NB II: Kovács István elbúcsúzott az ETO-tól – és a profi futballtól is?

V. GY.V. GY.
Vágólapra másolva!
2022.12.29. 08:13
null
Kovács István (zöldben) úgy érezte, nem tud lendíteni a győriek játékán (Fotó: eto.hu)
Már megírtuk, hogy Kovács István – akit a magyar futball berkeiben „Kiskokónak” becéznek – néhány hete szakított az NB II-es ETO FC-vel, a kérdés immár az, miként dönt az alig több mint tíz éve az NB I-be óriási tehetségként berobbanó játékos a további profi karrierjéről.

Szerződést bontott december elején az NB II-ben szereplő ETO FC Győrrel a 15-szörös válogatott Kovács István, s egyelőre nincs új csapata. A 30 esztendős középpályást jobban ismerők szerint megtörténhet az is, hogy felfüggeszti vagy befejezi profi labdarúgó-karrierjét – véget érhet egy ígéretesnek induló pályafutás. Kár lenne, ha így döntene, mert a magyar futball egyik legtechnikásabb játékosa veszne el a sportág számára…

A szombathelyi születésű labdarúgó a helyi Lurkó FC-ben, majd az Illés Akadémián nevelkedett, s onnan került a Haladás felnőttkeretébe. Gyorsasága, kombinációs készsége, munkabírása már tizenhét esztendősen alkalmassá tette arra, hogy a felnőttek között rúgja a labdát. Első élvonalbeli mérkőzését 2009-ben a Győri ETO ellen játszotta, két évvel később az első NB I-es gólját is megszerezte a Lombard Pápa elleni bajnokin.

Átlag feletti tudására, tehetségére több klub felfigyelt, s 2012 telén a Videoton ajánlatát fogadta el, a szombathelyiek pedig – a magyar futball szintjén – tekintélyes összeget kasszírozhattak érte. Már tavasszal bemutatkozott a Videotonban, első gólját szeptemberben szerezte a Paksi FC ellen, s kivette a részét a csapat Európa-liga-szerepléséből is, nyolc meccsen 162 percet játszott. Aztán 2012 telén a portugál Paulo Sousa távozott Székesfehérvárról, az új vezetőedző, José Gomes pedig nem bízott benne. Ekkor többen is felszólaltak a középpályás mellett, mármint hogy játszania kellene, vele jobb lenne a csapat…

Kovács Ferenc, a Videoton legendás vezetőedzője, aki akkoriban a klub tiszteletbeli elnöke volt, a Nemzeti Sportnak 2014 tavaszán például a következőt mondta: „Elfogadhatatlan, hogy folyamatosan esik vissza fiatal játékosaink teljesítménye, már csak azért is, mert nem játszatja őket a csapat mestere. Ők a magyar labdarúgás értékei voltak, erre ülnek a padon, vagy ott sem, az edzőnk pedig tudomást sem vesz róluk.”

Később aztán sérülés is hátráltatta Kovács Istvánt, de tíz éven át futballozott Székesfehérváron, s 296 tétmérkőzésen 26 gólt szerzett, két bajnoki címet (2015, 2018), négy ezüstérmet (2016, 2017, 2019, 2020) nyert a csapat játékosaként, s tagja volt a 2019-ben Magyar Kupa-győztes együttesnek is, a válogatottban pedig tizenötször kapott lehetőséget.

Augusztusban az NB II-ben futballozó ETO-ba igazolt, azonban a játékával már nem tudott segíteni, s a Csákvár elleni mérkőzés után kérte szerződése felbontását, amiről már lapunkban is beszámoltunk az NB II-es szezon végén.

„Miki bácsi, Szombathelyen veled kötöttem meg az első szerződésemet, s az élet most úgy hozta, te írod alá az utolsó megállapodásom felbontását is…” – ezzel, a játékostól hallott mondattal erősítette meg Tóth Miklós, az ETO december elején kinevezett ügyvezetője a Kovács István visszavonulásával kapcsolatos információnkat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik