Sorozatban negyedszer – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2022.04.24. 23:35

A Ferencváros–Újpest labdarúgó-mérkőzésen eleinte egy gondatlanságból elkövetett labdaeladás következményeként úgy nézett ki, a hazai csapat a meccs után nem ünnepelhet aranyérmet, a 33. bajnoki elsőség kivívása a pénteki Paks–FTC mérkőzésre tolódik. Aztán eljött a Groupama Arénában elképzelt világ rendje, a zöld-fehérek 2–1-re fordítottak, s ezzel már behozhatatlan előnnyel vezetnek az NB I-ben.

Sztanyiszlav Csercseszov edző első bajnoki címét nyerte meg az együttessel, a 2021 decembere óta Peter Stögert követő szakvezető az eredményesség tekintetében az osztrák szakvezető elődje, Szerhij Rebrov nyomába lépett. Az ukrán szakember 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is aranyérmes lett a Fradival, az orosz az első adandó alkalommal követte. Hiába szerzett három legutóbbi bajnoki mérkőzésén kilenc pontot az Újpest, sorozatban tizedik győzelmét aratta a hazai csapat az örök riválissal szemben. Látszott, hogy a Ferencváros a derbi után szeretné ünnepelni a bajnoki címet, kicsit talán az is ott motoszkált a fejekben, szinte napra pontosan húsz éve halt meg a klub szívembere, Simon Tibor.

Innentől kezdve valamennyi találkozó a felkészülést szolgálja a Bajnokok Ligája selejtezőjére. Tény, az FTC a térség karakteres csapata, ám ahhoz, hogy egyre meghatározóbb legyen, ismét ki kell(ene) vívnia a BL- (vagy az Európa-liga-) csoportkört. Ellentmondásnak tűnik, de igaz lehet: talán éppen a zöld-fehérek hazai fölényes egyeduralma a gátja a további fejlődésnek.

De ez nem a számonkérés ideje – főleg úgy, hogy más együtteseken inkább van mit számonkérni... A vasárnapi 2–1-es győzelemben nagy szerepet játszott két magyar futballista, Pászka Lóránd és Vécsei Bálint. Előbbi adta a labdát, utóbbi pedig belőtte a győztes gólt. A két gárdában öt magyar futballista kezdett, az említettek mellett Dibusz Dénes, a másik oldalon pedig Banai Dávid és Csongvai Áron, csereként Katona Mátyás és Simon Krisztián is beszállt. Leginkább Pászka Lóránd játéka jelentett élményt: a kézdivásárhelyi születésű, 26 éves középpályás – aki az Újpest ellen inkább védőt játszott – 2019-ben került Soroksárra Lipcsei Péter keze alá a Fradi fiókcsapatába, idén februárban igazolt az FTC-hez, s az elmúlt héten, a Honvéd ellen bemutatkozott az NB I-ben.

Sorozatban negyedik aranyérmét szerezte meg a Fradi, a következő feladat, hogy ugyancsak sorozatban negyedszer harcolja ki a nemzetközi kupában a csoportkörös szereplést.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik