Népsport: „Nem elég csak ráadni egy meleg ujjast a játékosra”

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.02.15. 12:24
null
A BSzKRT Ciprus utcai pályájnak közönségét a zord időjárás sem akadályozta meg abban, hogy felháborítsa Gidófalvy Pált
Örök a szándék, hogy legyen rangja a labdarúgó Magyar Kupának, nyolcvan esztendővel ezelőtt is ennek a jegyében vágtak neki a küzdelmeknek az NB I-es csapatok.

 

Nem volt éppen ideális a futballra az időjárás 1942 februárjában, ám a hó és a fagy nem igazán érdekelte a futballszövetséget. A Gidófalvy Pál vezette testület a rend jegyében kormányzott, ezért kötelezte az NB I-es klubokat, hogy mindenképpen játsszák le meccsüket a Magyar Kupában. Amelyet megújított az MLSZ, egyrészt azzal, hogy amelyik csapat úgymond „dobja” a kupát, az legrosszabb esetben a bajnokságból való kizárásra is számíthatott, másrészt pedig egy új szabállyal: döntetlen esetén a vendégcsapat jut tovább.

Az NB I-es csapatok a 32 között szálltak be a sorozatba. Mínusz 10 és 14 fok közötti hőmérsékletet jósolt a meteorológia, itt-ott viharos szelet, ami megnehezítette, hogy a pályákat megtisztítsák a legalább tíz centiméteres hótól.

Például Kaposváron, ahol az egykori újpesti klasszis, Avar István („Ricsi”) vezérletével a Ferencváros ellen készültek. A szabadban. Féltették is a játékosokat a városban, amire Avar válasza:  „Az edzések után meleg öltöző, forró limonádé várt bennünket, de meg fokozatosan szoktattam a fiúkat a hideghez. Nincs is senkinek semmi baja.”

Kiszely István az erősebbekkel kezdett ki
Kiszely István az erősebbekkel kezdett ki

A Fradinál már akadt gond. Kiszely István („Lapaj”) kétszer is megsérült – az öltözőben. Edzés után a forró kályhának ment neki az Üllői úton, a BSzKRT elleni edzőmeccset követően pedig a forró fűtőtestnek. Nem is játszhatott Kaposváron. A balszélső Gyetvai László kommentárja: „Mindig az erősebbekkel kezd ki...”

A Ferencváros persze így is biztosan nyert (9:1), 2500 néző előtt, miközben a Nemzeti Sport szerint: „Szünetben látja csak az ember, hogy a játékosok úgy néznek ki, mint a hóemberek. A 7 fokos hidegben s a hózivatarban ez nem is csodálható. Forró citromlevet kapnak a zöld-fehérek.”

Persze minden jó, ha jó a vége, hiszen „vasárnap este jól sikerült baráti vacsorát rendezett a Kaposvári Rákóczi, a Ferencváros tiszteletére. A vacsorán igen sokan voltak jelen.”

A forduló meglepetésével a másodosztályú BSzKRT szolgált, az NB I-es Szegedi AK-t verte ki a kupából (5:4). A Ciprus utcában a meccs előtti napon hóekével tisztították le a pályát, az egyik drukker szerint így vetették el azoknak a góloknak a magvait, amelyeket majd a csapat szerez. A mellette álló pesszimista azonnal rávágta: „Csak nehogy fagy érje, mielőtt kikelnek...”

EMLÉKEZTETŐ
Magyar Kupa 1941-1942
3. forduló, 1942 február 15.
PAETE–Lampart 1:4 (0:3) – félbeszakadt
Pozsonyi út,  300 néző, vezette: RónaiGólok: Galgóczy, illetve Baranyai (2), Bratkó, Szomolányi
Rákoshegy–Gamma 0:9 (0:2)
Rákoshegy, 1000  néző,  vezette: Kőhalmi
Gólok: Háray (4), Palatinusz, Sütő, Horváth, Kincses, Schlemmer (öngól)
BSzKRT–Szegedi AK 5:4 (1:1)
Ciprus utca, 500 néző, vezette: Nagy L.
Gólok: Táncos (2), Forgács, Mészáros, Kovács, illetve Kalmár (2), Miklósi, Toldi
Pereces–SalBTC 2:7 (1:4)
Diósgyőr, 500 néző, vezette: Sárosi
Gólok: Jávor (2), illetve Vincze (3), Balázs, Trenka, Csuberda, Laczkó
DiMÁVAG–Kispest 8:2 (5:1)
Diósgyőr, 4500 néző, vezette: Kiss M. Ernő
Gólok: Barna (2), Fazekas (2), Penderi (2), Füzér, Turbéki, illetve Felföldi (öngól), Nemes
NAC–Elektromos 2:4 (1:1)
Nagyvárad, 1000 néző, vezette: Thomas dr.
Gólok: Sárvári, Török (öngól), illetve Buzássy (2), Szendrődi, Pázmándy
DVSC–Kolozsvár 0:5 (0:3)
Debrecen, 1500  néző, vezette: Székely A.
Gólok: Bonyhádi (2), Brassai, Reinhardt, Szántai
Nagybányai SE–Szolnoki MÁV 1:2 (1:0)
Nagybánya, 1200  néző, vezette: Farkas
Gólok: Dallos, illetve Szántó, Korom
Újvidéki AC–Szegedi VSE 2:2 (2:0)*
Újvidék, 300 néző, vezette: Horváth dr.
Gólok: Tímár, Lukanics, illetve Halasy, Tihanyi
Léva–WMFC 0:10 (0:4)
Léva, 700 néző, vezette: Dénes
Gólok: Marosvári (4), Pintér (2), Szabadkai (2), Váradi, Jäger
Kaposvár–Ferencváros 1:9 (0:5)
Kaposvár, 2500 néző, vezette: Urbán
Gólok: Győrffy, illetve Sárosi dr. (3), Lukács (3), Finta (2), Kiss
Haladás–MÁVAG 0:3 (0:1)
Szombathely, 500 néző, vezette: Sághy
Gólok: Gaál, Komorettó, Szabó
Újpest–BVSC 7:3 (2:0)
Megyeri út, 1500 néző, vezette: Návai
Gólok: Zsengellér (3), Kalocsay dr., Nagymarosi, Vincze, Ádám, illetve Lukács (2), Szabó
Soroksár–Ganz TE 2:2 (2:1)*
Vágóhíd utca, 100 néző, vezette: Óhegyi
Gólok: Pfiszter, Fritz, illetve Simon, Virágh
Felten SC–Vasas 4:2 (2:0)
Bánát utca, 200 néző, vezette: Dankó
Gólok: Takács (2), Nagy III, Szabó, illetve Bihari, Saroveczky
Bajai TISE–Wekerletelep 1:2 (1:1)
Baja, 700 néző, vezette: Gál
Gólok: Somogyi, illetve Kulinyi (2)
* =      Döntetlen esetén a vendégcsapat jutott tovább

Nem lett igaza, az öt gól önmagáért beszél, igaz, a tudósító szerint   „míg azonban a Szeged nem mindig teljes erőbeadással játszott, addig a BSzKRT végig roppant lelkesen küzdött”.  A szegedi edző, Hesser Tibor előbb a bíróra, Nagy Lajosra fogta a vereséget, majd azzal mentegetőzött, hogy a pályájuk használhatatlan volt, így csak az országúton gyakorolhattak.

Ezt a meccset látta Gidófalvy MLSZ-elnök, és teljesen kikelt magából a játékosok és a közönség viselkedése miatt. „A lehető legrosszabb a véleményem. Kilencven percen keresztül Teleki téri zsibvásár volt a pálya. A játékosok egymást túlordibálták, kiabáltak, minden akcióra megjegyzéseket tettek, mintha városszéli, utcai csapatok mérkőztek volna. (...) Mindezekhez hozzájárult a közönség egy kis részének minősíthetetlen magatartása. A játékosok felé az ízléstelen közbeszólások zöme csak úgy vágódott be a pályára. A játékvezetőt »Marha... Csavargó... Hülye... Gidófalvy-csemete« és ehhez hasonló jelzőkkel illették azok, akiknek az a céljuk, hogy a sötétben való bujkálással lejárassák újból a labdarúgást.”

Volt nagyobb botrány is, a pénzintézeti altisztek csapata, az NB III-as PAETE az NB I-es Lampartot fogadta, s 1:4-nél 12 perccel a vége előtt félbeszakadt a játék. Rónai Kálmán játékvezető úgy mesélte el, hogy egy Lampart-támadás során Horváth vezette a labdát, Posztl II elcsúszott mellette, majd:  „Posztl fekve maradt, de mivel nem láttam súlyosnak az esetet, nem fújtam le a Lampart-támadást. A támadás lezajlása után a fekvő játékos fölé hajoltam és megkérdeztem, hogy mi a baja. Ebben pillanatban egy néző odaszaladt és guggoló helyzetemből fellökött, úgyhogy elestem. Ez volt a félbeszakítás oka.” A mérkőzést a 4:1-es eredménnyel igazolták.

Váratlan volt a Kispest súlyos veresége Diósgyőrben (2:8), de a legnagyobb csalódás Nagyváradon érte a drukkereket, a két NB I-es csapat találkozóján ugyanis a NAC 4:2-re kikapott az Elektromostól, pedig 1:0-ra és 2:1-re is vezetett. Jeney Rudolf elnök nem kertelt: „Ez a vereség azt bizonyítja, hogy egy-két játékosunk nem készült fel elég lelkiismeretesen a tavaszi idényre. Voltak olyanok, akik a hét folyamán nagyobb kilengéseket engedtek meg maguknak. Most gyökeresen megoldjuk ezt a visszás helyzetet. Egy-két játékos nemtörődömségén nem bukhat el a csapat.”  Nem beszélt a levegőbe, a bajnoki nyitányon a MÁVAG ellen négy új ember játszott a 7:1-re megnyert meccsen.

Összefoglalójában a Nemzeti Sport örvendezik, hogy mindenütt erős volt az iram – „hála Február edző úrnak”. Magyarán, a nagy hidegben még az is mozogni kényszerült, akinek egyébként nem szokása.  „Még a kapusok is többet futottak annál, amennyit nyáron szoktak edzésben. Ilyenkor nincs állójáték” – szögezi le a lap, majd így folytatja: „A hideg időre való felkészülés még most sem általános. Pedig minden csapatnak tudnia kellene, hogy nem elég csak ráadni egy meleg ujjast a játékosra. Először is ilyenkor lelkiismeretesebb bemelegítés szükséges, mint melegebb időben. Az izmok könnyen rándulhatnak meg ilyen hidegben, többek között azért is, mert az idény elején vagyunk, amikor még a játékosok izomzata nincs úgy előkészítve, mint például az idény derekán. Nagyon hasznos, ha valamilyen zsiradékkal, olajjal bekenik a játékos térdét s általában testének azt a részét, ahol a szabad levegővel érintkezik. Így ez is melegen tartja az izmot, a bőr nem válik érdessé a hidegtől.”

Jó tudni. Azt is, hogy mire eljött a júniusi döntő ideje, népszerű(bb) lett a kupa. A Ferencváros–DiMÁVAG finálét (6:2) már 18 ezren látták. A részletekre idejében visszatérünk, most csak annyit, hogy Kiszely nem ütközött semmilyen kemény tárggyal előtte, sőt ő lőtte a Fradi első gólját.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik