Rebrov: A mezőkövesdi vereség kimozdított bennünket a komfortzónánkból

Vágólapra másolva!
2020.02.28. 08:39
null
Szerhij Rebrov biztosra veszi, hogy a mezőkövesdi vereség felrázza játékosait (Fotó: Török Attila)
A Ferencváros ukrán edzője biztos benne, hogy csapata a szebbik arcát mutatja a Debrecen ellen.

– Immár Európát is elérte az Ázsiából induló koronavírus, a Nemzeti Sport csütörtöki címlapján is ezzel foglalkoztunk, hírül adva: sportesemények maradnak el, és veszélybe kerülhet a nyári Európa-bajnokság is. Aggódik?
– Naprakész vagyok a híreket illetően – felelte gondolkodás nélkül Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője. – Családapaként és edzőként is kötelességem tisztában lenni a részletekkel, de nincs bennem aggodalom.

REBROV ÉS A SZÁMOK
31. bajnoki címét szerezné meg az idény végén a Ferencváros, Szerhij Rebrov vezetőedzővel az élen második aranyérmével gazdagodhat az együttes.
45 esztendős múlt júniusban a zöld-fehérek szakvezetője, aki három fiúgyermek édesapja – a két kisebbik vele él Budapesten, a legnagyobb Londonban jár iskolába.
75 mérkőzést játszott az ukrán A-válogatottban, és 15 gólt szerzett.

– Ezek szerint olvassa a híreket?
– Persze! Nézem az ukrán televízió hírműsorait is, és bár a magyar nyelvet nem beszélem, pontosan tisztában vagyok az itteni helyzettel is. Tudom, hogy nincs magyar beteg az országhatáron belül.

– A hétvégén alighanem zsúfolt lelátók előtt fogadják a Debrecent. Mennyire viselte meg a labdarúgókat a mezőkövesdi pofon?
– Minden csapat életében előfordulnak vereségek. De nálam legalább olyan fontos, hogy milyen körülmények között veszíted el az adott mérkőzést. Erről is beszélgettünk a futballistákkal, kíváncsi voltam rá, miért éreztem úgy a kispadnál, hogy az ellenfél labdarúgói ezúttal jobban akarták a sikert. Ez mindannyiunknak fontos kérdés volt, ugyanakkor legalább ennyire lényeges, hogy ebből a helyzetből hogyan lépünk tovább. A játékosok átérezték a vereség súlyát, megnéztük, mi volt a sikertelenség oka, és ugyanazzal a lendülettel le is zártuk a mezőkövesdi találkozót.

– Különös kettősség volt tapasztalható néhány napon belül. Lehet mondani, hogy a Mol Fehérvár ellen az egyik legjobb, a Mezőkövesd ellen az egyik legpocsékabb mérkőzést játszotta a csapat, amióta ön az edző?
– Talán mondhatjuk, igen. De ne feledjük, a Mezőkövesd ellen többnyire nehéz, kínkeserves mérkőzéseket játszottunk. Múlt szombaton minden rosszul alakult, negyvenöt perc alatt három gólt kaptunk, ki az, akit egy ilyen félidő nem visel meg? Néhány játékos az önbizalmát vesztette, ami a látottak alapján talán nem volt meglepő.

A SZAKVEZETŐ SZEMÉVEL
A télen három labdarúgót szerződtetett első keretébe a Ferencváros. Rebrovot arra kértük, hogy mindegyikőjükről mondjon rövid véleményt, mikor válhatnak az FTC erősségeivé, s mit vár tőlük a jövőben.

VÉCSEI Bálint
Kora:
26
Posztja:
védekező középpályás

„Múlt héten, a Mezőkövesd ellen a kezdőcsapatban kapott helyet, egyre inkább felveszi a ritmust, és beilleszkedik az együttesbe. Előnye, hogy ismeri a magyar mezőnyt, tudja, mire számíthat, így neki talán kevesebb időre van szüksége ahhoz, hogy elérje a csúcsformáját. Előbb-utóbb erőssége lesz az együttesnek.”

SOMÁLIA
Kora:
31
Posztja:
szélső, támadó középpályás

„Sajnos nincs százszázalékos állapotban, egyelőre külön edz. Jó hír ugyanakkor, hogy a sérülése nem súlyos, így néhány héten belül a rendelkezésünkre állhat. A képességeit a klubnál senkinek sem kell bemutatni, ha elkapja a fonalat, húzóember lehet.”

Gastón LODICO
Kora: 21
Posztja: középpályás

„Övé a jövő. Jól dolgozik, ám miután Dél-Amerikából érkezett hozzánk, némi időre van szüksége a beilleszkedéshez. Dicséretére váljon, hogy nagyon igyekszik, szépen fejlődik, az öltözőben egyre inkább feltalálja magát. Nem titkolom, vasárnaponként azért játszunk felkészülési mérkőzéseket, hogy ő is egyre inkább játékba lendüljön.”

– Utólag elárulhatja: váratlanul érte a kövesdiek agresszív letámadása?
– Dehogy ért váratlanul! Az edzéseken erre is készültünk, nem ellenünk játszottak először ebben a stílusban. Ez az egyik erősségük. A tréningeken felkészültünk rá, hogy nyomás alá helyezhetnek bennünket, az más kérdés, hogy nem teljesen értem, a játékosok miért nem tudtak ennek megfelelően reagálni a helyzetre. De előfordul az ilyen, egy rossz passz, elrontott fél óra a játékosok önbizalmára is hatással van. A Mezőkövesd rendkívül agresszív volt, a találkozó után is elmondtam, rászolgált a győzelemre. Mi csupán a második félidőben éledeztünk, de gólt már nem tudtunk szerezni, a szépítés sem sikerült. Nyugodtan mondhatom azonban, a vereség nem tört meg bennünket, készen állunk az újabb kihívásra.

– A kövesdi pofon még jobban motiválhatja a labdarúgókat?
– A vereség egyértelműen kimozdított bennünket a komfortzónánkból. Hat pont és két elmaradt mérkőzés volt az előnyünk, most ezt már nem mondhatjuk el magunkról. A hétközi edzéseken mindenki odatette magát, biztos vagyok benne, szombaton a Debrecen ellen pluszmotivációval lépünk pályára. Nem játszunk még egyszer olyan rosszul, mint Mezőkövesden. Ezúttal sokkal összeszedettebbek, szervezettebbek és motiváltabbak leszünk. Arról nem is beszélve, hogy jó esélyünk van újra megnyerni a bajnokságot. Mi jelentsen motivációt, ha nem ez?!

– A télen edzőt váltott a Debrecen, az egyik legrutinosabb élvonalbeli szakembert, Herczeg Andrást a fiatalabb generációhoz tartozó Vitelki Zoltán váltotta. Mennyire változott a debreceniek játéka?
– Sok fiatal futballistájuk van, és a tavaszt is biztató eredményekkel kezdték. Kíváncsi vagyok, hogy ellenünk idegenben milyen produkcióval rukkolnak ki. Mindenesetre tisztában vagyok az erősségeikkel és a gyengéikkel is. Hiába váltottak edzőt, nem érhet meglepetés.

– Igen ám, csakhogy a Debrecennek minden pontra szüksége van, nehogy bajba kerüljön.
– Mondjon egy olyan csapatot a bajnokságban, amelyiknek nincsen szüksége a pontokra. Minden ellenfelünknek szüksége van a győzelemre – vagy legalább a döntetlenre. Mi azonban csakis magunkra figyelünk. Ellenfelünkből ezúttal is alaposan felkészültünk. Szinte biztos vagyok benne, hogy szombaton ismét a szebbik arcunkat mutatjuk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik