A Szoboszlai-csel és ami mögötte van – Iniesta is nagyon szereti

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2023.08.17. 11:59
null
Szoboszlai Dominik játékának egyes stílusjegyei már az első angol bajnoki meccsén megmutatkoztak (Fotó: Getty Images)
A Liverpool–Chelsea (1–1) bajnoki meccs után Angliában, a közösségi csatornákon nagy népszerűségnek örvendett Szoboszlai Dominik egyik csele, amikor a saját tizenhatosán belül egyik lábával rárúgta a labdát a másikra és úgy vezette aztán kifelé. Tavaly a világbajnokság alatt Rózant János egyéni képzésekkel foglalkozó edző segítségével már jelentkeztünk egy technikai elemzések sorozattal, amelyben különböző technikai megoldásokat, lövéseket, cseleket, passzokat vettünk nagyító alá. Ezúttal Szoboszlai Dominik megmozdulását is kivesézzük.

A futballban ma már nagyon nehéz valami teljesen újjal előrukkolni, de ha valaki sokszor bemutat egy cseltípust, akkor idővel a védjegyévé válhat, akkor is, ha előtte sokan alkalmazták már ezt a megoldást. Hosszú távon ilyen lehet akár Szoboszlai Dominik megmozdulása is, amit a Chelsea ellen vett elő az első félidőben, amikor úgy vitte el a labdát Benjamin Chilwell mellett a saját tizenhatosán belül, hogy a bal lábával rárúgta azt a jobb lábára.


„Ezt a cseltípust, amikor az egyik lábbal eltoljuk oldalra a labdát, a másikkal pedig előre, a védő mellett, itthon többnyire tikitakinak hívjuk – mondta megkeresésünkre Rózant János (vagy ahogy szakmai körökben ismerik, Rózant Janó), az egyéni képzéssel és meccselemzéssel foglalkozó Neofutball képzőműhely vezetője, aki a Ferencváros és az ETO FC Győr női csapatának szakmai stábjában is dolgozott korábban. Technikailag nem annyira nehéz a kivitelezése, elsajátítása, inkább a felismerést érdemes kiemelni, hogy adott pillanatban, a másodperc tört része alatt ösztönösen bevillan, adott helyzetben ez lehet a jó megoldás és tökéletes a kivitelezés. Tetszett a közönségnek is, már csak azért is, mert a saját büntetőterületén belül csinálta meg, ami azért nem szokványos, hogy ott cselezzen egy játékos. Könnyedén, higgadt eleganciával, gyors és határozott technikával oldotta meg a mozdulatsorát, aztán megint könnyedén emelte ki a társának a labdát, feloldva ezzel a közönségben a feszültséget. Tényleg szép és egyben jó is volt Szoboszlai megoldása. Ráadásul még finoman alá is löbbölt a labdának, tehát megemelte, hogy biztosan átjusson az ellenfél lába fölött.”

Szakértőnk azt is kifejtette, pontosan melyek azok a játékhelyzetek, melyekben a leghatékonyabb ez a csel.

A tikitaki akkor tökéletes választás, ha szemből jön az ellenfél és szerelőtávon, két méteren belül van tőle a labdát birtokló játékos. Hiszen a két játékos között ilyenkor már olyan kicsi a távolság, hogy nem tud rá időben reagálni az ellenfél. Pláne akkor, ha még alá is emelünk egy kicsit a labdának. Pontosan azért, mert ha még a labda felé nyúl is a védő, attól az még átmegy a lába fölött. A tikitakit már olyan közelségben használják a támadók, amikor a védő már elkezdi megemelni a lábát, hogy belerúgjon a labdába. Nagyobb távolságban (két-három méter) több tere van a támadónak és nagyobb távolságban legtöbbször olyan cseleket használnak a szemből jövő védő ellen, hogy elhitetik, elmennek jobbra, de közben balra mennek. Vagy fordítva, de a tikitakit közelebb használják, ahol nem hitetnek el semmit, csupán a közelség miatt lesz hátrányban a védő, pláne akkor, ha elindította a szerelőmozdulatot és le is fog maradni, hiszen elsőnek le kell tennie a lábát, amivel a labdába akart rúgni, utána meg kell fordulnia, aztán el kellene indulni, felgyorsulni és utolérni a támadót, majd szerelni. De erre szinte sansza sincs, hiszen nem fejezte be a szerelőmozdulatát és ilyenkor hagyja le a támadó, ez óriási előny. Szoboszlai cselénél is pontosan ezt láthattuk. Az ellenfele is már éppen lépett a bal lábával, így nem tudott belekapni a labdába, majd a középpályás betolta mögé a labdát, és máris ledolgozhatatlan hátrányba került.”

Ezt a cselt sok ismert játékos is előszeretettel alkalmazza, sokszor láthattunk ilyet Lionel Messitől is, de nagy mestere Andrés Iniesta is.

A TIKITAKI INIESTA-MÓDRA

Iniesta is akkor kezdi a tikitakit, amikor kellő közelségbe ér a védőhöz, aki éppen elindítja a szerelő mozdulatot, amikor a támadó eltolja a kinyújtott lába mellette a labdát, és még be sem fejezte a mozdulatsorát a védő, máris óriási hátrányba került.


Három tikitaka egymás után Iniestától (5:38 és 5:55 között)

Rózant János Szoboszlaira, játékának általános technikai jellemzőire visszatérve a nagyon gyakori lövőcseleket emelte még ki, amik korábban Détári Lajos játékát is meghatározták. Illetve előszeretettel használja Szoboszlai a szakértőnk által „rejtett passzoknak” nevezett megoldásokat is, amikor másfelé néz, illetve testtel is másfelé fordul, mint amerre aztán a labdát passzolja. Hosszú távon, a kifogástalan rúgótechnikája mellett ezek a technikai elemek határozhatják meg Szoboszlai játékát az európai topfutballban, kiegészülve olyan finom cselekkel, mint amit a Chelsea ellen is láthattunk tőle.

VÁLOGATÁS SZOBOSZLAI STÍLUSJEGYEIBŐL LIPCSEI JÁTÉKA ALAPJÁN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik