Légiósok: Kerkez Milos jól védekezett az Ajax otthonában

Vágólapra másolva!
2023.05.06. 23:06
Gól nélküli döntetlenre futotta az AZ Alkmaar erőfeszítéséből az Ajax otthonában, a magyar válogatott Kerkez Milos megbízható játékkal vette ki részét a pontszerzésből, az első félidőben Mohammed Kudus, a másodikban pedig Steven Bergwijn semlegesítését oldotta meg.
Kerkez Milos jól védekezett az Ajax otthonában 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Árvai Károly)
Kerkez Milos jól védekezett az Ajax otthonában A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Árvai Károly)

 

Zenét hallgatva, elszántan szállt le a Johan Cruijff Arenába begördülő csapatbuszról Kerkez Milos, az AZ Alkmaar hatszoros magyar válogatott balhátvédje, aki pályafutása első mérkőzésére készült a holland rekordbajnok Ajax otthonában – aligha érhetett meglepetésként bárkit is, hogy Pascal Jansen vezetőedző a kezdő tizenegybe nevezte, hiszen az idényben csak eltiltás miatt hagyott ki (egy) bajnokit.

Nem várt rá könnyű feladat, hiszen oldalán Mohammed Kudus szerepelt az amszterdamiaknál, aki a katari világbajnokságon – az InStat statisztikái szerint – a nyolcadik legtöbb meccsenként cselt húzta meg 79 százalékos hatékonysággal, a ghánai szélső azonban nem sok vizet zavart az első játékrészben, egyetlen driblire sem vállalkozott őrzője szorításában. A tehetséges bekk várakozása beigazolódott, amint azt lapunknak előrevetítette a mérkőzés előtt adott exkluzív interjújában, játékstílusa miatt a szélsőnek nehezebb feladata volt, mint neki.

Bár a hazaiak birtokolták lényegesen többet a labdát, szinte felborult a pálya, így is futotta Kerkez Mlostól néhány ígéretes felfutásra: a 10. percben Vangelisz Pavlidisz fejére löbbölte a labdát, de az alkmaariak házi gólkirálya nem élt a lehetőséggel. A 17. percben megszerezhette volna a vezetést a vendégegyüttes, ám Tijjani Rijnders ziccert rontott, majd három perccel később a holland rekordbajnok ragadhatta volna magához az előnyt, Steven Bergwijn lövése után a kapufán csattant a labda. A 28-szoros holland válogatott szélsőre, mondhatni, rájárt a rúd, mert a 42. percben is hibázott, öt méterről bombázta a lécre a labdát.

Mivel az Ajax szélsőjátéka nem volt hatékony, a második félidőben Mohammed Kudus és Steven Bergwijn megcserélte posztját, a fordulás után tehát utóbbi semlegesítése lett Kerkez Milos elsődleges feladata. Utóbb kijelenthetjük, ezt is sikerrel tette a 19 éves ígéret, aki bírta az iramot és a nyomást, végigzakatolta az összecsapást, többször is jól, sallangmentesen avatkozott játékba – hiányérzete legfeljebb amiatt lehet, hogy a házigazda olyannyira uralta a mérkőzést, hogy ritkán nyílt alkalma kísérni a támadásokat, valamint hogy Mayckel Lahdo a 74. percben nem talált be, remek cselek után kapufát lőtt.

Hiába azonban a hazaiak mezőnyfölénye és helyzetei, a mélyen és szervezetten védekező Alkmaar pontot szerzett vetélytársa otthonában – kérdés, ez mire lesz elegendő a végén, hiszen az AZ a döntetlennel maradt a negyedik, az előtte két ponttal álló Ajax pedig a harmadik, így három fordulóval a bajnokság vége előtt egyre kevesebb az esélye megkaparintani a vágyott, dobogós helyezések egyikét.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik