Guzmics: A legnehezebb ellenfelem? Böde Dani! Na meg…

KÁNTOR BARNABÁS (Krakkó)KÁNTOR BARNABÁS (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2016.03.07. 10:26
null
Szilárd pont a Wisla védelmében: Guzmics meghatározó játékossá vált a lengyel élvonalban <br />(Fotó: http://www.przegladsportowy.pl)
A Nemzeti Sport Online lengyelországi légióslátogató túrájának első állomása Krakkó volt, ahol sajnos nem láthattuk játszani Guzmics Richárdot a Wisla színeiben, de kérdéseinkre készségesen válaszolt. A középhátvéd elmondta, egyáltalán nem tartja biztos kerettagnak magát, így még nem álmodozik azon, hogyan foghatná meg Cristiano Ronaldót.

Péntek délután érkezett a hír, Guzmics Richárd kénytelen kihagyni csapata Piast Gliwice elleni mérkőzését. Légiósunk három napig betegséggel küzdött, lázas is volt, miután visszatért, edzésen meghúzódott a combja, így a szakmai stáb jobbnak látta, ha nem kockáztatja meg a játékát. Épp a Nissantól kapott X-Traillel voltunk útban Krakkó felé, amikor befutott az értesülés, és ezzel biztossá vált: a pályán most nem látjuk a Wisla és a magyar válogatott meghatározó védőjét.

A szezonnak szebb tervekkel nekivágó Wisla a Piast Gliwicét fogadta. A hátulról második az elölről második ellen. A játék képe azonban meglepő volt, a találkozót a papíron kiesés ellen küzdő csapat irányította végig, több helyzete is volt, ám a kihagyott lehetőségek megbosszulták magukat, a vendégek szereztek vezetést.

Ennek természetesen Guzmics Richárd sem örült. A szünetben azonban nem volt ideje azon gondolkodni, miért került ismét hátrányba a csapata. A találkozót a lelátóról figyelő védőt valósággal megostromolták a szurkolók. Tényleg imádják kint, mondhatni, megőrülnek érte. Még a stadionhoz tartva, amikor szurkolókkal beszélgettünk és kiderült, magyarok vagyunk, az első reakció ennyi volt: „Guzmics!".

„Nagyon szeretnek, mondhatni, sztárként kezelnek, elismerik a teljesítményem, és ez nagyon jó érzés – mondja Guzmics az NSO-nak. – Különleges itt a megítélésem, másként kezelnek, mint otthon."

A második félidőben aztán egyenlített, a 95. percben pedig büntetőhöz jutott a Wisla. A szurkolók már dörzsölték a tenyerüket, végre meglesz a három pont! Nem lett meg, a tizenegyes kimaradt, a stadionban pedig nem akarják elhinni, hogy ennyire nincs szerencséjük. Nem egy pontot szereztek, hanem elveszítettek kettőt.

„A Wisla nagy csapat annak ellenére, hogy az eredményei most nem ezt mutatják. Meg kellett volna vernünk a Piastot. Olyan múltja és háttere van az együttesnek, hogy egy hazai pályán elért döntetlen után nem lehetünk boldogok..."

A cél a szezon kezdete előtt az európai kupaporondon való részvétel kiharcolása volt, ám most már az is nagy eredmény lenne, ha a rájátszást a felsőházban, a legjobb nyolc között kezdenék meg a krakkóiak.

Beszélgetésünk így inkább Guzmics teljesítményére és a válogatottra terelődött át. Azt mondta, úgy érzi, magabiztosabb lett Lengyelországban, és a párharcokat is sokkal jobb százalékban nyeri meg. Ezt láthattuk már a norvégok elleni pótselejtező mérkőzéseken. A nyáron az Eb-n már a védelem vezére lesz?

„Ne szaladjunk ennyire előre, először kapjak meghívót..." – mondta végtelenül szerényen és alázatosan. Guzmics amondó, továbbra is bizonyítania kell minden meccsen. A múltból nem lehet megélni, nyárig kell csúcsformába kerülnie, ezt pedig úgy szeretné elérni, hogy kizárólag a futballra koncentrál.

Az edzőpályán is népszerű (Fotó: Kibédi Péter)
Az edzőpályán is népszerű (Fotó: Kibédi Péter)

Bernd Storck szövetségi kapitány a tavaszi szezon kezdete előtt sok sikert kívánt neki, és megígérte, az egyik meccsét megnézi a helyszínen, de egyelőre nem történt meg a látogatás. Légiósunk a horvátok és a németek elleni felkészülési mérkőzést is várja már, az Eb-csoportunkat pedig úgy látja, nehezebb, mint azt sokan gondolják, mert bár az osztrák és az izlandi válogatott az előző évtizedekben kevésbé volt sikeres, most erős csapatuk van, Portugáliát pedig senkinek sem kell bemutatni.

Természetesen kihagyhatatlan volt a kérdés, készül-e már Cristiano Ronaldóra, de erre is azt mondta, addig nem álmodozik erről, amíg nem biztos tagja a Franciaországba utazó keretnek, azt viszont elárulta, melyik az a csatár, akit a legnehezebb volt megfognia:

„Böde Dani! Na meg Nikolics Nemanja..."

A NEMZETI SPORT HÉTFŐI SZÁMÁBAN ELOLVASHATJA TELJES INTERJÚNKAT GUZMICS RICHÁRDDAL. A VÉDŐ BŐVEBBEN BESZÉL LENGYELORSZÁGI ÉLMÉNYEIRŐL, A SZURKOLÓK SZERETETÉRŐL, JÖVŐBELI TERVEIRŐL, A VÁLOGATOTT VÉDELMÉRŐL, VALAMINT ARRÓL IS, TÚLTETTE-E MÁR MAGÁT A ROSSZ EMLÉKŰ BUKARESTI MECCSEN.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik