Puskás Akadémia: Hornyák Zsolt úgy érzi, szabad kezet kapott

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2021.01.10. 07:42
null
Hornyák örül, hogy a Ferencvárossal kezdik a tavaszt (Fotó: Szabó Miklós)
Volt időszak, amikor úgy érezte a szakvezető, fel kell ajánlania a lemondását, de a folytatás mellett döntött, és abban bízik, az elvégzett munka esélyt ad az előrelépésre.

 

– Két héttel vagyunk a szezonrajt előtt. Ott van már a fejében a Ferencváros elleni bajnoki?
– Annyira még nem, inkább a felkészülésre összpontosítok – felelte Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője. – Nagyon fontos, hogy megtaláljuk az edzés és a regeneráció helyes arányát, hogy lehetőleg mindenki egészséges maradjon.

– Feltételezem, nem bánta volna, ha nem a veretlen listavezető ellen kezdenek.
– Épp ellenkezőleg: örülök neki, hiszen ez a párharc igazi erőpróba.

– 2020 minden szempontból különleges év volt, alaposan felforgatta az edzők életét is. Önben mi maradt meg leginkább ebből az időszakból?
– Talán az, hogy szintet tudtunk lépni. Sikerült stabilizálni a csapat futballját, ám jött a koronavírus, és megváltoztatott mindent. Szinte a teljes kezdőcsapat kiesett, és több mint két hónapra volt szükség, hogy a labdarúgókat visszahozzuk a megfelelő szintre. A koronavírus-járvány a csapatépítésben visszavetett bennünket, de még több munkával és figyelemmel sikerült előrelépni.

SZÁMOK

49 – bajnokin irányította eddig Hornyák Zsolt a Puskás Akadémiát, a mérlege 21 győzelem, 14 döntetlen és 14 vereség

39 – éves volt a köbölkúti születésű szakvezető, amikor az örményországi, jereváni Mika felnőttcsapatánál edzősködni kezdett
3 – trófeát szerzett eddigi edzői pályája során, a Mika vezetőedzőjeként elhódította az örmény Szuperkupát, a Bananc élén bajnokságot és Szuperkupát nyert

– A Puskás Akadémia augusztusban története során először mutathatta meg magát a nemzetközi porondon. Mennyire bántja, hogy a svéd Hammarby elleni Európa-liga-selejtezőn majdnem egy csapatra való futballistát kellett nélkülöznie a vírus miatt, ezért nemigen maradt esély a továbbjutás kivívására?
– Egyetlen pillanatig sem jutott eszembe, hogy a problémáink miatt esetleg nem utazunk el a meccsre. A svédek azt mondták, nagyon szoros a versenynaptáruk, nem tudnak halasztani. Nem a fair play jellemezte őket, ennek ellenére egy pillanatra sem adtuk fel, megpróbáltuk a lehetetlent. A keretünkben volt olyan játékos, akit arcról ismertem, ám Svédországban mutatkozott be, korábban ugyanis nem volt személyes kapcsolatunk. Bíztam benne, hogy egy kis szerencsével így is lehet esélyünk jó eredményt elérni, és bár nem így lett, aki lehetőséget kapott, helytállt.

– A kényszerből megfiatalított együttes két győzelemmel kezdte a bajnokságot, ám hiába tértek vissza az alapemberek, jelentős hullámvölgy következett. Hat bajnoki közül ötön pont nélkül maradtak, majd ezután hat kettes vereséget szenvedtek Pakson. Nehéz volt innen felállni?
– Az első lépés az volt, hogy elmondtam a vezetőknek, ha segít, felállok a kispadról. Tény, szétestünk, nagy pofont kaptunk Pakson. Bár hozzá kell tennem, olyan gólokat kaptunk, amilyeneket ezen a szinten nem lenne szabad. Úgy éreztem, fel kell ajánlanom a lemondásomat, hiszen én vagyok a felelős az eredményekért, miután azonban beszéltem a tulajdonossal, a klub vezetőivel és a stábom tagjaival, a folytatás mellett döntöttünk. Mindenki tisztában volt vele, kell az eredmény, ehhez szabad kezet kaptam. Úgy voltam vele, ahogy megkaptam a bizalmat, én is megadom valamennyi kerettagnak.

– Két ponttal kevesebbjük van, mint tavaly ilyenkor. Nehezebb lesz megszerezni a bronzérmet, mint egy esztendeje?
– Nem hiszem. Ez leginkább rajtunk múlik. Úgy kell hétről hétre pályára lépnünk, hogy valamennyi mérkőzés kihívást jelent, és ha így lesz, a dobogó elérése is sikerülhet. Mindenki láthatja, mennyire szoros a mezőny, ezért megvan a lehetőség az előrelépésre, de ha nem figyelünk, vissza is eshetünk.

– A bajnoki szünetben fel tudott annyira töltődni, mint amennyire egy ilyen kimerítő év után szükséges?
– Kilencven százalékban biztosan. Az idény végén már éreztem, hogy lemerült az akkumulátor, de ez talán érthető, nehéz évet hagytunk magunk mögött. Hihetetlenül fárasztó volt, hogy napról napra esnek ki a játékosok, nem tudunk úgy készülni, ahogy szeretnénk. Volt olyan mérkőzésünk, a Mol Fehérvár elleni, hogy pénteken még nem tudtam, egyáltalán lesz-e bevethető kapusunk. Rengeteget kellett improvizálni, ezt senkinek sem kívánom, de valahogy csak megküzdöttünk ezzel is.

– Tavaly januárban Spanyolországban készültek, ezúttal viszont hazai környezetben. Örül, hogy ilyen rövid szünet után folytatódik a bajnokság?
– Volt róla szó, hogy megyünk Marbellába, de nem bánom, hogy itthon maradtunk. A tesztelések sok időt elvettek volna, és persze ott lett volna a kockázat, hogy mi van, ha valaki megbetegszik. Felcsúton minden adva van, hogy ilyen időjárás mellett is jól felkészüljünk. Annak pedig kimondottan örülök, hogy rövid idő múlva jönnek a tétmeccsek.

– Kártik Bálint átigazolását már bejelentette a klub: lesz még mozgás a keretben?
– Minden bizonnyal. Nem zárható ki, hogy lesznek távozók, ugyanakkor igazolhatunk is. Alighanem érkezik egy támadó, aki a középpályán is bevethető.

– Minek kell történnie a tavasszal, hogy valamikor májusban azt mondja, az idény a nehézségek ellenére többé-kevésbé rendben volt?
– Nagy örömöt jelentene, ha nézhető lenne a játékunk. Nem kérdés, támadófutballt akarunk játszani, de az is fontos, hogy stabilak legyünk, s elkerüljenek bennünket a hullámvölgyek. Ha úgy megy a munka, ahogy remélem, biztos vagyok benne, hogy az a helyezésünkön is tükröződik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik