Légiósok: van, aki szerint Roberto Carlos stílusát idézi Kerkez Milos

Borsos László (Amszterdam)Borsos László (Amszterdam)
Vágólapra másolva!
2023.05.08. 12:16
null
Kerkez Milos jól játszott szombat este az Ajax elleni holland bajnoki rangadón – egyáltalán nem volt megilletődve, és mint mondta, tapasztalt már félelmetesebb légkört is futballmeccsen (Fotó: Árvai Károly)
Kerkez Milos, a 19 éves balhátvéd az Ajax elleni idegenbeli rangadó után lapunknak elmondta, kihívás elé állította, hogy három szélsővel is meg kellett küzdenie, de vette az akadályt, egyáltalán nem remegett meg a lába a Johan Cruijff Arenában.

 

A mezőny egyik legjobbja Kerkez Milos volt az Ajax és az AZ holland bajnoki rangadóján. A tabella harmadik és negyedik helyezettjének szombati esti találkozója jó iramú, időnként látványos játékot hozott, ám gól nélkül ért véget – ebben nagy szerepe van az alkmaariak 19 éves balhátvédjének, aki nem hagyta érvényesülni az oldalán rohamozó támadókat.

A mérkőzésre akkreditált holland újságírók közül többen megjegyezték stábunknak, hogy a magyar tehetség Európa-konferencialiga-elődöntős együttesének egyik legértékesebb tagja, jó véleménnyel vannak róla és voltak a meccsen nyújtott teljesítményéről. Csakúgy, mint az AZ megfigyelőjeként dolgozó, egykori 45-szörös holland válogatott balhátvéd, Arthur Numan, aki lapunknak a mérkőzés előtt így fogalmazott: Kerkez Milos játéka a stílusa alapján Roberto Carloséhoz hasonlít.

A hatszoros válogatott futballista az InStat adatelemző-rendszer szerint is meggyőzően játszott, a statisztikákon alapuló teljesítménymérő indexe szerint csapata második, a teljes mezőnyt figyelembe véve a harmadik legjobb volt 277-es értékkel – csak Jordy Clasie-t és Jurren Timbert rangsorolták elé. Ami a szikár tényeket illeti: 35 passzának 83 százaléka volt pontos, két kulcspasszot kísérelt meg, két beadásából egy volt sikeres, három cseléből kettő jött be, egy szerelése volt, négyszer vesztette el és hatszor szerezte meg a labdát, míg párharcainak 57 százalékát nyerte meg.

„Erőnlétileg rendkívül megterhelő volt a meccs – mondta a Nemzeti Sportnak Kerkez Milos a Johann Cruijff Arena nyilatkozatot adó alkmaari játékosoktól hemzsegő sajtófolyosóján. – Három különböző szélsővel, a meccs elején Mohammed Kudusszal, a közepén Steven Berwijnnal, míg a végén Francisco Concencaióval találtam szemben magam, ami feladta a leckét, de az agresszivitásom miatt nem tudtak kibontakozni. Nem tudom megállapítani, melyiküket volt a legnehezebb féken tartani, mert mindannyian gyorsak és technikásak, ám sikerült megoldanom a rám bízott feladatokat. Egyikük sem próbálkozott velem szemben cselezni, ami azért lehetett, mert ott loholtam a nyakukon, lökdöstem őket, hogy szorongatva érezzék magukat.”

Noha a mérkőzést szinte telt ház, 53 841 néző előtt rendezték, a balhátvédet a legkevésbé sem zavarta a körítés, összeszedetten, nyugodtan futballozott – ebben a magyar válogatott hazai mérkőzései is segítségére lehettek.

Edson Álvarez (balra) testközelből tapasztalhatta, milyen nehéz érvényesülni a magyar válogatott védő mellett (Fotó: Árvai Károly)
Edson Álvarez (balra) testközelből tapasztalhatta, milyen nehéz érvényesülni a magyar válogatott védő mellett (Fotó: Árvai Károly)

 

„Jó hangulat volt az összecsapáson, de megmondom őszintén, az itteni miliő nem mérhető a Puskás Arénáéhoz, az otthoni hangulat semmi máshoz nem hasonlítható – folytatta Kerkez Milos. – Ott már a bemelegítés elején olyan hangorkán fogad minket, ami más, hasonló méretű stadionban a mérkőzés során is ritka. Szerintem a teljesítményemen is látni lehetett, hogy egyáltalán nem vagyok megilletődött, tapasztaltam már félelmetesebb légkört is.”

Hiába azonban az erőfeszítések, a dobogóra vágyó együttesnek be kellett érnie az egy ponttal, így pedig nem tudta megelőzni az előtte két ponttal álló, harmadik Ajaxot a tabellán – három fordulója maradt ledolgozni a hátrányt.

„Azzal az előzetes tervvel érkeztünk Amszterdamba, hogy három ponttal térünk haza, a támadójátékunk azonban nem volt annyira lehengerlő, mint általában – mondta Kerkez. – Minden alkalommal igyekeztem első szándékból, gyorsan, előrefelé játszani, amikor hozzám került a labda, rengeteget futottam, és voltak helyzetek, amikor ha eljut hozzám a labda, ígéretes akció alakulhatott volna ki, de sajnos nem úgy lett. Csapatként nem nyújtottuk tudásunk legjavát, de az Ajax otthonában a gól nélküli döntetlen nem rossz eredmény, rászolgáltunk a pontszerzésre.”

HOLLANDIA
Eredivisie
Ajax–AZ 0–0

AZ: Kerkez Milos végigjátszotta a mérkőzést

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik