kisteleki István azt mondta, hogy hamarosan megalakulhat a Magyar Gyermeklabdarúgó Szövetség.

Kisteleki szerint egységesíteni kell az országban párhuzamosan futó többféle utánpótlásnevelő programot, mert azok csak kioltják egymást, és rivalizálásuk nem tesz jót a labdarúgásnak.

Az új szervezet alapja azért lenne a Góliát FC, mert az egyesület már húsz éve hatékonyan dolgozik azon, hogy az iskolákon keresztül minél több fiatal kerüljön be a magyar labdarúgásba.

A Góliát az elmúlt két évtizedben 200 ezer gyermeket mozgatott meg 672 település 1076 intézményében. Egy sor élvonalbeli és már tizenegy válogatott játékost is kinevelt.

A Góliátban kezdte például Lőw Zsolt, Tokody Tibor, Szélesi Zoltán, Bodor Boldizsár, Takács Ákos, Vanczák Vilmos, Tőzsér Dániel, Majoros Árpád, Farkas Balázs, Kanta József és Zsidai László is.

Dr. Baksa László a Góliát McDonald's FC alapító elnöke arra is kitért ünnepi beszédében, hogy az egyesület eddig több, mint 1,1 milliárd forintot költött a labdarúgó utánpótlásra. Ennek az összegnek a 24 %-t a névadó szponzor állta.

Az utóbbi években az állami támogatások elmaradtak, így a Góliát lehetőségei kezdtek beszűkülni. Egyre kevesebb programra volt pénz, így a résztvevő gyerekek száma is folyamatosan csökkent 2004 óta.

Az egyesült számára azonban új lehetőségek nyílnak az MLSZ-szel való együttműködés által, és a Szövetség is egy jól működő intézményrendszert von be a saját hatáskörébe.

Hogy a gyakorlatban hogyan működik majd a munkamegosztás az MLSZ és a Gyermeklabdarúgó-szövetség között, azt még nem tudni, Dr. Baksa László azonban reményét fejezte ki, hogy a magyar labdarúgás jól jár majd ezzel az együttműködéssel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik