NB II: legutóbb a Fradira voltak annyian kíváncsiak, mint idén a DVTK utolsó meccsére

Vágólapra másolva!
2023.06.08. 12:38
null
Gera Dánielé a legjobb teljesítményindex az NB II-ben (Fotó: Ádám János/Észak-Magyarország)
Bár már május 21-én véget ért a labdarúgó NB II 2022–2023-as kiírása, a következő idény teljes mezőnye csak múlt hét vasárnap, az osztályozók visszavágója után alakult ki. A DVTK és az MTK feljutott az élvonalba, míg a Dorog és Békéscsaba „csont nélkül" kiesett a másodosztályból. Osztályozón megtartotta NB II-es tagságát a Kozármisleny és a Nyíregyháza, a Szentlőrinc azonban alulmaradt a BVSC-vel szembeni párharcban, így csak az NB III-ban folytathatja. A zárás után összegyűjtöttük a fontosabb statisztikákat, történéseket, alábbi összeállításunkban tehát a teljes idény érdekességeiből szemezgettünk.

REKORDSZÁMÚ EDZŐVÁLTÁS

Amióta egycsoportos az NB II (2013 óta), még egyetlen idényben sem történt annyi edzőváltás, mint a mostaniban. Az ideiglenes váltásokat is beleszámítva nem kevesebb mint 24 (!) trénercsere történt a mögöttünk álló idényben, s összesen 15 együttesnél döntöttek a vezetők a váltás mellett. Csak Soroksáron, Gyirmóton, Csákváron, Pécsen és Szegeden tartott a bizalom a teljes idényben.

NB II-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2022–2023-AS IDÉNYBEN
Edzőváltás ideje
Edzőt váltó csapat
Leváltott edzőÚj edzőCsapat helyezése a váltáskor
2022. augusztus 15. Nyíregyháza Feczkó Tamás Huszák Géza 20. hely
2022. augusztus 22. Budafok Csizmadia Csaba Mátyus János 20. hely
2022. augusztus 23. Diósgyőr Dragan Vukmir Kuznyecov Szergej
13. hely
2022. augusztus 31. Kozármisleny Tóth László Szekeres Zoltán 17. hely
2022. szeptember 5. Haladás Németh Szabolcs Michal Hipp 13. hely
2022. szeptember 13. Mosonmagyaróvár Varga László Horváth Csaba 19. hely
2022. október 3. Dorog Fenyvesi László Marián Sluka 20. hely
2022. október 23. MTK Budapest Bognár György Horváth Dávid 5. hely
2022. október 31. Ajka Kis Károly Jeney Gyula 14. hely
2022. november 2. Tiszakécske Visinka Ede Klausz László 15. hely
2022. december 2. Nyíregyháza Huszák Géza Lengyel Roland 14. hely
2022. december 15. Nyíregyháza Lengyel Roland Visinka Ede 14. hely
2022. december 29. Siófok Domján Attila Dragan Vukmir 14. hely
2023. február 7. Kazincbarcika Varga Attila Simon László
17. hely
2023. február 16.Simon LászlóCsábi József
2023. február 27. Szentlőrinc Jeremiás Gergő Domján Attila 17. hely
2023. március 1. Kozármisleny Szekeres Zoltán Márton Gábor 20. hely
2023. március 7. Mosonmagyaróvár Horváth Csaba Király József 15. hely
2023. március 21. Győri ETO Tímár Krisztián Antonio Munoz 8. hely
2023. március 24. Nyíregyháza Visinka Ede Fekete Tivadar 16. hely
2023. március 27. Mosonmagyaróvár Király József Supka Attila 12. hely
2023. április 13. Supka Attila Király József 15. hely
2023. április 13. Békéscsaba Brlázs Gábor Pásztor József 19. hely
2023. április 28.SzentlőrincDomján AttilaPichler Gábor
19. hely


OTTHON ÉS IDEGENBEN IS A DVTK SZEREZTE A LEGTÖBB PONTOT

Hazai pályán a bajnok DVTK szerezte a legtöbb pontot (47), bőven megelőzve az itt is második MTK-t (40 pont.) Házon kívül is a miskolciak szerepeltek a legeredményesebben (40), az MTK ebben a rangsorban is második 34 ponttal.A legkevesebb szerzett pont hazai környezetben a Dorog és a Mosonmagyaróvár nevéhez fűződik (16), míg idegenben a Békéscsaba szerepelt a leggyengébben (12 pont, mindössze két megnyert meccs).

A HALADÁS FOGLALTA KERETBE AZ MTK VERETLENSÉGI SZÉRIÁJÁT

A leghosszabb, 18 meccses veretlenségi sorozattal a másodikként feljutó MTK és a téli szünet után még a második helyen álló, majd tavasszal a 7.-re visszacsúszó Pécsi MFC büszkélkedhet. A baranyaiak a 19. fordulóban, Dorogon kaptak ki (0–1) először a bajnokságban – előtte 9-szer nyertek, és 9-szer ikszeltek – és csak egy mérkőzésre voltak attól, hogy elmondhassák: minden ellenfelükkel játszottak már egyszer, de egyikük sem tudta legyűrni őket. Az MTK-nak a Haladás elleni meccsek adták a keretet a 18 fordulós veretlenségi sorozathoz: a fővárosi gárda a 12. körben – még Bognár Györggyel a kispadon – 3–2-re veszített Szombathelyen, majd 14 győzelmet, illetve 4 döntetlent követően április 13-án – immár Horváth Dávid vezetőedző irányításával – hazai pályán 2–0-ra maradt alul a vasiakkal szemben.

A leghosszabb ideig, 12 fordulón át az újonc Kazincbarcika, valamint a Csákvár volt képtelen nyerni. A borsodiak 6 ikszet és 6 vereséget követően csak az előre hozott tavaszi játéknapon, Dorogon tudtak újra három pontot gyűjteni, míg a Fejér megyeiek a 19. körben a Haladás ellen, hazai pályán (0–2) kezdték a negatív sorozatukat, amely az április 12-én Békéscsabán aratott 2–1-es diadallal ért véget.

A legtovább az MTK nyert sorozatban, a 19. játéknaptól kezdődően a március 19-i csákvári döntetlenig (0–0) egymás után 9 bajnokit húzott be Horváth Dávid együttese. A döntetleneket tekintve a Békéscsaba vitte a prímet, március-áprilisban sorozatban 5 iksszel, míg a vereségekben ugyancsak a viharsarki lila-fehérek, valamint a szentlőrinciek hozták össze a leghosszabb, 5-ös szériát, mindketten még az őszi szezon során.

RÁCZ GERGŐ NEM KAPOTT, A MISLENY TÖBB MINT EGY HÓNAPON ÁT NEM RÚGOTT GÓLT

A Mezőkövesd elleni kupameccset leszámítva februárban egyetlen gólt sem kapott az MTK, és végül zsinórban 6 bajnokit hozott le úgy, hogy nem találtak be neki az ellenfelek. Összesen 659 játékpercen át maradt érintetlen a kék-fehérek hálója, ebből 554 percen keresztül a télen Paksról igazolt, a DVTK ellen sérülés miatt kényszerűségből lecserélt Rácz Gergő állt a kapuban, a fennmaradó időben pedig Somodi Bence védett. A negatív góltalansági rekordot a Kozármisleny hozta össze, a baranyai gárda az összes februári, valamint az első márciusi találkozóján, vagyis öt egymást követő NB II-es meccsén maradt gólképtelen, majd összesen 557 játékperc lepergése után, már Márton Gábor irányításával tudott újra eredményes lenni.

A LEGTÖBB ÉS LEGKEVESEBB GÓLT SZERZŐ, ILLETVE A LEGTÖBB ÉS LEGKEVESEBB GÓLT KAPÓ CSAPAT

A feljutó MTK 86 gólt szerzett a bajnokságban, ez a legtöbb, s 2.26-os gólátlagnak felel meg. A legkevesebb gólt a sereghajtó Dorog érte el, mindössze 32-t, ami mindössze 0.84-es átlagot jelent. A legtöbb gólt a Kozármisleny szedte be, 63-at, ez 1.65-ös átlag, míg a legkevesebb találatot érdekes módon a 7. helyen záró PMFC kapta, mindössze 31-et, ez pedig 0.81-es átlag.

A LEGNAGYOBB KÜLÖNBSÉGŰ GYŐZELEM

Augusztus utolsó játéknapján az MTK Bognár Györggyel a kispadon, a gólkirály Németh Krisztián triplájával idegenben 6–0-ra ütötte ki az újonc Mosonmagyaróvárt.

A LEGTÖBB GÓLT HOZÓ MÉRKŐZÉS

November utolsó hétvégéjén a Haladás úgy verte meg Szombathelyen 6–4-re a Kozármislenyt, hogy a vasi zöld-fehérek a 3. perctől szinte végig vezettek.

EGY MECCS A ZÖLDASZTALNÁL DŐLT EL

A 11. fordulóban, október 9-én a Budafoki MTE–HR-Rent Kozármisleny találkozón a budafoki Szűcs Zsolt jogosulatlanul szerepelt, ezért az MLSZ a zöldasztal mellett 0–3-as gólkülönbséggel a Kozármislenynek adta a meccs három pontját. Egyébként a pályán a Budafok nyert (volna), s ha marad a pályán elért eredmény, az sem változtatott volna érdemben a bajnokság végeredményén, mivel a budafokiak ugyanúgy a 10. helyen végeznek, míg a mislenyiek a 16. helyett a 17. pozícióban zárnak, tehát ez esetben is osztályozót játszottak volna.

GERÁÉ A LEGJOBB TELJESÍTMÉNYINDEX

Az InStat csapat-teljesítményindexe alapján is a bajnok Diósgyőr került az élre (204), megelőzve az ezüstérmes MTK-t (202). Érdekesség, hogy a harmadik legjobb mutatóval a bajnokságban csak hatodik helyen végző Gyirmót rendelkezik (197), majd a Pécs (195), a Szeged (193) következik, míg az idényben klubtörténelmi harmadik helyezést elérő Ajka (192) ebben az összevetésben csupán hatodik, egálban a Soroksárral.

Egyénileg a Diósgyőr játékosa, Gera Dánielbüszkélkedik a legmagasabb teljesítményindexszel (219), a második helyre holtversenyben csapattársa, Lukács Dániel és a szegedi Temesvári Attila került 217-tel. Utánuk ugyancsak egálban a szintén DVTK-s Bárdos Bence, valamint az MTK-hoz télen érkezett Bobál Dávid jön, 216-tal.

KOVÁCS, A TIZENEGYESÖLŐ

A Soroksár kapusa, Kovács Marcel három büntetőt is hárított a mögöttünk hagyott idényben (Fotó: Pusztai Sándor/Kelet-Magyarország)
A Soroksár kapusa, Kovács Marcel három büntetőt is hárított a mögöttünk hagyott idényben (Fotó: Pusztai Sándor/Kelet-Magyarország)

 

Két olyan kapus is volt a mezőnyben, akinek tizenegyesből nem lehetett gólt lőni ebben a bajnokságban: a Haladás hálóőre, Mursits Roland két; míg a Soroksár kapuvédője, Kovács Marcel három büntetőt is hárított. Utóbbi a szombathelyi Rácz Barnabás, a kazincbarcikai Süttő Attila, majd a mosonmagyaróvári Korbély Kristóf lövését is kivédte.

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLCSOPORTJA

22 gól: Németh Krisztián (MTK)

19 gól: Lukács Dániel (DVTK)

17 gól: Novák Csanád (Nyíregyháza)

15 gól: Beke Péter (Budafok)
Halmai Ádám (Soroksár)
Molnár Rajmund (Haladás)

FUTÁCS CÉLZOTT A LEGPONTOSABBAN, KATA LETT A „SÁRGAKIRÁLY"

A legtöbb kaput eltaláló próbálkozás az MTK-s Futács Márkó (meccsenként 1.57), a legtöbb megnyert párharc a soroksári Lovrencsics Balázs (13), a legtöbb sikeres légi párbaj a szegedi Temesvári Attila (7), a legtöbb bejött csel pedig az őszi idényt még a Soroksárnál töltő Lisztes Krisztián (4.9) nevéhez fűződik, utóbbit az FTC-ben nyújtott tavaszi teljesítménye alapján az NB I felfedezettjének választottak meg utóbb.
A legtöbb sárga lapot az MTK játékosa, Kata Mihály gyűjtötte be (14), csak eggyel maradt le mögötte a csákvári Karacs Dániel és a soroksári Németh Erik (13). Három olyan labdarúgó van a mezőnyben, akit kétszer is a kiállítottak: Csató Martin (Haladás), Gajág Gergő (Kozármisleny) és Tar Zsolt (Ajka).

Kata Mihály kapta a legtöbb sárga lapot az NB II 2022–2023-as kiírásában, 14-et (Fotó: Török Attila)
Kata Mihály kapta a legtöbb sárga lapot az NB II 2022–2023-as kiírásában, 14-et (Fotó: Török Attila)

 

A LEGGYORSABBAN LECSERÉLT CSEREJÁTÉKOS

A becserélt játékosok közül a legrövidebb időt a Szentlőrinc védekező középpályása, Hursán György töltötte a pályán, akit edzője, Domján Attila a Kozármisleny elleni találkozón (1–1) a szünetben küldött be a pályára, de már az 50. percben le is cserélte.

HÉT MTK-JÁTÉKOS AZ ÁLOMCSAPATBAN

Így fest az NB II legértékesebb 11-e a Transfermarkt szerint:
Rácz Gergő (MTK, 250 ezer euró) – Farkas Dániel (szerbiai, DVTK, 300 ezer), Varju Benedek (MTK, 275 ezer), Nagy Zsombor (MTK, 300 ezer), Medgyes Sinan (szlovákiai, DVTK, 275 ezer) –Khaly Thiam (szenegáli, MTK, 500 ezer), Kata Mihály (MTK, 400 ezer) – Nikolas Spalek (szlovák, MTK, 500 ezer), Bognár István (MTK, 500 ezer), Géresi Krisztián (Szeged-Csanád GA, 200 ezer) – Lukács Dániel (DVTK, 375 ezer).

TÖBB MINT 10 SZÁZALÉKKAL EMELKEDETT AZ ÁTLAGNÉZŐSZÁM

Az előző idényhez képest közel 12 százalékkal, 745-ről 832-re emelkedett a másodosztály átlagnézőszáma, de ez elmarad a két évvel ezelőttitől, amikor – elsősorban a Debreceni VSC-nek köszönhetően – átlagban 1193-an nézték meg a helyszínen a találkozókat. A leglátogatottabb mérkőzés ezúttal a 37. fordulóban megrendezett Diósgyőri VTK–ETO FC Győr (3–1) meccs lett, a bajnoki ünnepléssel egybekötött összecsapásra mind a 12 606 jegy elkelt. A magyarfutball.hu kimutatása szerint ennél több néző (13 000) legutóbb több mint 14 éve, 2008. március 8-án a Ferencváros–Kazincbarcika (4–0) mérkőzésen volt, az NB II Keleti csoportjában. Egy évre rá, 2009. március 14-én 12.000-en látták a Ferencváros–Bőcs KSC mérkőzést, ezt múlta most felül a diósgyőri nézőszám.

A LABDARÚGÓ NB II VÉGEREDMÉNYE
1. Diósgyőri VTK 38 28 3 7 79–36 +43 87
2. MTK Budapest 38 22 8 8 86–48 +38 74
3. FC Ajka 38 20 8 10 54–37 +17 68
4. Szeged-Csanád Grosics Akadémia 38 18 10 10 50–38 +12 64
5. Soroksár SC 38 16 13 9 57–48 +9 61
6. Gyirmót FC Győr 38 17 9 12 59–46 +13 60
7. Pécsi MFC 38 14 16 8 38–31 +7 58
8. BFC Siófok 38 15 11 12 45–51 –6 56
9. Szombathelyi Haladás 38 14 9 15 54–56 –2 51
10. Budafoki MTE 38 12 11 15 39–46 –7 47
11. Tiszakécske 38 13 7 18 38–50 –12 46
12. Mosonmagyaróvár 38 12 10 16 36–44 –8 46
13. ETO FC Győr 38 11 13 14 37–42 –5 46
14. Kazincbarcika 38 12 9 17 41–56 –15 45
15. FC Csákvár 38 9 15 14 44–50 –6 42
16. Kozármisleny 38 11 8 19 46–63 –17 41
17. Szentlőrinc 38 9 12 17 44–58 –14 39
18. Nyíregyháza Spartacus 38 9 11 18 46–55 –9 38
19. Békéscsaba 1912 Előre 38 8 13 17 47–56 –9 37
20. Dorogi FC 38 7 10 21 32–61 –29 31

Az osztályozók eredményei:

HR-RENT KOZÁRMISLENY–IVÁNCSA KSE 0–1, 3–0

A párharc végeredménye: 3–1 a Kozármisleny javára

SZENTLŐRINC–BVSC-ZUGLÓ 0–0, 1–2

A párharc végeredménye: 2–1 a BVSC javára

NYÍREGYHÁZA SPARTACUS–PRACTICAL VLS VESZPRÉM 0–0, 1–0

A párharc végeredménye: 1–0 a Nyíregyháza javára

Az osztályozópárharcok győztesei az NB II-ben szerepelhetnek, a vesztesek az NB III-ban folytatják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik