PATAI GEREGLY 2021.11.07 12:50 Frissítve: 2022.11.25 13:28

Szarka Ákos vezérletével nyert az Ajka Budaörsön

A labdarúgó NB II 15. fordulójában az Ajka Budaörsre látogatott, ahol fél óra elteltével Szarka Ákos fejesével a vezetést is megszerezte. A rutinos támadó a szünet után kiharcolt és gólra váltott egy tizenegyest, s bár a hazaiak a hajrában szintén büntetőből szépítettek, az egyenlítésre már nem futotta erejükből (1–2). 

Szarka Ákos duplázott, nyert az Ajka Budaörsön (Fotó: Dömötör Csaba)

 

LABDARÚGÓ NB II
15. FORDULÓ

BUDAÖRSI SC–FC AJKA 1–2 (0–1)
Budaörs,
 250 néző. Vezette: Kovács Imre (Vörös Dániel, Ország Péter)
BUDAÖRS: Tóth Gábor – Tóth K., Fényes, Kékesi, Pintér D. – Molnár Cs., Sajbán Miklós, Kapronczai (Lengyel B., a szünetben) – Vankó (Halácsi, a szünetben), Petneházi, Horváth R. (Balázs Zs., a szünetben). Vezetőedző: Gabala Krisztián
AJKA: Horváth D. – Szűcs K., Heffler T., Tar, Présinger – Tajthy, Lehoczky, Tóth Gergely, Csizmadia Z. (Murka, 66.), Gaál B. (Görgényi, 87.) – Szarka Á. Vezetőedző: Kis Károly
Gólszerző: Petneházi (84. – 11-esből), ill. Szarka Á. (30., 54. – a másodikat 11-esből)
MESTERMÉRLEG
Gabala Krisztián: – Rosszul kezdtük a találkozót, a szünetben hármat is cseréltem, mert számos egyéni technikai hibát követtünk el. A folytatásban ugyan kiegyenesedtünk, de nem láttam azt az akaratot a játékosaim szemében, amit vártam volna. Nem keresek kifogásokat, sajnos ezúttal gyenge teljesítményt nyújtottunk, megérdemelten nyert az Ajka.
Kis Károly: – Győzni jöttünk Budaörsre, a célunkat pedig elértük, jó játékkal szereztünk három pontot. Szarka Ákost nem tudták tartani a hazaiak, de az egész csapat dicséretet érdemel, különösen az első félidőben játszottunk látványosan. A fordulás után lezárhattuk volna a mérkőzést, ám kihagytuk a helyzeteinket, így a hármas sípszóig izgulnunk kellett.

ÖSSZEFOGLALÓ

Bizonyára a Budaörs és az Ajka is jobban örült volna a fordított pályaválasztásnak, elvégre előbbi alakulat eddig csupán egyszer tudott nyerni új létesítményében, míg a bakonyiak idegenbeli mérlege a második legrosszabb a labdarúgó NB II-ben. A jelenlegi formát tekintve ugyanakkor mindkét gárda bizakodva várhatta az egymás elleni összecsapást, a legutóbbi fordulóban a Budaörs Soroksáron gyűjtötte be a három pontot, míg az Ajka a Szentlőrincet múlta felül.

Mezőnyjátékkal kezdődött az összecsapás, az első negyedórában nem forogtak veszélyben a kapuk. A középpályát az ajkaiak uralták, a hazai térfélen többet járt a labda, a fokozódó fölény pedig idővel helyzetekben is kidomborodott, Szarka Ákos közeli lövésénél a gólvonalról mentettek a hazaiak. A rutinos támadó második próbálkozása már utat talált a budaörsi kapuba, fél óra elteltével Szűcs Kristóf tanári beadását fejelte a léc alá, megszerezve a vezetést a bakonyiaknak (0–1).

A Budaörs hátrányban sem tudott ritmust váltani, ezért Gabala Krisztián hármat is cserélt a szünetben, újabb gólt mégis az Ajka szerzett, Szarka Ákos előbb kiharcolt egy büntetőt, majd higgadtan értékesítette (0–2). A folytatásban már elsősorban a védekezésre koncentráltak a vendégek, akik jól zárták le a területeket, ám egy büntetőből így is szépített a házigazda, Petneházi Márk hozta vissza a budaörsi reményeket. Ennél többre azonban már nem futotta erejükből, így az Ajka második idegenbeli győzelmét aratta a szezonban. 1–2

Megérdemelt győzelmet arattak a bakonyiak (Fotó: Dömötör Csaba)

PERCRŐL PERCRE

93. perc: Felharsant a hármas sípszó, az Ajka 2–1-es győzelmet aratott a Budaörs otthonában. Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

Három perc a hosszabbítás. 

90. perc: A ráadás perceire Batizi-Pócsi érkezett Sajbán helyett.

88. perc: Sajbán fejese irányt változtatott egy ajkai védőn, így elkerülte a kaput.

87. perc: Cserélt az Ajka, Gaált Görgényi váltotta. 

A gólszerző sietve hozta vissza a labdát a kezdőkörbe, támad az egyenlítésért a Budaörs...  

84. perc: GÓL, SZÉPÍT A BUDAÖRS! Petneházi a bal alsó sarkot választotta, Horváth Dániel jobbra vetődött. 1–2!

83. perc: TIZENEGYES! Heffler szorításában Pintér került a földre, ez is jogosnak tűnik.

A második gól óta az ajkaiak szinte csak a védekezésre összpontosítanak, de a budaörsi támadók egyelőre nem tudnak nagy nyomást gyakorolni rájuk.

72. perc: Tóth Keve átlövése saját játékostársáról vágódott vissza a mezőnybe. 

A látszat néha csal: a párharcok zömét az ajkaiak nyerték (Fotó: Dömötör Csaba)

67. perc: Egy lecsorgó labdát Molnár Csaba küldött kapura a tizenhatos vonaláról, az életerős próbálkozás kevéssel kerülte el a kaput. 

66. perc: Először cserélt Kis Károly, Csizmadia helyére Murka érkezett. 

63. perc: Gaál szöglete után Tóth Gergely lapos lövése halt el a blokkban. 

59. perc: Pintér balról érkező beadását Tóth Keve mellel készítette le Sajbánnak, ám utóbbi lövése elszállt a keresztléc felett. 

Szarka Ákos előbb kiharcolta, majd értékesítette a büntetőt (Fotó: Dömötör Csaba)

54. perc: GÓL, OTT A MÁSODIK! A megítélt büntetőt a sértett végezte el, Szarka Ákos higgadtan a jobb alsó sarkokba lőtt. 0–2!

53. perc: TIZENEGYES! Szarka tört be a tizenhatoson belülre, majd eltolta volna a labdát Tóth Gábor mellett, amikor a budaörsi kapus szabálytalankodott, a játékvezető pedig büntetőt ítélt.

50. perc: Cserék játszottak össze budaörsi oldalon, Halácsi ugratta ki Balázs Zsoltot, aki 14 méterről vette célba a kaput, de Horváth Dániel a helyén volt. 

48. perc: Lehoczky vállalkozott lövésre a tizenhatos előteréből, Tóth Gábor könnyedén védett. 

46. perc: Gabala Krisztián elégedetlen a látottakkal, a szünetben hármat is cserélt a Budaörs, Kapronczai, Horváth Roland és Vankó elhagyta a pályát, helyettük Balázs Zsolt, Lengyel és Halácsi érkezett. 

46. perc: Ismét pályán a csapatok, folytatódik a mérkőzés!

A bakonyiak jobban játszottak az első félidőben (Fotó: Dömötör Csaba)

45. perc: Vége az első félidőnek, Szarka Ákos góljával megérdemelten vezet az Ajka Budaörsön. 

43. perc: Gaál szögletét Tóth Gábor öklözte ki a léc alól, majd Présinger lőtt félfordulatból fölé.

40. perc: Vankó lépett oda Hefflernek sárga lapot érően. 

Egyelőre nem kérdés, hogy ezen a napon melyik a jobb csapat... 

36. perc: Gaál középre tartó oldalszabadrúgását reflexmozdulattal védte Tóth Gábor.

33. perc: Csizmadia remek ütemben tálalt Szűcs elé, aki ismét jól ívelt középre, de Szarka ezúttal lemaradt a beadásról.

Szarka Ákos fejesével szerzett vezetést az Ajka (Fotó: Dömötör Csaba)

30. perc: GÓL, VEZET AZ AJKA! Góllá érett a vendégek mezőnyfölénye, Szűcs Kristóf jobbról érkező beadását követően Szarka Ákos az ötösről bólintott a léc alá. 0–1!

26. perc: Gaál éles szögből leadott lövését Tóth Gábor bravúrral tolta ki oldalra. Ez bizony befért volna a jobb alsóba!

23. perc: Gaál szabadrúgását Tóth Gergely csúsztatta meg, Tar pedig a tizenhatos előteréből látványos ollózással próbálkozott, de nem talált kaput. 

Jól kezdte a mérkőzést a fehér mezes Ajka (Fotó: Dömötör Csaba)

21. perc: HELYZET! Gaál szögletébe a röviden Tar kotort bele, Tóth Gábor elcsúszott, de a középen érkező Szarka lövésénél Pintér a gólvonalról mentett.

19. perc: Présinger a saját térfeléről indította Gaált, ám Fényes ismét jól zárt vissza, s menteni tudott.

Éledezik a Budaörs, de igazán nagy helyzetet egyik oldalon sem tudtunk feljegyezni. 

16. perc: Petneházi baloldali szögletét Heffler fejelte vissza a mezőnybe. 

14. perc: Présinger lapos beadását Tóth Gergely rúgta ki szögletre. 

11. perc: Gaál iramodott meg a bal szélen, majd egy szép csel után lövőhelyzetbe került, de Fényes blokkolni tudott. 

Jobban kezdtek a vendégek, egyelőre a budaörsi térfélen zajlik a játék. 

4. perc: Szarka tört be a tizenhatoson belülre, de a lövés előtt elválasztották a labdától. 

Zöld mezben és fekete nadrágban a hazaiak, tiszta fehérben az Ajka. 

1. perc: Útjára indult a labda, a Budaörs kezdte a mérkőzést! 

A Budaörs legutóbb nagy pofont kapott az Ajkától (Fotó: Dömötör Csaba)

Ami az egymás elleni mérleget illeti, az elmúlt tíz bajnokin három budaörsi győzelem mellett öt ajkai siker, valamint két döntetlen született. A két gárda legutóbbi összecsapásán félóra elteltével már öt góllal vezetett az Ajka, amely végül 7–2-es győzelmet aratott. 

Beragadt a rajtnál az Ajka, amely az első öt találkozóján nem tudott nyerni, ám az elmúlt hetekben már sorra jöttek a győzelmek, elsősorban hazai pályán, ennek köszönhetően a tizedik helyig lépett előre a Veszprém megyei alakulat. Idegenben ugyanakkor nem megy az ajkaiaknak, egy győzelem és egy döntetlen mellett öt alkalommal vereséget szenvedtek az ellenfél pályaválasztása mellett.

A Budaörs szeptember végén kinevezett edzője, Gabala Krisztián alaposan megszilárdította a hátsó alakzatot, az új szakvezetővel a kispadon lejátszott hat mérkőzésből négyszer érintetlen maradt a zöld-fehérek hálója. A helyzetkihasználás terén ugyanakkor még van hova fejlődni, a legutóbbi három találkozón összesen két gólt szereztek a budaörsiek, jóllehet ez öt pontot ért a gárdának. 

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a mérkőzés. Meglátjuk, mire megy a nyáron elkészült új stadionjában eddig csupán egy győzelmet arató Budaörs az idegenbeli teljesítménye alapján utolsó előtti Ajka ellen.

2022.11.27 00:09:25

Labdarúgó NB II nemzetisport.hu

Második győzelmét aratta Klausz László irányításával az újonc, egyre nehezebb helyzetben a lila-fehérek.

2022.11.26 23:51:55

Labdarúgó NB II nemzetisport.hu

Az Ajka kapufát lőtt és büntetőt is hibázott, a Dorog azonban így is rászolgált volna az egy pontra.

2022.11.27 00:00:37

Labdarúgó NB II nemzetisport.hu

Úgy tűnt, akkor egyenlített a Szentlőrinc a megyei rivális Pécs ellen, amikor már nem lehet rá válaszolni, de a PMFC tudott.

2022.11.27 00:52:25

Labdarúgó NB II nemzetisport.hu

Már a félidőben 5–2 volt az állás, a hazaiaktól Derekas és Molnár Rajmund is duplázott.

2022.11.27 00:58:03

Labdarúgó NB II nemzetisport.hu

Sorozatban negyedszer győztek a miskolciak, és már kilenc forduló óta veretlenek.