Légiósok: Vancsa Zalán és Csepregi György magyaros futballcsatája Belgiumban

Vágólapra másolva!
2023.10.20. 10:31
null
Vancsa Zalán (zöld mezben) a Beerschot elleni <br />meccsen győzelemre vezetheti a belga <br />másodosztályban élen álló Lommelt (Fotó: AFP)
Vancsa Zalán a Lommel középpályáján, Csepregi György a Beerschot sportigazgatójaként tehet sokat a feljutásért. Pénteken egymás ellen lép pályára a két magyar együttese.

Ahol évekkel ezelőtt több magyar futballista is megfordult, immár csupán ketten maradtak. Belgiumban a Lommel csapatában Vancsa Zalán játékosként, a Beerschot együttesénél Csepregi György sportigazgatóként harcol a feljutásért, s pénteken 20 órától a két magyar honfitársunkat alkalmazó, másodosztályban szereplő csapat egymás ellen vív rangadót. A listavezető Lommel az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó, ugyancsak a bajnoki címért harcba szálló Beerschothoz látogat.

„Régóta ismerjük egymást Csepregi Györggyel –   mondta lapunknak Vancsa Zalán, aki az MTK-tól igazolt 2022 nyarán Belgiumba. – Édesapámmal is jó kapcsolatot ápol, így már évekkel ezelőtt az utánpótlás-mérkőzéseken is találkozhattunk – most pedig jön a belga bajnoki meccs. Rangadó ez az összecsapás, és bár Csepregi Györggyel szándékosan nem kerestük egymást a mérkőzés előtt, a lefújást követően bizonyára beszélünk, sőt, közös fotót is készítünk.”

A 18 esztendős Vancsa mostanra a Lommel erőssége lett. Első szezonja saját bevallása szerint sem úgy alakult, ahogy eltervezte, ám mostanra megszokta a ritmust, és az izomzata is átalakult.

„Az első évben a fizikai állapotom fejlesztésén volt a hangsúly. Egyéni edzéseket tartottak nekem, úgy állították össze a feladatokat, hogy megfelelő mennyiségű izomzat jöjjön rám. Magamon is látom a változást, de ha régi ismerősökkel találkozom, ők is rendre megjegyzik, mennyivel izmosabb lettem.”

„Másfél év alatt négy-öt kiló izmot biztosan rápakoltak –   mondta a játékosról már Csepregi György, aki korábban játékosmegfigyelőként, jó ideje azonban sportigazgatóként dolgozik a Beerschotnál. –      Rengeteget fejlődött Zalán az elmúlt időszakban, sokkal izmosabb lett, miközben a gyorsasága megmaradt. Minden meccsen játszik, és ha jól tudom, az ő céljuk is a feljutás”

A sportvezető Belgiumban figyelemmel követi a fiatal magyar labdarúgó fejlődését, és édesapjával, a korábbi NB I-es játékos Vancsa Miklóssal is sokat beszélgettek.

„Édesapja kint élt vele fél évig, de már hazaköltözött. Minden mérkőzését nézem Zalánnak, nagyon jól elkapta a fonalat. Gólokat rúgott, gólpasszokat ad. Tudom, odahaza sokan legyintenek, ez csak a belga másodosztály, pedig minden statisztika azt mutatja, az itteni liga erősebb az NB I-nél. Elég csak megnézni, innen hova igazolnak játékosok – a Bayer Leverkusenbe, a Dortmundba, a Sheffield Unitedbe, és a sort hosszasan lehetne folytatni.”

A Beerschot és a Lommel anyagi lehetőségei mások, míg utóbbi 8.5 millió euróért vett játékosokat a nyáron, Csepregi György egyetlen fillért sem költhetett új futballistákra – ellenben hárommillió euróért eladtak futballistákat. A „nadrágszíj hadműveletre” azért van szükség, mert az emírségekbeli tulajdonos túlad a klubon, amerikai befektetők vehetik át a Beerschotot. A klubok filozófiája is más: a Lommel Peruból, Brazíliából, Magyarországról, azaz a világ számos országából szerződtet fiatalokat, akiken néhány éven belül busás haszonnal adnak túl.

A Beerschotnál Csepregi György is várja a rangadót
A Beerschotnál Csepregi György is várja a rangadót

„Lommel harmincezres kisváros a holland határ mellett, szép, erdős vidéken. Tizenhét-tizennyolc évesen veszik meg a fiatalokat, a klubnál aztán mindenki a saját boldogulásáért játszik, hogy előre tudjon lépni. Ha feljutnak, Zalánnak maradnia kell egy évet biztosan, ha nem, akkor lépnie kell. Franciaország, esetleg a spanyol másod­osztály lenne a legjobb neki. Huszonegy-huszonkét éves korára készen áll az első osztályra is. Sokat fejlődött Belgiumban, fontos, hogy nyugodt maradjon, ne kapkodjon. Mi is külön odafigyelünk rá pénteken.”

Belgiumban állandó téma az elmúlt napokban a múlt hét végén történt tragikus terrortámadás, amikor is két svéd szurkolót lőtt agyon egy terrorista. A Beerschotnak is van elhalasztott mérkőzése, mégpedig a zavargások miatt.

„A Standard II elleni meccsünket nem tudtuk lejátszani   – mondta Csepregi György.   – A rendőrök lelőttek egy bandatagot, aki motorral menekült, ezt követően pedig zavargások törtek ki, gyújtogatások voltak. Hiába voltunk úton, szóltak, hogy forduljunk vissza, nem tudjuk lejátszani a mérkőzést. A tárgyalás már meg is volt, mi kapjuk a három pontot.”

Vancsa Zalán próbál csakis a futballra figyelni, mint mondta, szerencsére messzebb lakik Brüsszeltől, egyelőre nem érez más típusú feszültséget, mint a nagy meccsek előttit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik