Nézőcsúcsra várva – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2022.05.10. 22:27

Néhány adalék a szerdai Ferencváros–Paks labdarúgó Magyar Kupa-döntőhöz: a Puskás Arénábanesedékes mérkőzésre már több mint 35 ezer jegy elkelt, ennél több (40 ezer) szurkoló előtt 1955. augusztus 20-án rendeztek kupadöntőt a Népstadionban, a Vasas–Honvédot (3:2) – szóval még a nézőcsúcsra is van egy kis esély. Továbbá érdemes odafigyelni Lisztes Krisztián szavaira: a Fradi Pakson is megforduló korábbi játékosa a Ferencvárost tartja esélyesnek, ezzel együtt a fradisták szimpatizálnak az ellenféllel, már csak Böde Dániel miatt is, illetve, hogy a paksi együttesben csak magyar futballisták lépnek pályára.

Az is szimpatikus az átlag magyar szurkolónak, hogy Bognár György szakvezető rendre támadó felfogásban küldi csapatát a pályára. Arról se feledkezzünk meg, a finálé vesztese ötvenmillió forintot – a győztes ennek a dupláját – kap a szövetségtől, bármelyik is folyik be, az már „látható” tétel a vidéki klub költségvetésében.

Mindkét résztvevő vereséggel a háta mögött vág neki a döntőnek, az FTC hazai pályán 3–0-ra alulmaradt a kiesés elől menekülő MTK-val szemben, a története első MK-döntőjét játszó Paks szintén otthon kapott ki 1–0-ra a bajnoki ezüstéremre hajtó Kisvárdától – de egy kupafinálé előtt ezekből az eredményekből nem szabad különösebb következtetéseket levonni. Ha a Paks nyer, kilép a nemzetközi porondra, ez nyilván pluszmotivációt jelent. Emlékezzünk rá, az első NB I-es bajnoki idényét 2006–2007-ben játszó együttes Kis Károly vezetésével a 2010–2011-es évadban a második lett – továbbá megnyerte a Ligakupát –, ezért elindulhatott az Európa-liga selejtezőjében. S vagyunk még, akik emlékszünk rá, a csapat a második körből úgy jutott tovább, hogy idegenben 3–0-ra legyőzte a norvég Tromsőt – megjegyzem, Böde Dániel is játszott azon a mérkőzésen –, s csupán a harmadik körben bukott el a skót Heartsszal szemben.

Ami a Fradit illeti: a sorozatban negyedik bajnokság megnyerése ritka bravúr, mellé a kupagyőzelem feledtetné az éremátadó előtti malőrt, az MTK elleni vereséget… A Ferencvárosnál itthon nem lehet más cél, mint hogy mindent meg kell nyernie.

Jó meccs lesz, és abban is biztos vagyok, a nézők láthatnak legalább egy csapatra való magyar futballistát – továbbá Dibusz Dénes és Böde Dániel párharca is folytatódhat.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik