SOMOGYI ZSOLT
2022.01.22 08:21 Frissítve: 2022.01.22 13:21

MLSZ: már nem Fehér Csaba az utánpótlás-válogatottak vezetője

Fehér Csaba elköszönt az MLSZ-től. A korábbi 41-szeres válogatott az utánpótlás-válogatottak vezetőjeként dolgozott az elmúlt időszakban, de az együttműködés véget ért. Ahogy ilyenkor mondani szokás, a felek sok sikert kívánnak egymásnak, a közös megegyezéses elválás a leg­gyakoribb megfogalmazás, de a Pécs, az Újpest, illetve a holland NAC Breda és PSV korábbi játékosa helyesbített: inkább tiszta vizet öntene a pohárba.

Fehér Csaba szakmai nézeteltérések miatt távozik az MLSZ-től (Fotó: Szabó Miklós)

 

„Noha tényleg élmény volt ezt a feladatot ellátni, és szívesen folytattam volna, megköszönték a munkámat – mondta lapunknak Fehér Csaba. A válás egyik indoka az volt, hogy nem követtem a sportigazgató utasításait. Erre valóban akadt példa, azonban ha valaki másfél éve azt mondja nekem, hogy Barczi Róbert utasításai szerint kell működtetnem az utánpótlás-válogatottakat, be sem teszem a lábam a szövetségbe. Amikor megbeszéltük, hogy eljövök, a sportigazgató javasolta, hogy egyeztessük, ki mit kommunikál ebben az ügyben, de akkor is ragaszkodtam hozzá: szeretném azt mondani, amit gondolok. A közös megegyezéssel végkielégítés is járt volna, de ezt az ezzel járó előre egyeztetett kommunikáció miatt köszönettel visszautasítottam, a végkielégítés összegénél többet ér nekem, hogy elmondhassam, miért állítottak fel.”

A korábbi védő két fontos esetet említett, ami szerinte többek között a szakításhoz vezetett.

„Barczi azt kérte tőlem, hogy az MLSZ új előírásait az utánpótlás-versenyrendszer átalakításával és az átigazolási szabályokkal kapcsolatban képviseljem vele közösen az elégedetlenkedő akadémiák előtt – mondta Fehér Csaba. – Erre nemet kellett mondanom, mivel a kialakításukban nem vettem részt, a véleményemet sem kérdezték meg róla, ráadásul közülük többel én sem értek egyet, így nem lehettem volna hiteles a klubvezetők előtt. Egy másik jelentős nézetkülönbséget okozott, hogy a sportigazgató elvárta tőlem, hogy az általa befolyásosnak gondolt szülőkkel egyeztessek a válogatási elveinkkel kapcsolatban. Az én felfogásom szerint egy átlagos utánpótlásedzőnek sem szabad szakmai kérdéseket szülőkkel megvitatnia, egy MLSZ-alkalmazottat pedig kimondottan hiteltelenné tesz, ha egyik nap a klubok iránti elvárásairól tart előadást, másnap pedig apukáknak magyarázkodik. Barczi Róbert elment helyettem, és utólag azt gondolom, ez volt az a pont, amikor minden tekintélyét elveszítette a szememben, a munkakapcsolatunk valóban megromlott. Legközelebb csak akkor beszéltünk, amikor elküldött. Ezeken az eseteken kívül is előfordult, hogy nemet mondtam különböző kéréseknek, amikor úgy ítéltem meg, hogy azok zavarnák a korosztályos csapatok edzőinek munkáját. Akkor viszont hibáztam, amikor engedtem, hogy a sportigazgató beleszólhasson az U21-es válogatottnál Gera Zoltán szakmai stábjának összetételébe.”

Fehér Csaba hozzátette, szívesen, beszélt volna érdemben a sportigazgatóval a szakmai terveiről, amit munkába lépése után az első hetekben írásban leadott, erre azonban másfél év alatt nem került sor. Mi persze kíváncsiak voltunk: mire gondolt?

„Szerettem volna egy új válogatott csapatot létrehozni a fizikailag később érő játékosoknak, velük évente négy-öt nemzetközi mérkőzést játszani, így támogatva az ő fejlődésüket is – sorolta a példákat Fehér Csaba. – Szükség lenne egy nemzetközi megfigyelőhálózatra, ahogy azt már több ország is létrehozta, hogy legyen esélyünk külföldön a konkurenciánál gyorsabban megtalálni azokat a tehetségeket, akiknek magyar felmenőik vannak. Ha arra gondolunk, hány magyar család él szerte Európában, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ez nagyon jelentős merítési bázis lehet a magyar labdarúgásnak. A határon túli akadémiák rendszere jó kezdeményezés, ami már működik, a kettő együtt nagyon jól kiegészítené egymást. Rendezni kellene a futsal és a nagypályás labdarúgás kapcsolatát is. Néhány szabály módosításával lehetőséget adni a kluboknak és a játékosoknak, hogy igény szerint rövid időn belül többszörösére növeljük a gyerekek játékidejét és ezzel együtt a labdaérintés számát.”

Azért volt minek örülni: az U17-es és az U19-es válogatott is továbbjutott és készülhet az elitkörre a selejtezőkben, a 2021-es év utolsó ifimeccsén az U19-es együttes 3-1-re legyőzte az olaszok korosztályos csapatát.

„A járvány miatt mögöttünk is nehéz hónapok vannak, ám volt, ami energiát adott – mondta Fehér Csaba. – Sok értékes ember dolgozik a labdarúgó-szövetségben, őket jó volt megismerni, velük együtt dolgozni vagy csak beszélgetni mérkőzésekről, csapatokról és játékosokról. Szintén felejthetetlen élmény volt egy kis zalai településen az U15-ös válogatott első mérkőzése. A legfiatalabbakat látni, akik először vehettek fel címeres mezt és hallgatták a pályán csillogó szemekkel a Himnuszt – nekik a verseny most kezdődik, de fantasztikus volt nézni a meghatódottságukat. Az ő pályafutásukat külön érdeklődéssel követem a továbbiakban is.”

BARCZI RÓBERT: VÁLTANUNK KELLETT

Természetesen megkerestük a Magyar Labdarúgó-szövetséget, hogy reagálhasson Fehér Csaba észrevételeire. Barczi Róbert sportigazgató a következő közleményt juttatta el lapunkhoz.

„Az MLSZ egy munkahely, amelynél a feladatok értékelését nem a nyilvánosság előtt kell elvégezni, de természetesen tavaly ősszel írásban részletesen felhívtuk Fehér Csaba figyelmét arra, mi az, ami nem működik. Mivel nem történt ezekben előrelépés, váltanunk kellett, nyilvánvalóan nem az itt elhangzó komolytalan indokok miatt. A futballunk fejlesztéséhez minden volt játékosunk és szakemberünk tudására, tapasztalatára és együttműködésére szükség van, ám attól, hogy valaki kiváló labdarúgó volt, még nem biztos, hogy automatikusan vezetőként is helyt tud állni. Szerencsére vannak ellenpéldák is. Függetlenül a mostani döntéstől, szerintem Fehér Csaba értéke a magyar labdarúgásnak, és remélem, más szerepkörben ezt bizonyítani is tudja.”

 

2023.03.24 19:21:53

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Van bennem jócskán nosztalgikus szomorúság. Elvégre a Pécs, a Szeged, a Szombathely és a Győr a középmezőnyben álmodozik a szebb jövőről, ám a Nyíregyháza 16. és a Békéscsaba 17. helye a jelenlegi állás szerint csak osztályozót ér, a két kieső előtt végző három csapat ugyanis minősítőt játszik majd a nyártól 18-as mezőnyre csökkenő sorozatért.

2023.03.23 23:32:35

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A döntés legfontosabb üzenete valószínűleg az, hogy a Vasas vezetősége önkritikát gyakorolt. Belátta hibáit az elmúlt évek játékospolitikája, a csapat menedzselése kapcsán, elismerte, hogy az eddig meghozott intézkedések nem vezettek eredményre.

2023.03.20 21:06:37

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ha túlzás is, hogy a lelkével törődni kell, az érzelmeit nem szabad félresöpörni.

2023.03.20 21:03:34

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Vajon van-e még egy bajnokság az általunk ismert fociuniverzumban, ahol a profi osztályokban olyan vircsafttal kezdődhetnek a félidők, mint nálunk, hogy valaki a pénzéért cserébe elpöccintheti a labdát a kezdőpontról?

2023.03.19 19:36:31

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Újabb vereségével a Ferencváros közel tizenkét éve nem látott rossz sorozatot épített fel.